Water drinken kan heel normaal zijn

Water drinken kan heel normaal zijn
oktober 6, 2014 sharon

water2Wij drinken thuis allemaal hoofdzakelijk water. Aangevuld met rauwmelkse kefir en de peuter kefir en soms nog rauwe melk. Vruchtensap hebben we nooit in huis en diksap alleen voor kindjes die op bezoek komen en niets anders lusten. O, en soms drink ik een kopje thee met de peuter. Vind ze prachtig. Gewoon een willekeurige kruidenthee die ik zelf ook drink. Zonder suiker of melk 😉

Als enige water mee

Nu mijn dochter ouder wordt, kom je wel eens ergens en heb je niet meer haar eigen beker mee. Jammer vind ik dat soms, want een kind dat water drinkt is vrij uniek merk ik dan. Op de peuterspeelzaal heeft ze water in haar flesje, als enige.

Zielig, dat water!

Water drinken voelt bijna alsof je gastvrijheid ondermijnt. Het is tenslotte gratis, komt uit de kraan en veel mensen vinden het ook een beetje vies. Waarvoor ze automatisch die vieze gedachte projecteren op mijn kind en het zielig vinden dat ze alleen water drinkt.

Gewoon water

Hier in huis is water heel gewoon. Niet zielig, niet vies, niet saai. Gewoon gewoon. Het is maar net wat je gewend bent. De kinderen die ik ken die met water zijn opgegroeid, vinden dat nog steeds het meest lekkere om te drinken. Heus niet per se exclusief water, maar als ze dorst hebben, willen ze water. Dat is nu eenmaal wat je drinkt als je dorst hebt (en dat gewend bent).

En als het dan allemaal gewoon is, maakt dat het erg makkelijk. Het is zo’n fijne gewoonte om water drinken normaal te vinden.

Alternatieven voor water?

Toch is één van de meest gestelde vragen wat mensen kunnen drinken behalve water. Mensen willen per se op zoek naar vruchtensappen, siropen, frisdranken en andere drankjes om maar een keer niet dat saaie water te hoeven drinken. Oh! En het liefst goedkoop, want anders kost het allemaal zoveel! Wist je dat water (bijna) gratis is? De alternatieven zijn nooit beter. Lees hier bijvoorbeeld over de top 5 onzindrinken voor kinderen.

Beetje minder

Als je kind alleen water drinkt, drinken ze misschien wat minder dan hun leeftijdsgenootjes. Ze hebben namelijk niet die suikerstoot waardoor ze alleen maar meer willen, dat krijg je niet van water. En inderdaad, soms hebben ze misschien wat meer hulp nodig om voldoende vocht binnen te krijgen. Wij doen dat tegenwoordig met thee en rauwmelkse producten. Dit laatste niet zozeer voor het vocht, maar voor de gezondheid, alhoewel het natuurlijk wel bijdraagt. Je weet dat ze voldoende drinken als ze voldoende naar de wc gaan.

Te weinig gedronken?

Vind je dat je kind te weinig drinkt omdat ze niet naar de wc gaan? Dwingen helpt niet hier (goh). Hier drinken we water, thee en melk (of kefir). Die opties bied ik aan. Als ze dan niet drinkt en te weinig naar de wc moet, dan vervang ik een gedeelte van haar maaltijd voor fruit. Daar zit ook veel water in. Het is ook een verschil of je rozijnen geeft als tussendoortje (gedroogd, geen vocht meer), of fruit (waar wel vocht in zit). Zo kun je toch zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen. Mijn laatste optie is van dat bio knijpfruit. Niet perfect, maar wel vocht (bijvoorbeeld wanneer ze ziek is). De laatste keer dat ik me zorgen maakte om haar vochtinname is wel al heel lang geleden, het werkt zichzelf uit.

Het kan dus gewoon, kinderen die water drinken heel normaal vinden.

Comments (4)

 1. Paula 6 jaar geleden

  Ik kom uit Spanje en daar wordt veel water gedronken. Naast de reacties van gastvrouwen/-heren, het verbaast me nog steeds dat een fles bronwater even duur is als een fles frisdrank. Als ik dorst heb, niets gaat boven water voor mij!
  Mijn dochter kreeg ook water mee naar de peuterspeelzaal als een van de weinigen maar sinds kort hoeft het niet meer, want in Oss zijn ze gestart met de campagne “Oss drinkt water” (http://www.sportinoss.nl/jogg/themagerichte-aanpak/oss-drinkt-water) en alle peuters mogen uitsluitend water uit een beker van de peuterspeelzaal drinken. Ik ben dolblij met dit initiatief, want ik was bang dat ze misschien op den dure drankjes net als de andere kinderen zou willen hebben in plaats van water.

 2. Marre 6 jaar geleden

  Mijn dochter kwam toen ze vier was met de uitspraak: ‘Water is zo lekker sappig’ en sindsdien houden we die erin.

 3. Petra 6 jaar geleden

  Anderhalf jaar geleden ben ik voor mijn kinderen (toen 8, 4 en 1,5) ook begonnen met alleen water drinken. De overstap van drankjes met (natuurlijke) fruitsuikers naar water vrrliep boven verwachting. Geen gemopper gehoord en nu willen ze niet meer anders. Al vinden ze het een supertraktatie wanneer ze een keer ergens cola aangeboden krijgen. Die enkele keer vind ik dat wel best (al gruw ik er zelf van), de basis thuis is goed.

 4. Maaike 6 jaar geleden

  Onze zoon is volgens mij ook de enige in de klas die een fles met water mee heeft… Ik vond het eerst ook zielig (tot ik zelf meer water moest gaan drinken) frisdrank of sapjes hebben wij sowieso amper in huis… Soms mag onze zoon in het weekend iets uitzoeken, dat is dan een fanta of sprite drankje (meestal de goedkope versie) het gevolg is vaak dat hij dan een of twee glaasjes in het hele weekend drinkt en er verder niet meer om vraagt…

  het was bij ons in eerste instantie trouwens niet de gezondheid waarom hij alleen maar water kreeg… hij kreeg namelijk gele tanden van de limonadesiroop =D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*