Water? Lekker he, mama? Water!

Water? Lekker he, mama? Water!
maart 14, 2014 sharon

water2Mijn dochter (2) is nooit een groot drinker geweest. Ik merk overal dat het een groot verschil is of je kinderen siroop/diksap/watdanook geeft of water. Met dat andere is het vast geen probleem om ze genoeg te laten drinken, maar als je je kind alleen water geeft, merk je misschien dat je kind veel minder drinkt dat de ‘aanbevolen hoeveelheden’.

Water is geen diksap of vruchtensap

Hoe dan ook, dat betekent niet dat je kind te weinig vocht binnen krijgt. Water is gewoon anders. Water is geen diksap of vruchtensap, waarbij je ook andere dingen binnenkrijgt en wat de hersenen signaleren als ‘lekkerrrrrrr’. Water is gewoon water en dat drink je wanneer je dorst hebt. Overigens heeft Nanne net nog een stukje geschreven over water drinken bij ‘moeilijke’ drinkers.

Drinken ze wel genoeg?

Ik heb ook een hele fase gehad dat de mevrouw hier niet veel wilde drinken en veel van de tips die Nanne geeft, paste ik ook toe. Je kunt niets forceren, dus een beetje slim zijn helpt 🙂 Daarbij merkte ik ook dat mijn dochter soms simpelweg geen behoefte had aan vocht. Ze dronk genoeg en ze ging goed naar de wc, dus er was ook geen reden om me zorgen te maken. Het was gewoon een stuk minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Blijkbaar kan dat, en hoeft het niet ongezond of zorgwekkend te zijn. Sterker nog, als je denkt dat het niet goed zit, heb je toch de neiging bij te voeren met sap en diksap en voor je het weet, is water verdwenen.

Water, lekker he!

Ik ben nu heel blij dat ik heb doorgezet. Dochterlief drinkt water en vraagt er nu ook zelf om, dat kan ze tenslotte nu. De laatste paar weken begint de peuter er echt over te praten. Als ik water drink, zegt ze, oh mama. Lekker he, water? Lekker he? Hmmmmmmmm. En als ze zelf wilt drinken vraagt ze altijd om water. Dat is natuurlijk logisch, omdat ze dat gewend is. Toch is het grappig om een peuter dat te horen zeggen. Water? Water? Water? En als ze het dan eindelijk heeft – oh, lekker he. Water.

Zo kan het ook.

Comments (3)

 1. Ellen 6 jaar geleden

  Ik merk het hier ook. Ik ben gastouder en mijn gastkindjes mogen wel diksap en limonade drinken maar omdat ik altijd water drink is het langzaam voor hen ook gewoon geworden. Ze mogen dan kiezen en kiezen ook heel regelmatig voor water. Ik heb bij mezelf gemerkt sinds ik goed gezond en groenterijk eet ik ook veel minder dorst heb. Misschien ook omdat groente en fruit voornamelijk uit water bestaat?
  Iig bedankt voor de interessante artikelen!

  Groetjes Ellen

 2. Bianca 6 jaar geleden

  Zoonlief van *rekendereken* bijna 20 maanden zegt ‘tater’ als hij water wil drinken. Wel handig, want eerst zei hij ‘dridri’, maar daar bedoelde hij soms water en soms borst mee… De oudste twee weten niet beter, als ze dorst hebben drinken ze water. Ze kunnen het zelf pakken, dus ideaal. Ranja is een traktatie, voor heel soms. Op verjaardagen buitenshuis drinken ze ook anders. Maar thuis, voor de gewone dorst, is het water!

 3. Tirza 5 jaar geleden

  Ik ben heel blij om dit te lezen. Wij geven mijn dochter van net een jaar ook meestal water, maar de laatste tijd merkte ik ook dat ze toch best wel onder de aanbevolen hoeveelheid zat.. Ik ben haar toen veel meer sap gaan geven omdat ze dat veel meer dronk. Dan drinkt ze in één keer haar beker leeg en met water is het slokje voor slokje. Ik ga nu weer veel meer gewoon water geven. Ze geeft het al best zelf aan als ze wil drinken en de luiers gaan gewoon goed, dus we gaan gewoon weer doorzetten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*