Een jetlag met kleine kinderen op reis

Een jetlag met kleine kinderen op reis
november 27, 2014 sharon

jetlagGister over de vliegreis, vandaag de jetlag. Mijn echte angst. Toen mijn dochter nog baby was, durfden we geen verre reizen te maken naar landen met tijdverschil. Ze sliep zoooo goed, ik wilde haar ritme niet verstoren. Laten we wel wezen, een vliegreis met een flink tijdverschil is niet echt gezond en heel erg verwarrend en vermoeiend voor kinderen. Je doet het dus alleen als je echt graag wilt. Het kan namelijk wel. Maar ik zou het geen ideale situatie noemen.

Jetlags enzo

Hoe je jetlag valt ligt natuurlijk aan verschillende dingen, waar je heen vliegt, hoe lang en hoe laat. Op de heenreis vlogen wij met het licht mee. We landen dus voor ons gevoel 8 uur ’s ochtends (zonder nacht slaap), maar officieel was het 23.00 uur ’s avonds. Normaal kruip je dan je bed in en slaap je heerlijk. Maar nu reis je met kinderen. Kinderen die in het vliegtuig al hun nachtslaap begonnen zijn en wanneer jij eindelijk je bed ziet en er bijna emotioneel van wordt, zo moe ben je, denken je kinderen ook dat het 8 uur ’s ochtends is. De dag kan beginnen.

De peuter met een jetlag

We hebben haar gewoon op bed gedaan op normale tijden. Op de heenreis werd ze in het begin wat vroeger wakker, maar omdat ze doodmoe was, was dat snel bij gedraaid. Binnen twee dagen had ze haar gewone ritme weer te pakken. Op de terugweg deden we haar ook op bed wanneer ze zou moeten slapen. Ze heeft 2 nachten tussen 23.00 en 4.00 niet kunnen slapen. Daarna was het voorbij en waren de gewone nachten weer terug. Supersnel en geen enkel probleem voor haar.

De baby met een jetlag

Ook bij de baby deden we gewoon wat we normaal deden. Hij moest even wennen en had ’s nachts veel wakkere momenten in het begin, maar was ook moe genoeg om toch ook veel te slapen. Ja, de ochtend begon op vakantie om 4 uur ’s nachts de eerste dagen. Het scheelt dat je zelf ook een jetlag hebt waardoor het niet zo zwaar is. Wel zijn we de eerste paar dagen zelf ook om 20.00 uur op bed gegaan om om 4.00 uur weer lekker te kunnen spelen. 4 uur werd steeds een beetje later en de wakkere momenten werden steeds minder. We zijn daar een maand geweest en doorslapen is helaas niet aan de orde geweest. In het begin was het zwaar, vooral omdat je zo moe bent van de reis.

De nachten?

De nachten zijn niet meer zonder voeding geweest. Onze baby sliep vrij snel weer in ritme, maar er is weer een avondvoeding en een nachtvoeding. Ik blijf dit natuurlijk geven en ik vertrouw erop dat ook dit weer zal aanpassen naar een normaal ritme zoals het was. Dit gaat echter niet in een week, ik neem er eerder 2-3 maanden voor πŸ˜‰

Jetlagged borsten

De reden dat voedingen heel wat langer duren om aangepast te worden, is dat ook borstvoeding een bepaald ritme heeft. Ook de borstvoeding heeft een jetlag. Zeker bij baby’s die nog fulltime borstvoeding krijgen. De borstmelk is overdag anders van samenstelling dan ’s nachts en als je dan ergens anders heen vliegt, is het ook voor je borsten en je melk een complete verwarring. Onze lieve baby slaapt weer in ritme, mijn vermoeden is dan ook dat de melk en dat ritme een stuk langer duurt om weer in ritme te komen met de normale tijden.

’s Nachts plassen

Baby’s plassen overdag veel meer dan ’s nachts. Totdat ze een jetlag hebben. Dan plassen ze overdag erg weinig en ’s nachts heel veel. Dat betekent dat je doorgelekte baby’s aantreft in bed die je tijdens de jetlag nachtvoeding volledig kan verschonen πŸ™‚ Ook dit trekt weer bij, maar ook dit duurt veel langer dan het slaapritme van de baby.

Waar ik me dus vooral zorgen maakte om het slaapritme, is dit zo aangepast. Het is echter de voeding en de luiers die nog even wennen zijn, en de bijbehorende nachtvoedingen uiteraard. Maar, ook dit komt goed.

Nog meer jetlag ervaringen? πŸ™‚

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*