Textuur speelt rol bij eetgedrag van kinderen

Textuur speelt rol bij eetgedrag van kinderen
januari 5, 2015 sharon

Zo leuk. Een bevestiging van mijn eigen waarneming bij mijn dochter (3) a.k.a. de kritische eter. In dit artikel wordt beschreven dat er onderzoek is geweest naar smaak, kleur en textuur van eten bij kleine kindjes en textuur blijkt de factor te zijn die de grootste rol speelt bij het eetgedrag bij kids.

Is het vies?

Ik beschreef al eerder dat ik merkte dat mijn dochter niet iets laat staan omdat ze het vies vindt, ook niet omdat ze de kleur raar vindt, maar vooral iets laat staan vanwege de structuur van het eten. Lees ook bijvoorbeeld hier. Al eerder schreef ik ook dat ik jammer vind dat hier echt nooit aandacht aan wordt besteed in artikelen over het onderwerp kritische eters, omdat het naar mijn idee het grootste punt is. Ik denk niet dat dit onderzoek er op dit moment veel aan gaat veranderen, maar het is een begin, toch?

Drie happen avondeten

Mijn dochter is nooit een groot eter geweest, nog steeds niet. Ze is nu 3, dus het wordt iets beter, maar nog steeds zijn 3 happen avondmaaltijd meer regel dan uitzondering en dan is 3 happen nog best veel. Van begin af aan zijn er bepaalde dingen die ze wel graag eet, gepureerde soep bijvoorbeeld. Zelfs knolselderijsoep, bloemkoolsoep, rode bietensoep, ze vindt het allemaal prima. Totdat er stukjes in zitten, dan hoeft ze het niet. Om deze reden heb ik ook altijd geweten dat ze iets niet eet vanwege de structuur die iets heeft. Een knolselderij eet ze bijvoorbeeld niet, maar soep ervan vindt ze enorm lekker. Het gaat niet om de smaak, maar om de textuur.

Doe maar zuur

Mijn dochter heeft een duidelijke voorkeur voor zuur. Dat is onverwacht natuurlijk, want iedereen zou denken dat alle kinderen naar zoet neigen, maar ik denk dat dat eigenlijk wel meevalt, mits de smaakpapillen niet ‘verpest’ worden. Zij eet over het algemeen liever een mandarijn of melkkefir, dan taart. Begrijp me niet verkeerd, ze is een kind en ook mens, dus ze lust heus af en toe iets zoets, zoals taart.

Bloed, zweet en tranen

Wat ik heel jammer vind aan dit hele gebeuren rondom kritische eters, is dat als je niet goed kijkt waarom een kind niet eet, je ook niet weet wat je moet doen om ze te helpen en te laten leren. Ik heb dit proces zelf intens doorgemaakt en ontzettend veel geprobeerd, en ik denk dat ik nu wel redelijk op een rijtje heb over het hoe en wat. Ik zeg intens, want ik moet zeggen dat er veel bloed, zweet en zelfs tranen bij kwam kijken. Ok ok, geen bloed. Maar wel frustratie, bezorgdheid, teleurstelling, boosheid. Ik besef me dat het wat heftig klinkt, maar ouders met kritische eters weten denk ik wel wat ik bedoel. Het is geen droom van elke ouder.

Een cake met broccoli

Ik heb me tijden behoorlijk geërgerd aan mensen (vooral als ze zelf geen kinderen hebben) die denken te weten hoe je kinderen die niet willen eten, laat eten. Er komt zoveel bij kijken. Dan zie je zo’n cake met broccoli erin. Met de tekst dat zelfs moeilijke eters zo groenten eten. Yeah right. As if. Denk je echt? Hier is het simpel. Mijn dochter is niet achterlijk, ze is best slim. Een cake met een broccoli erin gaat het niet worden. Ook niet als de broccoli glimlacht.

Verstopte groenten pannenkoek

Of een pannenkoek met stukjes wortel. Extra groenten voor je kind. Het idee is leuk, in het geval dat je kind de pannenkoek nog steeds wil eten als er ‘stukjes wortel’ inzitten (niet vanwege de wortel maar vanwege de veranderende structuur), dan lukt dat inderdaad. Alleen je krijgt er hoogstens 15 gram wortel in, in mijn ogen zet dat geen zoden aan de dijk. Ik vind het veel moeite, veel risico dat ze het alsnog niet eet, voor 15 gram wortel. Gepureerde courgette werkt dan beter. Kleine kinderen vinden het niet erg dat hun pannenkoek groen is. Maar nog steeds, 10 gram gepureerde courgette, ik probeer niet pessimistisch te denken, maar ik weet heus wel dat mijn dochter daar niet gezonder van wordt.

Groenten verstoppen wel slim?

Het zijn leuk bedoelde tips, maar het lost geen problemen op. Wellicht maken dat soort grapjes het juist erger. Sinds ik erachter ben dat het textuur is waar ze op afhaakt, ben ik daar heel anders naar gaan kijken. Mijn aanpak is heel anders geworden. Het heeft namelijk geen zin om groenten te verstoppen. Waarom zou je ze verstoppen? Mag je kind niet weten dat er groenten in zitten? Is het de bedoeling dat groenten een soort verboden ingrediënt worden? Dat ze niet weten hoe groenten eruit zien? Zal dat bevorderlijk zijn voor het leren eten?

Nieuwe aanpak

Ik had een aantal nieuwe doelen. Ik wil dat mijn dochter leert eten. Ik wil dat ze dat niet op een verkeerde manier leert, met verkeerde gewoonten. Ik wil dat dat in een gezellige omgeving gebeurt. Ik dwing haar niet. Ik wil haar niet verpesten, want dat is niet nodig. De oplossing is niet kant-en-klaar en zeker niet gemakkelijk. Het is de moeilijke weg. Wij hebben onze weg hierin gevonden en bovenstaande punten kunnen handhaven. Komende week (weken?) zal ik delen hoe we dit doen. Stel gerust je vragen over het onderwerp, wellicht kan ik de meenemen of beantwoorden 🙂

Het werkt niet, maar het is werkbaar

Ik bedoel hier niet dat ik het allemaal weet. Ik heb geen oplossing die direct ‘werkt’. Dat je kind van één op andere dag opeens salades naar binnen werkt. I mean, je las het goed, ze eet nog steeds weinig, zeker ’s avonds. Ik heb alleen een oplossing die werkbaar is. We zitten relaxed aan tafel, zonder veel moeite, zonder zorgen, zonder frustratie, ze is gezond, ze krijgt veel smaken mee, haar smaak is niet verpest en stapje bij stapje wordt het beter. Om deze reden heb ik goede hoop dat het ooit allemaal goed komt 😉 Er is veel wat je wel kunt doen om het proces te helpen, en deze tips deel ik graag 🙂

Comments (10)

 1. Annemieke 5 jaar geleden

  Ik heb (nog) geen kinderen, maar ben wel benieuwd naar je verhaal. Daarnaast moet ik zeggen dat ik bakrecepten verzamel waarin groenten en/of fruit zijn verwerkt. Het gaat dan om een substantiele hoeveelheid, waarbij groente en fruit bijdragen aan de (smeuige!) structuur van het baksel. Ik doe dit om a: het gebruik van dure ingredienten als kokosmeel en amandelmeel terug te dringen en b: dankzij de toegevoegde vezels, vitamins en mineralen de effecten van de toegevoegde suiker (in welke vorm dan ook) tegen te gaan. Overigens lijkt het mij juist leuk om dit soort baksels samen met een kind te maken (dus niks stiekem), zodat ze precies weten wat er in gaat en waarom.

 2. Renate 5 jaar geleden

  Hier precies hetzelfde. Soms best lastig. Mijn zoontje (13 maanden) eet vaak ook niet meer dan 3 a 4 happen van het avondeten. Ik laat hem wel zelf eten pakken (dit zet ik in stukjes voor hem klaar). Hij heeft ook een voorkeur voor zuur 🙂 Hij is nl dol op yoghurt, biogarde, griekse yoghurt enz. Karnemelk ook geen probleem. Met brood eten ook geen probleem. Alleen wil ik hem soms wel eens iets anders voorschotelen dan alleen brood tussen de middag. Misschien heb je ideeën? Soepje vind ie ook heerlijk. Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat de komende weken! Ik lees mee 🙂

 3. Natalie 5 jaar geleden

  Hoi !
  Hier ook moeilijke eter. Ook veel frustratie. Nu ik kind nummer twee via rapley methode leer eten. Laat ik nummer één van drie jaar ook los. Alles wat op tafel staat mag ze hebben. Ze neemt het alleen niet. Wat eet ze wel? Preisoep zonder dat ie gepureerd is ! Kaas, ei, tomaat, komkommer en veel brood. En inderdaad de gepureerde soepen. In omelet kan ik wel ui, bosui en/ of doperwtjes stoppen. Als er maar kaas overheen ligt.

 4. Hannelien 5 jaar geleden

  Ben heel benieuwd naar je ervaringen en tips de komende weken. Jouw dochter is een exacte kopie van de mijne qua eetgewoonten . Ze is alleen 1 jaar ouder. Overdag eet ze prima brood en fruit maar zodra het eten warm is gaat het mondje op slot. Sinds ze een baby is doet ze dat al.
  Haar zusje van 10 maanden doet niets liever dan eten. Ik hoop dat ze het gedrag van haar zus niet overneemt. Vandaar dat ik erg nieuwsgierig ben wat je gaat doen komende weken. Wij hebben alle stadia al doorlopen om haar te laten eten ook de niet zo pedagogische zoals omkoping en boos worden uit frustratie. Ze eet natuurlijk wel wat maar het blijft veel te weinig.

 5. Gaby 5 jaar geleden

  Mijn zoon (17 maanden) is een goede eter, maar de dingen die hij niet eet, hebben puur te maken met structuur. Alle dingen die hij niet eet en ook niet zo goed probeert zijn koude, glibberige dingen. Bv koud vlees (bv boterhammenworst of ander broodbeleg in plakjesvorm) vindt hij maar heel erg gek in zijn mond, net zoals sla of andere koude dingen. Het gaat echt om de structuur/gevoel in zijn mond. Daarentegen eet hij wel lekker groene smoothies mee en andere dingen die door kinderen weer vaak niet geten worden.

  @renate, ik geef mijn zoon maar weinig brood, dus heb wel wat ideeën voor je 😉
  Havermout, groene smoothie, havermoutcake, bananenpannenkoekjes, omelet met groente, soep……..

 6. bieke de coussemaker 5 jaar geleden

  Laat de tips maar komen 😉

 7. Esther 5 jaar geleden

  Ik ben ook benieuwd naar je verhalen en tips. Mijn zoontje van 1,5 eet prima fruit, brood, pasta en rode kool, maar andere groenten – en ook het proberen van iets ‘nieuws’ – kosten veel moeite. Het zal wel bijdraaien, neem ik aan, maar op het moment is het wel eens frustrerend. Zeker in combinatie met een zus (4,5 jr) die ook niet alles zomaar eet. Zij heeft inderdaad ook problemen met bepaalde texturen. Hutspot weigert ze pertinent, terwijl ze winterpeen in stukken wel eet. We zeggen dan maar lachend dat dat het nadeel van Rapley is: ze eten geen stampotten! 😉

 8. Marije 5 jaar geleden

  Hai, wat een leuke blog hier. Sinds halverwege mijn zwangerschap lees ik graag mee op de gezondemama. Het matcht goed met hoe ik zelf in dingen sta en ze wil aanpakken. Dank voor het delen van allerlei interessante dingen.
  Aansluitend op dit stukje: ons zoontje is nu vijf maanden, dus binnenkort gaan we de eerste groentehapjes proberen, we zijn benieuwd en we zullen deze blogs dan ook weer graag lezen.
  Mijn vraag: met welke keukenmachine heb je goede ervaringen?
  Ik heb nu alleen een staafmixer in huis, lijkt me prima voor de groentehapjes. Maar voor het fijnmalen van dadels voor die overheerlijke brownies had hij laatst toch best wat moeite, ook na weken van de dadels.
  Ben benieuwd!

  • Marije 5 jaar geleden

   De staafmixer had er moeite mee, ons zoontje heeft de brownies nog niet getest, wijzelf hadden zeker geen moeite met de brownies 🙂

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai, wat leuk! Ik heb een hele oude kenwood, maar het is even zoeken! Een keukenmachine kan geweekte dadels wel aan, dat dan wel weer haha! Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*