De verschillende stoffen die gebruikt worden voor kleding

De verschillende stoffen die gebruikt worden voor kleding
maart 4, 2014 sharon

Natuurlijk lees ik geregeld etiketten van voedingsmiddelen, maar ik lees ook etiketten van kleding. Die hebben ook een etiket, en het etiket vertelt van welk materiaal de kleding gemaakt is. Maar wat betekenen nu al die namen, daar heb ik me eens in verdiept (kort en bondig, dat wel 😉 ).

Katoen

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Er groeien vezels uit de zaden van de katoenplant en die worden gebruikt om onze stofjes mee te maken. Katoen is daarbij een natuurlijke grondstof en wordt al eeuwen gebruikt voor het maken van doek en kleding. Bij gangbare katoen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en de meeste katoen is genetisch gemodificeerd.

Polyester

Het verhaal bij polyester is me enorm scheikundig. Niet mijn beste of meest favoriete vak op school vroeger 😉 Wikipedia zegt: Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of door een polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep. Wanneer bijvoorbeeld een polyester wordt geproduceerd uit glycol (ethaandiol) en tereftaalzuur(benzeen-1,4-dicarbonzuur) ontstaat de kunststof polyethyleentereftalaat of pet. Pet wordt gebruikt voor de productie van frisdrankflessen en voor kleding.

De kleding van polyester wordt dus gemaakt uit pet. Het spinnen ervan gebeurt door de korrels te smelten. Het wordt vervolgens geperst en opeens heb je draad 😉 (zie hier meer voor dat smeltspinproces). Polyester is synthetisch en ik vind het persoonlijk niet lekker zitten.

Nylon

Nylon wordt gemaakt van een groep synthetische polymeren. Uiteindelijk wordt dit net als polyester via een smeltspinproces verkregen. Nylon is een synthetische stof.

Viscose

Laatst probeerde een vrouw uit de winkel me te vertellen dat viscose gewoon katoen is en dus natuurlijk. Ik vond dat een beetje gek (waarom heet dat niet gewoon katoen dan) en vroeg me af wat het wel precies is. Ik schaarde het altijd onder de synthetische -ditkoopikniet- stoffen. Wikipedia zegt: Het productieproces gaat als volgt: cellulose (vezels) uit hout of katoen wordt behandeld met natriumhydroxide, en dan vermengd met koolstofdisulfide. Hierbij wordt cellulose xanthaat gevormd dat wordt opgelost in meer natriumhydroxide. Dit vormt de viscose-oplossing.

Het wordt dus van o.a. katoen gemaakt, maar om het nu katoen te noemen – nee. Jammer voor bijna alle positiekleding op de markt, waarin de viscose een echte markt heeft gevonden – blijkbaar. Ik vind het persoonlijk ook niet prettig dragen, in vergelijking met echte katoen.

Rayon

Zie viscose.

Fleece

Fleece is een synthetisch materiaal wat vaak gemaakt wordt van polyester. Hoewel ik dit wél lekker vind zitten, is de stof niet echt mijn smaak (behalve tijdens ski vakantie misschien) en vind ik de stof oninteressant, zowel qua looks als materiaal.

Polyamide

Ook polyamide is een synthetisch polymeer. Meer kun je lezen bij polyester.

Wol

Wol wordt gemaakt van de vacht van sommige dieren, bijvoorbeeld schaapies. Wol is een natuurlijk product, al is de behandeling van wol natuurlijk niet altijd zomaar natuurlijk (verf e.d.). Het kan jeuken, maar hoeft niet. Vaak als je denkt dat kleding van wol is (lekker warm) en je bekijkt het label, blijkt het geen wol te zijn maar een synthetische stof.

Hennep

Sommige eko en bio merken produceren kleding met hennep. Hierbij worden nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt en dit is een natuurlijke stof. Hoe dan ook is het vaak prijzig en alleen in speciale webshops te koop. Je komt het dus niet toevallig tegen op een kledingetiket bij H&M ofzo.

Bamboe

Bamboe wordt net als hennep gebruikt voor meer verantwoorde, natuurlijke kleding. Het is een natuurlijke stof, al bestaat er ook bamboe viscose (zie viscose). Het is wel duurder dan ‘gewone’ kleding.

Elastan, spandex en lycra

Deze stof helpt bij het rekbaar maken van kleding. Persoonlijk vind ik rekbare kleding heerlijk zitten. Helaas is het wel een synthetische stof. Gelukkig maar een paar procent per product. Het is bijna onmogelijk om deze stoffen te vermijden, vooral als je dus van rekbare kleding houdt. Bij het maken komen er veel chemicaliën kijken, wat natuurlijk ook niet goed is voor het milieu. Het is mogelijk om het ‘minder giftig’ te produceren, maar helaas is dat nogal lastig te checken van een etiket. Dat zal ook voornamelijk het geval zijn bij bewuste (duurdere) webshops.

Waarom kies ik voor natuurlijke stoffen?

Ik kies voornamelijk voor katoen, wol en eventueel hennep en bamboe, al zijn die laatste natuurlijk niet ruim verkrijgbaar. Ik vind de stoffen aanzienlijk beter zitten, veel beter ademen, je gaat er dus niet in stinken, en ik vind het ook gezonder om niet de hele dag in synthetische stoffen omhult te zijn. Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak luchtig of koel in warmte en juist warm in koude perioden.

Natuurlijk is er ook een verschil in bio en niet-bio kleding. Hier zal ik binnenkort over schrijven – wordt vervolgd.

Comments (2)

 1. Patricia 6 jaar geleden

  Nog afgezien van het feit dat al die synthetische stoffen uiteindelijk slecht (of niet) afbreekbaar zijn. Daar denk je misschien wel aan bij plastic tasjes, maar bij kleding wordt dat vaak vergeten. In vergelijking met vroeger wordt een kledingstuk tegenwoordig maar kort gedragen. Een of twee seizoenen, dan is het uit de mode. En hoe vaak merk je bij goedkope kleding niet dat, na een paar keer wassen, de rek/het model of de fut er uit is (van die gedraaide t-shirtjes weet je wel, grrrrrrr).

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Goed punt, dankjewel! Helemaal waar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*