Traktaties op de peuterspeelzaal – hoe doen wij dat?

Traktaties op de peuterspeelzaal – hoe doen wij dat?
februari 6, 2014 sharon

traktatiesHet moment is daar. Onze dochter (2) gaat naar de peuterspeelzaal. Ik was wat laat met inschrijven, en ik kreeg waarschuwingen dat de wachtrij minstens een half jaar was, soms zelfs een jaar. Mijn dochter is heel sociaal en vindt het heerlijk om met andere kindjes te spelen. Als ze een kindje in de winkel tegenkomt, doe ik moeite om haar met me mee te krijgen. Wat haar betreft wordt ze per direct geadopteerd in haar nieuwe gezin (grapje natuurlijk).

Daar gaat ze dan!

Ik vond het dus wel sneu dat mijn sociale dochter nog eventjes moest wachten op het peuterspeelzaalverhaal, door mij. Ik was een beetje besluiteloos wat betreft de inschrijving, dus ik bleef het uitstellen. Ik schreef haar uiteindelijk in en een week later krijg ik een plaatsingsbericht. Volgende maand mag ze komen. Die wachtrij was dus licht overdreven. Nu heeft mama nog een maand om te wennen dat mevrouwtje nu 2x in de week uit handen wordt gegeven 😉

Zelf fruit en drinken meenemen

Dan kom je automatisch op traktaties e.d. Op de peuterspeelzaal nemen de kindjes zelf fruit en drinken mee als tussendoor, en dat is verplicht. Ze mogen dus niets anders meenemen dan dat. Prima beleid in mijn ogen. De traktaties kennen meestal ook een beleid, maar de leidster vertelde al dat mensen zich er niet echt aan houden. Officieel moet een traktatie gezond zijn, maar het gebeurt ook regelmatig dat er een zak snoep wordt uitgedeeld. Omdat ze vinden dat snoep echt niet kan, wordt snoep niet opgegeten, maar meegegeven naar huis.

Snoep en troep

Hoe dan ook, jammer genoeg weten de meeste mensen niet wat gezonde traktaties zijn, dus ongezond zijn ze sowieso (in mijn ogen). Nu het moment er is, heb ik erover nagedacht, en mijn besluit is dat mijn mevrouw gewoon eet wat de andere kindjes ook eten qua traktaties. Thuis is de basis goed en dat is dat. Mijn man is het hier volledig mee eens, dus dat is hoe wij dat doen.

Jammer!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het een enorme teleurstelling vind dat je hier eigenlijk weinig keuze in hebt, terwijl de kindjes pas 2 zijn. Ik vind het een trieste zaak dat het zo ‘normaal’ is om troep te geven, dat mensen echt geen andere manier kennen en dat dit de algemene weg is die bewandeld wordt. Dat de kindjes anders zielig zijn, wanneer ze geen troep krijgen. Heel eerlijk, ik vind die bekrompen gedachte vooral heel zielig. Het is zo niét nodig! Maar goed, op dit punt is het ‘ik tegen de wereld’ en dat hoeft niet ten koste van mijn dochter. Maar uitgesproken triest vind ik het wel.

Comments (15)

 1. Irene 6 jaar geleden

  Helemaal eens!

 2. Lynn 6 jaar geleden

  Allebei mijn kinderen gaan naar een antroposofische opvang en daar is het echt not done om met snoep aan te komen zetten. Toen mijn dochter jarig was heb ik suikervrije appelflapjes gemaakt en toen ze trakteerde omdat ze naar school ging heb ik suikervrije cakejes gemaakt. Hetzelfde geldt voor mijn zoontje die er nog steeds naar toe gaat. Ik zie alleen maar fruit traktaties voorbij komen of andere gezonde dingen. Dus daar ben ik wel blij om. Maar er zijn inderdaad nog een hoop mensen die niet weten hoe en wat. Jammer dat mensen hier niet wat meer tijd in steken om te kijken wat er nog meer is aan traktaties.

 3. Nienke 6 jaar geleden

  Het wisselt inderdaad heel erg, ik zou wel wat tips voor echt gezonde, leuke, traktaties kunnen gebruiken!

 4. Miranda 6 jaar geleden

  Wij zitten met een vergelijkbaar probleem ten aanzien van de kinderopvang, qua lunch en tussendoortjes dan… Dat is toch een groepsgebeuren. Brood met gist en tarwe, melk, halvarine en beleg met suiker. Niet-biologische groente en fruit… Ik heb er over nagedacht om alles apart voor de kinderen mee te geven, maar dat ging mij toch te ver (ik heb er ook drie voor wie ik dan alles apart moet meegeven en wij zijn al een soort van lastig omdat we vegetariers zijn). Ook ik heb dus bewust besloten om dat niet te doen. Voor mij was net als bij jullie de reden dat de basis goed is: thuis krijgen ze alles biologisch en zelfgemaakt, zonder troep .
  Qua traktaties is het beleid op de opvang: gezond! Vaak zijn het doosjes rozijntjes (niet-bio), maar af en toe ook snoep. Wat het ook is, het wordt gelukkig altijd aan de ouders meegegeven. De traktaties belanden bij mij dus altijd standaard in de kliko 😉
  Straks als mijn oudste naar de kleuterschool gaat moet wel alles qua lunch en tussendoortjes worden meegegeven dus dan is het ook niet meer zo’n groepsding en gaat er alleen maar verantwoord voedsel in de trommel!

 5. Petra 6 jaar geleden

  Oh zo herkenbaar die frustratie! Ik snap er ook niets van. Maar veel mensen vinden het nou eenmaal onzin en veels te ingewikkeld om uit te zoeken hoe het zit en te veranderen. Maar goed, we kunnen alleen het goede voorbeeld geven… Nu wordt mijn mannetje 4 en mag hij ook trakteren op de speelzaal. Ik heb alleen nog geen inspiratie. Wat is leuk en lekker en niet te veel…

  • Miranda 6 jaar geleden

   Rupsjes gemaakt van druiven, goudvisjes van mandarijntjes of mini cupcakes/cakepops met goede ingredienten? Volgens mij is er wel één en ander te vinden ook online..

   • Petra 6 jaar geleden

    Ja ik ga wel eens snuffelen online 🙂

 6. Miranda 6 jaar geleden

  Herkenbaar!
  Wij hebben uiteindelijk hetzelfde besluit genomen als jullie.
  Nu gaat onze oudste dochter naar de basisschool en worden de traktaties volgens mij zowel frequenter als ongezonder.
  Maar gelukkig is de basis goed thuis en wil ze tot nu toe de dingen die ze mee naar huis krijgt nog wel met mij ruilen voor een beter alternatief.

 7. pieke 6 jaar geleden

  herkenbaar. onze kinderen zijn 3,6 en 8 en wij doen het net zo. maar ik vind het NIET leuk.
  gelukkig wordt er op school inmiddels alleen nog maar fruit getrakteerd.

 8. mevr. Gewoontjes 6 jaar geleden

  Ik lees graag mee met de tips. Hier zit de kleine man ook op de peuterspeelzaal. Alle traktaties gaan mee naar huis. Dat er snoep getrakteerd wordt, dat verbaasd me niet. Dat had ik wel verwacht. Maar waar ik me wel over verbaas is de hoeveelheid.
  Laatst kreeg hij in een bakje mee: minitoetje, bumbacakeje & zakje haribo snoepjes. Tjonge jonge! Hij mag het van mij wel opeten. Maar uiteraard niet in één keer. Zelf zou ik die dingen niet (meer) kopen.

  Nu nadenken wat hij mag trakteren als hij drie wordt. Eisen: het moet meegenomen kunnen worden, Hij moet het zelf lekker vinden en ik zou het jammer vinden als het bij de andere kinderen direct in de prullenbak beland.

  Nu denk ik dat het suikervrije appelflapjes gaan worden.

 9. Esther 6 jaar geleden

  Wij kunnen ook het hele jaar vooruit met snoep meegekregen bij de peuterspeelzaal (gelukkig krijgt onze zoon het inderdaad mee naar huis). Ik probeer zelf wel een (redelijk) verantwoorde traktatie te maken. Bijvoorbeeld bekertje popcorn met paddestoeldakje van karton, zelfgebakken minikoekjes in een zakje, krentenbol, krokodil van komkommer met prikkertjes blokje kaas / tomaatje en mandarijn / druif, knijpfruit.

 10. Noortje 6 jaar geleden

  Voor mijn dochters 2e verjaardag heb ik suikervrije honingmuffins gebakken (koekenboek, geloof ik van http://www.voedzo.nl). Ik heb ze op een feestelijk papieren bordje gelegd en er een plasticje omheen gefreubeld. Volgens mij was het wel een succes op het dagverblijf.
  Op de basisschool waar ik werk merk ik dat in bijvoorbeeld groep 4 chips favoriet was bij de kinderen. In de kleuterklas zie ik allerlei soorten traktaties voorbij komen, van snoep tot koek en fruit.

 11. lotte 6 jaar geleden

  Ik ben op zoek naar een taart die ik kan bakken voor mijn dochtertje die volgende week 1 wordt.
  Hebben jullie tips?
  Op het kinderdagverblijf is het de gewoonte dat kinderen die 1 worden fruit trakteren, daar ben ik erg blij mee. Voor thuis wil ik graag een gezonde taart bakken.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   hai! je kunt eens door de recepten bladeren, hier en op voedzo.nl 🙂

 12. michelle 5 jaar geleden

  Hallo
  Mijn mannetje gaat net naar de psz. Ze gaven ook aan dat traktaties vaak ongezond zijn. Wij hebben besloten dat hij dan iets anders krijgt. Want daar mogen ze het wel opeten. Ik maak zelf zakjes met wat ik acceptabel vind. Maar ik vind het wel moeilijk. Wat als hij graag ook het eten wilt wat andere eten. … gaat hij zich niet anders voelen. Dat maakt mij zorgen. Ik heb ipv chips de zakjes chips van Goodies. En voor het snoep zijn weer Nog zoekende. De meeste “gezonde”snoepjes zijn niet zo gezond en ook vol slechte E nummers. Heb dan nu rozijntjes maar meer weet ik niet. ..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*