Worden je kinderen lui en slecht in lopen als ze worden gedragen in draagdoek?

Worden je kinderen lui en slecht in lopen als ze worden gedragen in draagdoek?
november 21, 2013 sharon

2013-09-04 12.22.31Ik draag mijn dochter van 2 jaar. Mensen vragen me weleens of dat niet slecht is voor haar ontwikkeling, voor haar loopskills (om ze maar even zo te noemen) en of ze er niet lui van wordt. Ik begrijp deze vraag wel, omdat het dragen van oudere kindjes natuurlijk wat moeilijk voor te stellen is wanneer je het zelf niet doet, dus ik vertel het jullie graag. Daarbij zeg ik natuurlijk dat elk kind anders is en dat ik alleen antwoord kan geven op basis van mijn eigen ervaring 🙂

Buggy & draagdoek

Je hebt kinderen die graag lopen en kinderen die liever in de buggy zitten. Kijk, in principe is de draagdoek niets anders in gebruik dan je met een buggy zou doen. Als je naar de dierentuin gaat, nemen de meesten een buggy mee voor hun 2jarige. Zodat ze kunnen lopen wanneer ze willen en kunnen zitten wanneer ze moe worden. Dit is niet anders met een draagdoek.

Loop met je kinderen van jongs af aan!

Van begin af aan, sinds mijn dochter kan lopen, wil ze lopen. Natuurlijk is er een verschil in afstand, wanneer ze nog klein zijn. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik mijn dochter graag laat lopen. Het heeft een ongekend aantal voordelen. Ze krijgen veel beweging (natuurlijk bouw je dit op). Ze leren omgaan met verkeer op hun niveau, en naarmate ze ouder worden groeit dit. Wanneer ze heel klein zijn, kun je bepaalde regels gemakkelijker aanleren en vasthouden, dan wanneer ze wat ouder zijn (zoals handje vasthouden). Loopt mijn dochter nooit weg? Ze is bijdehand en heeft een eigen wil, dus ja, ze probeert wel eens te ontsnappen. Maar in principe loopt ze altijd gewoon met me mee en dat is heel gezellig. (zie hier voor mijn blog over lekker zelf lopen)

Lekker lopen!

De draagdoek is dus steeds minder nodig. Het handige is dat een draagdoek heel gemakkelijk mee te nemen is. Waardoor ik dus gemakkelijker een handje kan geven aan mijn dochter tijdens het lopen, zonder irritante buggy. Ze gaat pas in de draagdoek wanneer ze zelf aangeeft dat ze niet meer wil lopen. Eigenlijk denk ik dat mijn dochter meer loopt dan een gemiddeld kind. Wanneer ik ergens loop met haar, komen we namelijk altijd alleen maar buggy’s tegen en geen lopende kinderen van haar leeftijd. Gelukkig nu ze wat ouder wordt, zie ik het meer, maar een half jaar geleden werden we zelfs aangestaard vanwege hoe ‘gek’ we deden.

Gezonde en goede basis!

Ook denk ik dat mijn dochter meer loopt dan menig volwassenen met zitbaan en auto. Ze krijgt veel beweging en dat is een hele gezonde en goede basis, dus wij gaan lekker door! En die draagdoek? Die zorgt er juist voor dat ons leven lekker makkelijk is!

Comments (2)

 1. Ilonka 7 jaar geleden

  Hier een bijna ongebruikte buggy in de kast, vind het een onding.
  Als je kindje loopt, zeulen pappa en mamma altijd nog met een buggy, draagdoek is opvouwen en in de tas! En alle bewegingsruimte en vrijheid om 100% op je kind te letten ipv ook met een half oog op de buggy!

  Mijn dochter loopt dan wel niet, maar ik zal mijn meitaitje dan ook nog (ongetwijfeld) gewoon gebruiken!!

 2. christel van dijk 7 jaar geleden

  in afrikaanse landen lopen de vrouwen toch ook te werken op het land met kind op de rug?
  Alleen hier wordt het niet altijd geaccepteerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*