Over die hele gezonde suikervrije, glutenvrije muffins

Over die hele gezonde suikervrije, glutenvrije muffins
juni 20, 2017 sharon

Mijn dochter (5) was laatst bij een vriendinnetje spelen en haar moeder maakt graag glutenvrije muffins met honing of kokosbloesemsuiker. Vroeger had ik dat misschien suikervrij genoemd (als in: vrij van geraffineerde suiker) maar nu ik weet dat dat niks uitmaakt, noem ik dat ook niet meer zo. En ik noem baksels ook niet meer gezond. Ik snap het idee achter alles wat ik hieronder ga beschrijven, zo dacht ik ook in het verleden, maar het is toch echt een denkfout. Mijn dochter vindt eten interessant en vraagt me regelmatig of iets goed voor je is. Omdat één voedingsmiddel of maaltijd niet per se gezond of ongezond is, vind ik dat een moeilijke vraag.

Speciale traktaties voor af en toe

Ze weet dat muffins ‘eten voor af en toe’ is, speciale traktaties voor soms. Want, eten voor af en toe en speciale traktaties zijn dingen die je niet elke dag eet, ook niet voor ontbijt of lunch, maar voor speciale momenten. Ze zijn niet zo heel goed voor je lichaam als je er teveel van eet. Dus, soms kun je het eten, en dat is prima, maar niet te vaak, want dat is minder goed voor je. Dat is het genuanceerde antwoord wat ik geef als ze vraagt of een traktatie goed is voor je lichaam en dat snapt ze goed.

Hele bijzondere speciale gezonde muffins zonder suiker

Nu was ze bij dat vriendinnetje spelen en tijdens het avondeten at ze niks want ze had geen honger. Ik vroeg haar wat ze allemaal gegeten had en ze vertelde dat ze een paar muffins had gegeten, maar ze stelde me gerust ‘mommy it’s ok, it were very special muffins, very healthy muffins without sugar. So you can eat as many as you want’.

Toen herinnerde ik haar wat ik haar had geleerd. Muffins zijn speciale traktaties, eten voor af en toe. Ze zijn zoet, dat is de suiker. De muffins waren dus niet zonder suiker (wellicht zonder geraffineerde, maar dat vind ik minder belangrijk om haar te leren, dus dat doe ik nog niet). Je kunt de suiker proeven en we gingen even bedenken hoe dat precies smaakt. Heel lekker, volgens mijn dochter 😉

Gezonde muffins kun je niet oneindig eten

Er bestaat niet zoiets als een gezonde muffin. In een gezond voedingspatroon past prima zo nu en dan een muffin, en dan hoeft deze niet eens per se glutenvrij of met honing gemaakt te zijn. Onbeperkt muffins eten vind ik geen goed idee voor mijn kinderen. Je kinderen leren dat je muffins onbeperkt mag eten, vind ik geen goed idee. Ook niet als er chiazaad in zit. Vertellen dat deze gezond zijn, vind ik ook geen goed idee. We zijn de eerste (gedeeltelijke) generatie aan het opvoeden, die denkt dat muffins en sommige taarten gezond zijn en dat je er gewoon weet-ik-veel stukken van kunt nemen. Vroeger werd ons geleerd dat pannenkoeken een traktatie waren, nu krijgen sommige kinderen het elk ontbijt/lunch/tussendoor. Vroeger leerden we dat traktaties voor speciale momenten waren, op verjaardagen enzo, en nu eten we het gewoon.

En voor een kind is het ingewikkeld dat deze snoepjes/koekjes/cakejes/muffins/taarten gezond zijn, en die andere allemaal niet. Die gezonde mag je lekker veel eten, maar van de ongezonde moet je afblijven. Die zijn ongezond en dat mag je niet eten. Voor kinderen is de beleving van eten niet anders. Dat het toevallig zelfgebakken dingen zijn met bepaalde ingrediënten, dat maakt voor een kind niet zoveel uit. Het is niet alleen verwarrend, maar de kans is dat een kind gewend raakt aan koekjes, taart en cake (zoetigheid en calorierijk eten) en dat later ook wil eten, ook al is het dan met normale ingrediënten.

Gezonde taarten, gezonde koekjes, gezonde snoepjes

Ik zie vaak recepten in mijn timeline langskomen van gezonde taarten, gezonde koekjes, gezonde snoepjes, gezonde (no)cheesecakes. Nogmaals, ik snap het, ik dacht eerst ook, als het van ‘hele’ ingrediënten gemaakt wordt, dan kun je het gezond noemen. Maar dat is gewoon niet waar.

Taarten, koekjes, snoepjes, etc. Je kunt ze heus eten in een verantwoord voedingspatroon, met mate. Niet onbeperkt. Niet als maaltijd. Je kunt op een dag best iets kleins nemen, als extra. En iets van drie ‘grotere’ dingen in een week. Ongeacht de exacte ingrediënten. Alles in balans!

Ja maar, mijn muffin is toch gezonder?

Ik kan wel muffins bedenken die een betere optie zijn dan die uit sommige winkels, bijvoorbeeld als je volkoren meel gebruikt en een stuk minder suiker. Minder suiker / minder zoet en volkoren granen vind ik geen slecht idee voor kinderen. En toch vind ik als ouder dat ik mijn kind dat niet kan geven onder de noemer gezond. Het is en blijft een muffin. Voor af en toe.

Dat je probeert dat ze niet extreem zoete dingen eten, dat vind ik een mooi doel. Het hoeft niet per se, maar ik vind het ook geen slecht idee. Kinderen krijgen snel veel suiker binnen voor die kleine lichaampjes, en als dit een manier is om wel te genieten, met minder zoet, dan moedig ik dat aan. Het is ook leuk om samen te maken en voedt dan ook weer de quality time met elkaar en het bekend worden met in de keuken staan voor de kleintjes.

Ja maar, mijn kind heeft een allergie?

Het kan natuurlijk ook dat je kind coeliakie heeft waardoor het geen brood mag, en je glutenvrij brood niet wil geven of dat je kind dat niet lekker vindt. Ik kan me goed voorstellen dat je dan een ‘lunchmuffin’ meegeeft aan je kind en dat het voelt of je niet veel keus hebt. Gelukkig is het niet zo zwart en wit en zijn er altijd opties. Natuurlijk is je kind op de hoogte van zijn/haar allergie en kun je uitleggen dat dit een ‘lunchmuffin’ is, en lunchmuffins zijn voor lunch. Alle andere muffins kun je dan ‘gewone’ muffins noemen en die zijn voor bijzondere momenten. Er is altijd wel iets te bedenken in een specifieke situatie, want elke situatie is weer uniek 🙂

Comments (3)

 1. Marike 3 jaar geleden

  Heel erg mee een! Ken ook een aantal mensen die bijvoorbeeld regelmatig kwarktaart als ontbijt eten. Dikke bodem van dadels en noten, kwark, slagroom, honing. Is helemaal niet nodig lijkt me. Doe maar gewoon 🙂
  Waar blijf je als taart en snoep doodgewoon is?! Een traktatie is het dan ook niet meer.

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Wow dat is echt elke dag feest! 😀

 2. Annelies 3 jaar geleden

  Heel, maar dan ook heel erg mee eens! Mensen willen afvallen, gaan ‘suikervrij’ leven en dagelijks gezonde baksels eten, want met kokosbloesemsuiker en amandelmeel en zijn vervolgens heel verbaasd dat ze aankomen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*