Bevallen & uitscheuren: wat kun je doen?

Bevallen & uitscheuren: wat kun je doen?
mei 21, 2014 sharon

letopJa, laten we het maar gewoon noemen. Bevallen en uitscheuren. Echt helemaal geen enkele vrouw zit erop te wachten. Geen enkele vrouw jubelt van het idee. Als mensen er alleen al aan denken trekken ze een moeilijk gezicht. Zelfs mensen zonder vagina’s (mannen genaamd). En terecht. Als er een optie is om niet te scheuren, dan nemen we die van harte, toch? Oja, als je liever niet over scheuren en bevallen leest, kun je deze beter even overslaan hoor 😉

Weet je het zeker?

Garanties bestaan niet. Je kunt nog zo vaak tegen je spiegelbeeld zeggen: ik-zal-niet-scheuren, je weet niet wat er gebeurt. Er zijn twee dingen die kunnen helpen om niet te scheuren. Kunnen helpen. Het zegt dus weinig. Maar goed, voor de mama’s die er graag alles aan doen om het te voorkomen, doe deze twee dingen dan zeker 😉

Perineum massage

Een heel mooi woord voor het masseren van je geboorteuitgang. Eerlijk is eerlijk, tijdens mijn eerste zwangerschap vond ik dat allemaal maar heel raar. Ik zag wel wat er gebeurde. Feit is dat je na een bevalling geen enkele schaamte meer hebt op dit gebied. Ik bedoel, half naakt op bed met een hele groep mensen eromheen, dat is niet iets waar de meeste vrouwen enthousiast van worden. Maar na je bevalling en kraamtijd ben je wel wat meer gewend. Iets meer. Net zoals poep en plas heel vies is, totdat je een baby hebt. Dan is het opeens heel normaal. Het stinkt nog steeds, maar toch, anders.

Ik wijk af. Je kunt met speciale massageolie je perineum masseren. Je kunt dit zelf doen, of je partner, net wat je gezellig vindt. Het is bedoeld om het weefsel los en soepel te maken. Ter voorbereiding dus op dat baby hoofdje wat er straks doorheen moet.

Je kunt dit vanaf 34 weken doen en je doet het ongeveer 3-4 keer per week.

Natuurlijk kies je een olie op natuurlijke basis, bijvoorbeeld Weleda. Er zit tarwekiemolie in, die weer rijk is aan vitamine E, die helpt om je huid soepel en stretchy te maken. Dat kunnen we best gebruiken 😉

Delphine – rekken en strekken

Dan de andere optie die je vanaf 37 weken kan toepassen. Een ballon die je opblaast in je perineum, om dat woord maar te blijven gebruiken. Elke dag blaas je het ding op tot je voelt dat er spanning op staat (niet oncomfortabel natuurlijk). Dat houd je dan 10 minuten zo. Elke dag, tot je bevalling. Het schijnt dat vrouwen in andere werelddelen op deze manier zich voorbereiden op de bevalling. Het klinkt ook wel logisch natuurlijk, elke dag een beetje meer stretchen. Dat is de bedoeling in elk geval.

Met het apparaat kun je ook bekkenbodemoefeningen doen. Alhoewel je dat natuurlijk ook gewoon zelf kunt doen (als je ze maar doet na je bevalling 😉 )

Zo’n apparaat kun je hier kopen (geen betaalde of commerciële insteek van mij om dit te noemen, gewoon handig bedoeld)

Nou, zwangere dames, succes met rekken en strekken, of niet, haha 😉

Comments (3)

 1. Heidy 5 jaar geleden

  In bad bevallen is ook erg vriendelijk voor de onderkant! Ik ken veel vrouwen die dat deden (waaronder ikzelf 2x) en niemand scheurde uit. Absoluut een aanrader. Niet alleen voor het eindje vd geboorte, maar vanaf het moment dat een beetje hulp bij ontspannen wel lekker is!:-)
  Groetjes!

 2. Do 5 jaar geleden

  Ik heb de Epi-no gebruikt. Ik heb keurig de oefeningen gedaan een paar dagen voor de uitgerekende datum was ik ook op de 10 centimeter. Veel geduld en elke dag een beetje meer en als dat niet lukt (het mag namelijk niet heel veel pijn doen) dan gewoon iets minder progressie die dag. Ik vond het fijn en ging vol vertrouwen de bevalling in (10 dagen na de uitgerekende datum). Ik ben uiteindelijk ingeleid en kreeg helaas toch een kleine knip. Op dat moment had ik het niet echt door maar achteraf geloof ik nog steeds dat het ook zonder die knip prima had gegaan. Als ze me gewoon hadden verteld dat ik al 45 min bezig was en dat de hartslag te veel daalde tijdens de persweeen dan had ik net iets harder gewerkt.
  Het is een behoorlijke uitgaven maar ondanks de knip zou ik het zo weer doen.

 3. Katja 5 jaar geleden

  Fijn er een keer iets over te lezen. Ik wilde graag aanvullen dat een goed gesprek met je verloskundige heirover ook een enorme aanrader is. Tijdens het persen is het nl erg handig als zij je perineum helpt beschermen met tegendruk en war,e compressen. Het allerbelangrijkste is wanneer ze je vertelt wanneer je even niet moet persen en door de wee moet ademen om sheuren te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*