Natuurlijke manier om luizen te bestrijden

Natuurlijke manier om luizen te bestrijden
juli 8, 2013 simone

luizenKrijgen jullie ook altijd gelijk jeuk als je het woord luis hoort of leest? Nou, bij deze weet je dan dat ik vol kriebels deze blog zit te schrijven haha. Voor het eerst heb ik mijn beide kinderen gecontroleerd nadat mijn nichtje luizen bleek te hebben. Omdat ik er zelf helemaal geen ervaring mee heb/had dacht ik misschien fijn om mijn zoektocht even op te schrijven. Ook al zijn de luizen hier nog niet gespot, je kan maar beter voorbereid zijn. Er zijn namelijk een heleboel middeltjes te koop tegen luizen, maar de meeste daarvan bevatten chemische stoffen. Voor volwassenen al niet fijn, maar voor kleine kinderen kunnen die zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Eerst controleren

Als je kinderen op school of opvang zitten is het sowieso een goed idee om eens in de zoveel tijd hun haren te controleren zodat je er snel bij bent. Kinderen hebben nu eenmaal veel fysiek contact (stoeien en knuffelen veel) waardoor vaak de hele klas/groep luizen heeft. De mijne zijn nu nog beide thuis, maar over 2 maanden gaat de oudste naar school en zal ik ook regelmatiger gaan controleren. Het beste gaat dit met een luizenkam en iets wits als ondergrond. Je kan de luizen namelijk met het blote oog zien, ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en grijs of bruin/zwart van kleur. Een jonge luis is zilverachtig van kleur. De eieren, welke “neten” worden genoemd, worden dicht bij de hoofdhuid tegen de haarschacht geplakt of gekit en zijn goed te herkennen. Het zijn ovale gladde balletjes met altijd dezelfde vorm, ze zijn ongeveer 1 mm groot, iets kleiner dan een sesamzaadje, en kunnen van roomkleurig tot bruinkleurig zijn. Luizen zitten het liefst in de nek of achter de oren omdat het daar iets warmer is.

Dan het behandelen…

De natkammethode

De natkammethode is zeer efficiënt. Hiervoor heb je enkel een luizenkam nodig. Je kamt het natte haar van achter naar voren vanaf de haarwortel tot de haarpuntjes. Als er luizen zijn, vallen ze zo uit het haar. Ook de neten komen los. Reinig de luizenkam grondig tussen de kambeurten door. Om vlotter te kammen en de neten snel los te werken kun je ook amandelolie gebruiken. Dit is zeer zacht voor de haren en prikt niet in de ogen.

Andere natuurlijke middeltjes

Verder kun je natuurlijke middelen inzetten om de luizen te bestrijden. Enkele voorbeelden zijn:

 • kamillethee (ontsmettend en verkoelend op de hoofdhuid)
 • tea tree (niet in grote hoeveelheden gebruiken bij kleine kinderen of zwangere vrouwen)
 • neem aleppozeep
 • azijn (de neten laten sneller los; oplossen in water en niet aangenaam voor kleine kinderen)
 • brandnetelthee (bestrijdt ongedierte)
 • koffie en zwarte thee
 • henna (er bestaan ook kleurloze varianten van tegenwoordig)
 • eucalyptus (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
 • (peper)munt (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
 • salie (niet in grote hoeveelheden gebruiken)
 • tijm (niet in grote hoeveelheden gebruiken)

Kamillethee of brandnetelthee kun je gebruiken na het wassen. Je hoeft je haar dan niet meer uit te spoelen. De andere middelen kan je beter uitspoelen.

Preventief beschermen?

Mijn methode om haren te wassen bevat standaard al een aantal van deze natuurlijke middelen dus misschien zijn we een soort van beschermd 😉 Maak namelijk zelf shampoo van 1/3 honing 2/3 water met aantal druppels essentiële tea tree-, eucalyptus- en sinaasappelolie. Daarnaast spoel ik af en toe mijn eigen haar na met een azijn/water mengsel voor extra glans.

Comment (1)

 1. Miranda 7 jaar geleden

  Lavendel schijnen ze ook echt niet lekker te vinden, wellicht een tip ter voorkoming.. Beetje water met lavendel olie in de haren sprayen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*