Smeerkaas voor kinderen gezond?

Smeerkaas voor kinderen gezond?
januari 20, 2014 sharon

SONY DSCSmeerkaas wordt vaak genoemd als een goed idee om aan kinderen te serveren op brood. Er zit tenslotte geen suiker in 😉 Je hebt zelfs een speciale Eru Kids variant. Eerder werd deze nog volledig afgekraakt door Foodwatch vanwege het zoutgehalte van de smeerkaas, wat totaal niet geschikt is voor kleine kinderen. De smeerkaas is speciaal voor kinderen vanaf 6 maanden, ik moet eerlijk zeggen dat je als bedrijf dan wel durft. Vanaf 6 maanden, hihi. Ik bedoel, echt?

Kindermarketing!

Inmiddels is de receptuur aangepast geloof ik en is het natirumgehalte naar beneden gehaald. Ik kon de ingrediënten niet goed online vinden, dus ik had in de Albert Heijn zo’n pakje meegenomen. Duidelijke kindermarketing, mijn dochter heeft er een paar dagen mee gespeeld alsof het haar lievelingsknuffel was. Ze wist niet hoe het pakje open moest, dus het was doosje voor en doosje na. Weet zij veel dat daar broodbeleg in zit dat ze al vanaf 6 maanden had mogen eten 😉

Fabrieksvoer

Smeerkaas komt uit een fabriek. Dat zal niet shockerend zijn, maar bij alles wat uit een fabriek komt, let ik extra op. Je weet dan niet precies wat erin zit, hoe ‘gezond’ het gemaakt is (bewerking) en meestal zijn de ingrediënten me niet naar wens. Smeerkaas kun je smeren. Of je nu kaas eet of niet, kaas is nog een natuurlijk product (mits gemaakt op natuurlijke wijze met onbewerkte melk e.d.). Kaas kun je niet smeren. Smeerkaas wel. Hoe ze dat precies doen, met smeltzouten bijvoorbeeld, weet ik niet. Als je je afvraagt waarom ik zo voorzichtig ben met fabrieksproducten – fabrikanten maken hun voedingsmiddelen om te verkopen en winst te maken. Ze maken geen producten voor mijn gezondheid, ze maken producten die ik lekker moet vinden, waar ik veel van wil eten en het liefst nog een beetje meer. Niets in dit proces is gericht op mijn gezondheid, maar op verkoop.

De ingrediënten

De ingrediënten zijn: water, kaas, magere melkpoeder, melkeiwitten, smeltzouten (E452, E339, E451), voedingszuur en zout.

  • Kaas – dit zegt me niets over de kwaliteit van de kaas, maar gezien het uit de fabriek komt en het goedkoop gemaakt mag worden, verwacht ik er niet teveel van. Van gepasteuriseerde melk, waar ik absoluut geen voorstander van ben. En absoluut niet biologisch. Dat zijn meerdere factoren waardoor ik iets echt ‘troep’ kan vinden, en geen voeding. Zeker niet voor kindjes van 6 maanden, maar eigenlijk voor niemand.
  • Magere melkpoeder – op de verpakking staat ook: 12% vet! En op de achterkant dat het spulletje 40% minder vet bevat dan normale smeerkaas. Dit is natuurlijk ingespeeld op de informatie die ons gegeven wordt over hoe slecht vet is, en omdat mensen nu volop denken dat vet slecht is, willen ze producten met weinig vet. Ik ben er niet één van. Ongezonde vetten moet je natuurlijk vermijden, je weet wel, margarine, te hoog verhitte plantaardige vetten, transvetten, alle bewerkte vetten, dat soort. Die voegen niets toe aan je lichaam. Maar goede, onbewerkte vetten, zowel verzadigd als onverzadigd, zijn fantastisch! We zijn zo lang bang gemaakt voor vetten, dat er een hele scheve denkwijze is ontstaan. Vetarm eten is naar mijn idee één van de meest ongezonde ‘diëten’ die je kunt bedenken. Goede vetten zijn gezond en goede vetten zijn 100% nodig bij een goede ontwikkeling van vele lichaamsfuncties – waaronder de hersenen. Kinderen horen goede vetten te eten! Borstmelk, de natuurlijke voeding voor baby’s, is heel vet. Niet voor de grap of ‘toevallig’, kindjes hebben dat nodig. Magere en halfvolle producten vind ik om die reden echt één van de meest onzinnige fabrieksproducten.
  • Smeltzouten – ik pakte mijn boekje Wat zit er in uw eten er weer eens bij. Twee rode e-nummers en een oranje. Mijn moeder zat aan tafel toen ik het even checkte en voor de grap las ik de beschrijving van de rode e-nummers even hardop. ‘Synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar (…) Risicos op hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen en darmstoornissen. Experimenten uit Duitsland uit 1957 toonden aan dat ratten een verminderde groei, dalende vruchtbaarheid en kortere levensduur hadden. Aangezien ratten minder gevoelig zijn dan mensen, is dit additief dus rood.’ Mijn moeder wordt niet meteen wild van natuurlijke voeding e.d., maar haar reactie was toch wel zeer verbaasd. Ja mams, in de kindersmeerkaas voor baby’s vanaf 6 maanden!
  • Zout – ik eet zeker niet zoutloos, ik eet ongeraffineerd (onbewerkt) zout. Keltisch zeezout. Ik heb er geen enkele moeite mee om dit aan mijn dochter te geven, want ik vind het een gezond zout. Hoe dan ook – dat geraffineerde witte zout, dat zou ik haar dan weer niet geven, en mezelf trouwens ook niet. Jammer genoeg is dat wel het zout dat meestal gebruikt wordt in fabrieksproducten, zo ook deze smeerkaas, verwacht ik. Wij eten al tijden Keltisch zeezout en als we dan eens dat ‘andere’ zout binnenkrijgen, vinden we het allemaal niet alleen smerig, maar ook krijg je direct enorme dorst, een raar gevoel in je mond en het is al snel heel erg zout. En dat terwijl wij zout water (sole) drinken zonder enkel probleem. Dit verschil merk je goed als je nooit die geraffineerde zoutzooi gebruikt, en dan opeens wel een keer. Ik kan best begrijpen dat er veel nadelen verbonden zijn aan consumptie van dergelijk zout en dat je dat moet minderen in smeerkaas voor kindjes vanaf 6 maanden. 🙂

Gezonde alternatieven genoeg!

Bovenstaand zijn slechts de redenen die ik voor mezelf heb om een dergelijk product nooit te kopen, behalve nu dan 😉 Iedereen heeft een eigen mening en de één vindt het onzin, ik vind het zin. Natuurlijk zijn er genoeg alternatieve soorten beleg, kijk bijvoorbeeld eens hier of hier of hier.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*