Speelgoed en verjaardagen – hoe doe je dat?

Speelgoed en verjaardagen – hoe doe je dat?
november 12, 2013 sharon

duploTijdens verjaardagen kan er van alles binnenkomen qua speelgoed, ook dingen die je liever niet hebt. Ik vind het prettig om verantwoord speelgoed te hebben, zonder giftige stoffen en het liefst ook zonder elektronica en geluidjes. Misschien is dat in de toekomst niet meer haalbaar, maar zolang het nog kan, wil ik het graag zo houden. Ook merk ik dat je in een kort tweejarig mensenleven veel speelgoed krijgt uit alle hoeken, waardoor je op een gegeven moment een behoorlijke collectie hebt staan.

Veel is teveel

Ik merk dat veel speelgoed bij mijn dochter niet werkt. Veel is al snel teveel en dan speelt ze er gewoon niet mee. Teveel speelgoed is voor haar meer een meubel waar ze omheen loopt. Terwijl, wanneer ik speelgoed uit haar meubel haal en het op tafel zet, vindt ze het heel leuk om ermee te spelen. Maar zelf zou ze het niet snel pakken. Daarnaast hebben we geen gigantisch kasteel, dus de speelgoedvoorraadplek is ook beperkt. Om die redenen wil ik graag bewust met speelgoed omgaan.

Maak een verlanglijstje!

Wat sowieso heel handig is, is om gewoon een lijstje te maken van wat je graag zou willen hebben voor je kind. En als dit echt iets specifieks is, gewoon de website waar het besteld kan worden erbij vermelden 😉 Dit zorgt ervoor dat je krijgt wat je graag wilt en je kunt ook uitleggen dat je het lijstje hebt vanwege ruimtegebrek, of omdat je sommige soorten speelgoed gewoon liever niet in huis hebt. Misschien ontneemt het iets van het spontane, maar aan de andere kant vragen mensen altijd ‘wat wil je hebben’. Dan ben je daar dus goed op voorbereid.

Niet alleen nu, maar ook straks

Kijk voor je lijstje ook goed wat je denkt te willen hebben. Wat een kind met 1 jaar leuk vind, is al erg uitgebreid wanneer ze 1,5 zijn. Zo kun je dus ook vooruit denken naar dingetjes die over een aantal maanden pas leuk worden 🙂

Duplo!!

Dit jaar hebben wij het heel gemakkelijk gemaakt. Mijn dochter had maar één ding op haar verlanglijstje, duplo. Duplo is veilig, bevat geen BPA of iets dergelijks en het is leuk om een doos vol te hebben. Dat had ik vroeger ook altijd. Duplo is in alle soorten en maten, prijzen en categorieën. Heel handig!

Huizen bouwen met duplo

Zo is het ook gegaan, ze heeft heel veel duplo gekregen. En ze kan er heerlijk mee spelen! Papa en mama ook trouwens. Begrijp me niet verkeerd, we stoppen met spelen wanneer mevrouw op bed gaat, maar wanneer zij ermee speelt vind ik het leuk om mee te spelen. Leuker dan met haar poppen of keukenspullen ofzo. Nu moet ik zeggen dat op 2jarige leeftijd het ‘grote kist’ effect hier nog niet goed werkt. Dat is teveel en niet te overzien, dus ik heb alles weer terug gesorteerd naar de dozen toe en nu pakken we steeds een andere doos om mee te spelen. Mijn favoriet is de gewone blokkendoos, zodat we een huis kunnen bouwen met wat dieren en poppetjes. Ze vindt het prachtig. Ook het uit elkaar halen trouwens 😉

Dus verlanglijstjes werken goed, en gewoon van één ding een goede collectie hebben ook! 🙂

Comments (7)

 1. Ilonka 7 jaar geleden

  Hé wat lees ik nu ??
  Duplo bevat geen giftige stoffen? Geen PBA? Ik heb dat zonder onderzoek altijd afgehouden door het uiterlijk hihi.

  Is dit sinds kort of geld het ‘veilige’ van duplo ook voor duplo van 20 jaar geleden? Weet jij dat toevallig?
  Groetjes!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   haha 😉 nou, ik weet wel dat oude duplo gewoon meestal veelgebruikt is. In tweedehands speelgoed zit vaak veel minder troep omdat het al zo lang gebruikt is (net zoals kleding zeg maar) Wij hebben ook oud duplo en ook via marktplaats als er lekker mee gespeeld is 🙂

 2. Paulien 7 jaar geleden

  Duplo is geniaal! Onze zoon is volgende maand jarig, hij wordt drie. Hij heeft al best veel Duplo, maar speelt er elke dag uren mee, dus er kan nog meer bij! 🙂

 3. Lenny 7 jaar geleden

  Onze dochter Guusje wordt a.s vrijdag 1 jaar en wij hebben ook een verjaardagslijstje gemaakt.
  In het begin voor sommige familieleden wennen maar ja.
  Komend weekend kan onze kleine naar hartelust haar cadeautjes uitpakken.
  Tijd voor nieuw speelgoed en nieuwe uitdagingen 🙂
  By the way, ik lees graag jullie blogs.
  Komen er ook wel eens blogs voorbij over antroposofische opvoeding en voeding?

  Groet Lenny

 4. Miriam 7 jaar geleden

  Hoi, al een paar jaar werk ik met verlanglijstjes voor onze jongens op http://www.lijstje.nl. Hier krijg ik veel positieve reacties op. Je kunt aangeven wat je wilt hebben (voor je kind), eventueel kunnen vrineden onderling ook nog afspreken om iets samen te kopen, en men kan er afstrepen wanneer ze wat hebben gekocht, zodat je straks niet met 2 of 3 keer hetzelfde cadeau zit. Niet iedereen gaat mee in de wensen van jezelf of je kind, maar veel vinden het wel prettig om een idee te hebben. Je kunt er ook (online) winkels – meestal de wat grotere en bekendere – bij aangeven zodat men kan zien waar het product te koop is en wat het kost. Voor ons werkt het super.

  En de Duplo….ook hier een enorme hit!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   goede tip, dankjewel!

 5. emy 6 jaar geleden

  Ik ben jullie blog aan het lezen en kom net dit berichtje tegen. Een beetje een late reactie dus. Wij hebben een redelijk grote familie (met veel kleine kindjes) en hebben sinds een paar jaar een nieuw ‘systeem’ ingevoerd. Voor de familie was het vaak lastig om iets te verzinnen om cadeau te geven en we wilden ook niet te veel kleine troepjes geven. Nu zorgen de ouders voor een cadeau voor het jarige kind (we hebben dan van de hele familie 75 euro te besteden!) en de ouders krijgen het geld dan weer terug van de familieleden. Zo kan je als ouder zélf het cadeau kiezen voor je kind en je kan dan ook echt iets groots kopen, waar je kind ook echt wat aan heeft. (bijvoorbeeld een mooie grote lego of duplo set (duur!). Wellicht een idee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*