Moeilijke eters: ligt het aan de structuur?

Moeilijke eters: ligt het aan de structuur?
oktober 25, 2013 sharon

rapley etenIk schrijf vaker over mijn dochter die echt ietwat kieskeurig is met wat ze eet en niet eet. Specifiek rondom het aspect groenten. Natuurlijk zijn ‘moeilijke eters’ hele populaire schrijfonderwerpen, ik ben namelijk echt niet de enige. In alle mama bladen en online bladen staan er altijd de bekende tips en trucs voor moeilijke eters. Ik ken ze ook allemaal en bij mij werkt het allemaal voor geen meter.

Blijven aanbieden


Mijn basis is dan ook, om ze allemaal samen te vatten: blijf de groenten aanbieden op allerlei verschillende manieren én zorg dat je kind ze toch binnenkrijgt op een andere manier. Ik kook nooit apart voor mijn dochter. Maar buiten dat, lees ik overal dezelfde dingen.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Wat me daarbij opvalt, is dat ik nooit lees over structuur. Altijd komt dat verhaal over dat kinderen iets een x aantal keer moeten proeven voordat ze het lusten. Dit geldt in mijn ervaring alleen of voornamelijk bij groenten, bij andere voedingsmiddelen hebben we dit probleem niet. Misschien een beetje, maar de rest gaat soepeler. Dus blijkbaar geldt de proefregel alleen daar. Bij mijn dochter komen we niet echt ver in het x keer iets proeven, want ze is namelijk best slim. Ze eet bepaalde dingen gewoon niet. Ze is nog te jong om daar met haar over te praten, dus ik doe er ook niet moeilijk over. Kan ook niet echt.

Lekkere structuur en geen lekkere structuur

Goed – de structuur! Daar lees je nooit wat over! Terwijl ik heel sterk het idee heb, dat mijn dochter geen zin heeft in veel structuur. En groenten hebben veel structuur. Hoe minder zin mijn dochter heeft om te eten, hoe meer ze alleen saus eet. Hap, slik, weg. Pasta e.d. hoef je ook nauwelijks te kauwen, al vond ze dat tot kort nog teveel moeite, dat begint ze nu ok te vinden. Ze heeft het echter nooit vies gevonden. Ze eet gulzig broccolisoep, bloemkoolsoep, erwtensoep en knolselderijsoep, waar menig volwassene van zou gruwelen. Dat zijn heus niet de meest favoriete smaken. Maar geen probleem voor haar! Maar als je losse broccoli, bloemkool of erwten zou neerleggen, hè bah.

De aanhouder wint

Om deze reden heb ik van begin af aan al gezegd dat mijn dochter niet van bepaalde structuren houdt. Ze vindt echt veel lekker. Qua smaak. Maar ze heeft geen behoefte aan bepaalde structuren. Ooit zal ze het leren. Ik blijf haar namelijk haar normale avondeten aanbieden, en zorg dat ze voldoende smaak ervaring krijgt via soepen, gekke smaak pannenkoeken en groentesappen, e.d. En als ze wat ouder is, dan kunnen we wat meer praten en uitleggen.

Waarom horen we nooit iets over structuur?

Ik vind de structuuroptie een groot gemis bij de vele artikelen over moeilijke eters. Als je weet dat dat het is, dan biedt dat namelijk veel perspectief. Niet alleen begrijp je het beter, ook kun je aanvullende dingen aanbieden zodat die smaakpapillen gestimuleerd blijven. Ik begrijp wel dat ik niet wetenschappelijk heb bewezen dat het een optie is, maar ik kijk naar mijn kind, ik observeer, en ik constateer. Het is niet ingewikkeld. Het zal ook vast niet voor elk kind zo zijn, maar het is wel gewoon een mogelijkheid.

De appel valt niet ver van de boom

En ze heeft het niet eens van een vreemde. Mijn man zei laatst dat hij nog nooit van ‘structuur van eten’ had gehoord tot hij mij ontmoette. Ik ben heel erg op structuur en brood met zaden en pitten maakt mij niet gelukkig. Ik vind het namelijk wel lekker, maar de structuur vind ik vies. Waardoor ik het alsnog niet eet. Dus waarschijnlijk is de één daar gevoeliger voor dan de ander. Volwassenen en kinderen 🙂

Comments (5)

 1. Manon bruning 7 jaar geleden

  Structuur is zeler een belangrijke in de kwestie “moeilijke eters”! Heb je wel eens van sensorische informatieverwerking gehoord? Binnen dit vakgebied zijn er veel kinderen in behandeling met grote eetprobkemen, die kunnen komen door een afweer van bepaalde structuren in de mond, tactiele afweer dus. Meer weten? Stuur gerust een mail….goed nieuws is namelijk dat je er wel iets aan kunt doen mocht t een groot probleem woensdag of zijn! Ennuh: top-observatie lijkt me 🙂

 2. Betty 7 jaar geleden

  Leuk! Heel herkenbaar 😉
  Wanneer ik ‘gewoon’ groenten wok is het moeilijk binnen te krijgen, terwijl als ik eventjes de staafmixer rrop zet en het meer naar saus met groente lijkt gaat het veel gemakkelijker en ja vind het zelf ook lekkerder 😉

 3. Renske 7 jaar geleden

  Heel herkenbaar. Mijn dochter (3 jaar) lust heel veel, als ik er maar soep van maak. Ze kan echt gruwelen van broccoliroosjes en smullen van broccolisoep. Ik denk dat bij haar dus ook de structuur mee speelt.

 4. Astrid 7 jaar geleden

  Ik eet al geen vlees meer sinds ik een klein kind ben vanwege de structuur! Geef mij een gerecht met 1 korreltje gehakt en ik haal het eruit. Puur op structuur.

 5. Marieke 6 jaar geleden

  Ik ben zelf nu 18 jaar, en altijd een moeilijke eter geweest. Veel omdat ik het niet vind smaken maar vooral vaak, ‘het smaakt best lekker maar het ‘proeft” verkeerd”. Zo kon ik veel dingen niet eens door mijn keel krijgen zonder het er meteen weer dezelfde weg terug uitkwam… voornamelijk erwten, gekookte wortel, mais en bonen waren het ergste. Nu nog steeds eet ik dat niet of amper. Nu ik ouder word ga ik steeds meer proberen en groeit mijn scala aan ‘lust ik wel’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*