De balans voor een thuisblijfmama

De balans voor een thuisblijfmama
januari 21, 2014 sharon

SONY DSCNu ik opnieuw een goede balans voor mezelf aan het zoeken/vinden ben, heb ik er behoorlijk wat over nagedacht. Ik ben thuisblijfmama en ben elke dag in de weer met mijn dochter. Nu is het er nog eentje, straks twee. Ik voorzie dus meer drukte 😉 Natuurlijk blog ik ernaast voor degezondemama en Voedzo, waardoor ik misschien niet de typische thuisblijfmama ben, maar eerder een thuiswerkmoeder. Mogelijk nog lastiger te combineren, ik weet het niet. Het is per persoon afhankelijk denk ik 🙂 Het komt erop neer dat ik alle tijd die ik ‘vrij’ heb, tot voor kort volledig besteedde aan bloggen, mails beantwoorden, alles bijhouden, etc, etc, etc.

Verdwenen dutjes

Ik vind degezondemama en Voedzo (en alles eromheen) leuk, het zijn m’n beste hobby’s en ik zit boordevol inspiratie wat ik nog méér zou willen doen. Eerst had ik dutjestijd en ’s avonds, maar de dutjes zijn voorbij. Met de verdwenen dutjes wordt de tijd voor mama minder. Dat zullen de meeste mama’s wel herkennen 😉

Balans?

Ik denk dat het voor elke mama een bewust iets is om balans te vinden. De één is er beter in dan de ander. Voor de één is het ook makkelijker dan de ander. Ik zie dat papa’s daar van nature beter in zijn. Daar kunnen wij mama’s veel van leren. En soms kunnen papa’s leren dat mama’s ook die tijd voor zichzelf nodig hebben zonder huishouden en kinderen. In mijn geval zit dat gelukkig helemaal goed.

Balans terugvinden

Al eerder heb ik geschreven dat ik de balans een beetje ben kwijtgeraakt en nu weer opnieuw daarmee bezig ben, bewust. Het is eigenlijk best leuk. Ik kwam erachter dat ik geen tijd meer voor mezelf neem. Nu ben ik dat aan het oppakken en dat is genieten. In dit geval is ‘tijd voor mezelf’ geen kindjes, geen laptops en hoogstens een lang verlangd recept brouwen in de keuken, maar verder niet.

Mama-zaken en andere zaken

Als thuisblijfmama heb je meer kans dat je de tijd voor jezelf tekort komt. Dit kan voor elke mama, natuurlijk ook wanneer je werkt. Dus er zal veel hetzelfde zijn. Maar speciaal voor thuisblijfmama’s vandaag, je bent de hele dag, elke dag, bezig met de kindjes (of kindje) en dat is best intensief. Je pareltjes zijn nu eenmaal niet altijd pareltjes. Maar ook als ze het wel zijn, hoef je niet altijd ‘zin’ te hebben. Het huishouden vind ik persoonlijk ook niet iets om wild van te worden. Ik vind het vreselijk. Je bent continu met mama-dingen bezig, dag en nacht. Maar veel vrouwen hebben ook nog andere dingen waar ze blij van worden, behalve mama-zaken. Die dingen miste ik. En die probeer ik nu weer op te pakken 🙂

Mijn eigen dingetjes

 • Ik schreef al dat ik veel naaide voor de eerste zwangerschap. Dit kan ik helaas nu niet oppakken, vanwege mijn huidige zwangere staat, en naaien, mijn rug en zwangerschap gaan helaas niet samen. Maar, haken vind ik ook heel leuk. Dus dat ga ik weer doen. Heerlijk bezig zijn, beetje creatief, beetje nadenken, maar vooral lekker ontspannen. En dat terwijl je iets aan het maken bent, dat vind ik echt fantastisch. Om me te helpen heb ik wat haakboeken uit de bieb gehaald (internet is ook vol ermee, maar ik vind dat minder makkelijk dan een boek), mijn haaknaalden opgespoord en beginnen maar!
 • Op een moment op de dag wil ik graag even rustig een kopje koffie/thee drinken zonder gedoe. Of eventjes wat eigen muziek luisteren. Zo heerlijk vind ik dat. Ik gun mezelf nu een half uurtje per dag dat kindlief even tv kijkt of iets dergelijks en ik dat doe voor mezelf. Ik kijk nooit tv met mijn dochter en ben er ook geen fan van, maar het is wel de enige manier om dit even te kunnen doen. Dus, heerlijk. Het voelt als een verademing 😉
 • Nu ik nog wat vrijer ben (straks na de bevalling natuurlijk weer even niet) wil ik graag wat meer afspreken met vriendinnen, vooral uit huis en het liefst niet eens in mijn eigen woonplaats. Dat zie ik al genoeg. Heerlijk met de trein, tijdschrift lezen, of gewoon uit het raam staren, wat ik wil. Zonder kind dat in de volle, rijdende trein opeens pipi moet doen.

Heerlijk!

Comments (4)

 1. Paulien 6 jaar geleden

  Wat een leuke blog! En herkenbaar. Ik verval ook altijd weer in de gewoonte om geen tijd voor mezelf te nemen en nooit te ontspannen. Dan liggen er een paar mooie boeken te wachten bijvoorbeeld, al tijden, en ik ga er niet in lezen, terwijl ik daar zo van kan genieten. Alleen maar bezig zijn, laptoppen, blogs schrijven, nieuwe gerechten uitproberen, kindlief entertainen. Allemaal dingen waar ik ook van geniet, maar soms is tijd voor jezelf en ontspanning gewoon nodig. Ik ga het ook maar weer eens beter proberen 😉

  Groetjes,
  Paulien

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Succes 😉

 2. Maaike 6 jaar geleden

  Herkenbaar! Ik word ook echt geen leukere mama als ik niet af en toe even “mijn eigen dingen” kan doen. Sporten, lezen, filmpje kijken, afspreken met vrienden etc. Ik probeer iedere dag wel even een moment te pakken. Het lukt de ene dag beter dan de andere, maar vooral ’s avonds kan ik even op adem komen. Gelukkig slaapt de kleine man hier van 19:00 tot minstens 7:00!!!

 3. Alieke 6 jaar geleden

  Heel herkenbaar!! Ik snak soms ook echt even naar tijd voor mij. Ik vind het nog best moeilijk om daar echt tijd voor te maken. Ik had dan steeds een paar minuten, maar dat vind ik nog niet echt werken. Ik ga ook maar eens op zoek naar een goede balans voor mij. Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*