Deel met iemand die kan luisteren

Deel met iemand die kan luisteren
januari 9, 2014 sharon

luisterenNu ik toch over het boek Perfecte moeders bestaan niet van Diana Koster begonnen ben, raak ik moeilijk uitgepraat. Het valt mee hoor, ik zal niet te lang doorgaan 😉 Een heel interessant onderwerp vond ik het praten en niet zwijgen over je worstelingen e.d. Dat klopt ook, niet alleen is het goed erover te praten, ook geeft het je vaak weer nieuwe goede inzichten. Dat wil zeggen, als je met de juiste persoon praat. Ik praat zelf graag met mijn man en een vriendin. Dat is niet zomaar, ik ben namelijk erg specifiek als ik iets uit mijn leven wil delen met iemand, als ik als doel heb daar steun uit te kunnen halen. Als ik dat doel niet heb, maakt het me minder uit. Maar op de gevoelige onderwerpen heb ik dat vaak wel.

Luisteren is moeilijk!

Ik weet dat ik vrij gesloten ben en dat ik de meeste mensen pas iets vertel wanneer ik het voor mezelf al heb uitgezocht. Aan de ene kant ben ik zelfstandig daarin en vind ik dat prettig, aan de andere kant heb ik erg veel moeite met de reactie van mensen wanneer je iets vertelt. Ik ben me daarvan bewust en vind de reacties vaak beschadigend, waardoor ik liever niets zeg. Ik ben daar gevoelig voor. Luisteren naar anderen is namelijk erg moeilijk!

Het gedicht (van Leo Buscaglia)

Tot ik het gedicht van Diana las, zag ik opeens in woorden wat mij altijd zo kon irriteren. Ik zei direct tegen mijn man: Kijk! Ik ben niet gek! Het is een erkend iets!!! 😉

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en je begint me te vertellen
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

(..)

En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je,
dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.

Reactie?

Nu weet ik ook dat ik het niet gek hoef te vinden, wanneer ik het vervelend vind als ik iets deel, en mensen me vertellen over de moeder van de buurvrouw en haar neef, want die hadden dat ook. Of dat ik niet zo overdreven moet doen. Of dat ik heb beste dit 10 stappenplan kan volgen. Of er komt helemaal geen reactie. Dan ben ik snel klaar.

Zoek de juiste mensen 🙂

Dit weten helpt me te kiezen met wie je wel en niet deelt, wanneer en ook waarom. Op het moment dat je iets persoonlijks deelt waar je steun in nodig hebt, heb je iemand nodig die naar je luistert en je kunt geven wat je zoekt. Juist door me hier bewust van te zijn, heb ik het idee dat ik opener kan zijn en ‘hulp’ kan vragen. Want, erover praten en je kwetsbaar opstellen is juist goed en het helpt me. En gelukkig heb ik die mensen om me heen 🙂 Met de juiste reactie 🙂

Ik ben ook niet perfect

Nu ben ik niet perfect ofzo. Ik luister vast ook weleens verkeerd. Dat geloof ik direct. Dus voor mij was het ook weer een check om daar bewust van te zijn. Het is vervelend als iemand je iets verteld met de reden om te luisteren, en ik kom met een oplossing. Dus, check!

Comments (3)

  1. Riana 6 jaar geleden

    Luisteren is heel moeilijk. Maar met twee mensen die het wel kunnen ben je al heel rijk. En een prachtig gedicht. Dank voor het delen. Maakt “de wereld” vast weer wat bewuster. 🙂 liefs!

  2. linda 6 jaar geleden

    Ooh dit is echt een goede blog. Heel herkenbaar dat gedicht. Ook dat ik het zelf waarschijnlijk te vaak fout doe. Goed om er weer even bewust van te worden. 🙂

  3. Leuk om te lezen, hoe je mijn boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’ in delen in je blogs terug laat komen Sharon. Ja, luisteren is één van de moeilijkste dingen om te doen. Als moeder en als verloskundige wil ik ook altijd alle pijntjes, kwaaltjes en ellende proberen op te lossen. Toen ik net begon als VrouwenCoach ging ik soms bewust óp mijn handen zitten, of met mijn handen in elkaar gevouwen, om maar niet in de oplossingen- en adviesstand te schieten. Want het zijn dan míjn oplossingen en míjn adviezen en die werken niet voor iemand anders zijn problemen. Het gedicht ‘Luisteren’ heb ik net zo lang (dagelijks) gelezen tot het een 2e natuur is geworden. Het moeilijkste en tegelijk waardevolste cadeau wat je een ander kunt geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*