Zelf speeldeeg maken (klei)

Zelf speeldeeg maken (klei)
september 15, 2014 Nanne

Mijn dochter vindt het heel leuk om met klei te spelen. Jammer genoeg zit dat meestal vol met chemische stoffen. Mijn moeder maakte vroeger zelf speeldeeg voor mij. Om mee te kleien, of om figuurtjes mee te maken en die te bakken in de oven tot ze hard waren. Superleuk en retro dus, zelf speeldeeg maken!

Nodig voor een flinke bak speeldeeg

3 cups bloem
1 cup zout
1 cup water
1 eetlepel olie (olijfolie of zonnebloemolie)
Eventueel kleurstoffen zoals bietensap, cacaopoeder of kurkuma.

Bereiding

 • Meng de bloem met het zout. Roer de olie en het water erdoor. Kneed tot een samenhangend deeg. Als het deeg niet genoeg plakt, kun je steeds kleine scheutjes koud water toevoegen.
 • Verdeel het deeg in verschillende porties en kneed de kleurstoffen erdoor heen. Maar ook met gewoon wit deeg kunnen de kleintjes heerlijk spelen!

Natuurlijke kleurstoffen

Ik gebruikte cacaopoeder voor bruin speeldeeg, kurkuma voor geel deeg, bietensap voor lichtroze deeg en bosbessensap voor paars deeg. (Om het bosbessensap te maken heb ik een handje biologische diepvriesbosbessen met een scheut water tot pap laten koken. Vervolgens gezeefd en dat sap door het deeg gekneed).

Bewaren

Bewaar het deeg in afsluitbare potjes of bakjes in de koelkast. Zeker een week houdbaar (eventueel langer, afhankelijk van de kleurstoffen die je gebruikt).

Bakken

Je kunt je kind lekker laten kleien, maar je kunt de figuurtjes die jullie maken ook bakken in de oven! Bak ongeveer 1 uur op 100 graden. De kleuren kunnen wat fletser worden.

Let op: dit deeg is dus niet eetbaar!

Comments (2)

 1. Bianca 6 jaar geleden

  Tip: voeg een beetje azijn of citroensap (ruikt lekkerder) toe. Dit verhoogt de houdbaarheid! De klei houdt hier thuis zeker maanden, dan wordt het te droog. Op school houdt het iets minder lang, maar wordt het ook door veel meer kinderen gebruikt. In verband met de hygiëne is het dan beter de klei vaker te vervangen. Maar ik vind het stiekem gewoon leuk om nieuwe klei te maken! Nog een tip: maak straks pepernotenklei met speculaaskruiden. Een dikke hit!
  http://www.lespakket.net/blog/2013/11/15/zelf-klei-maken-pepernoten-klei/

  • Auteur
   Nanne 6 jaar geleden

   Wat een leuke tips Bianca, dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*