Maak een Monkey Platter lunch

Maak een Monkey Platter lunch
juli 24, 2014 sharon

bord3Laatst kwam ik thuis met peuter en baby en het was tegen lunchtijd. Voor zowel peuter als baby. En ook voor mij, maar dat telt niet 😉 Ik wilde een snelle lunch maken die ik samen met de peuter kon eten, op de bank weliswaar, terwijl ik ook mijn zoon kon voeden. Gewoon alles tegelijk, iedereen happy. Ik bedacht me een monkey platter te maken met wat ik in huis had.

Een monkey platter – wat is het?

Waar die naam vandaan komt, geen idee. Maar het is simpelweg verschillende soorten eten op een bord leggen en klaar – dat is het. Je kunt dus zelf kiezen wat je erop legt, wat je maar wilt. Dat serveer je en eet je lekker samen. Je kind en jijzelf kunnen dan eten waar je het meest zin in hebt omdat er voor elk wat wils is.

Waar let ik op?

Ik kies graag dingen ‘in-the-box’ en dingen ‘out-of-the-box’ zodat mijn peuter direct kan oefenen met haar moeilijke eetgedrag 😀 De Monkey Platter die ik dit keer maakte had schijfjes komkommer, iets wat ze niet eet. We zaten heerlijk te eten, eerst alle andere dingen en jawel. Die komkommer. Opeens nam ze een hap. Ik val natuurlijk van de bank af van verbazing. Helemaal toen ze ze allemaal op ging eten. Euh? De keer erna pakte ze meteen de komkommer. Grappig he.

Naast het vernieuwende let ik op een goede verveling groente/fruit en eiwitten/vetten. In het algemeen neigen mensen snel naar veel koolhydraten, maar vetten en eiwitten zijn essentieel voor een goede en lange verzadiging. Als ik hier niet op let, heb ik de hele middag een zeurende peuter die de hele tijd om rozijnen vraagt.

Wat kun je er bijvoorbeeld opleggen?

Elk soort fruit, in stukjes gesneden, denk ook zeker aan avocado
Groente: tomaat, komkommer, wortel, augurken, radijsjes, beetje soep
Eieren: gekookt, gebakken, omelet, roerei, etc
Vlees en vis: gerookte makreel, zalm, stukjes kip,
Muffins
Stukjes brood
Yoghurt (in kleine glaasjes)
Stukjes rauwmelkse kaas van welk dier dan ook
Olijven
Nootjes

Restjes!

Restjes werken heel goed en je kunt er sowieso rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld ’s avonds kip bereid, dan kun je wat kip bewaren voor je bord die dag erna. Superhandig en op die manier ook niet duur.

Nog meer ideeën voor de monkey platter? Wat leggen jullie erop?

Comments (3)

 1. jessie 6 jaar geleden

  Ik maak ook regelmatig een monkey platter als lunch. Wisselt wat ik erop leg:

  -fruit
  -gekookt ei in plakjes (eventueel wat bio mayo als dipsaus)
  -komkommer
  -rozijntjes (nootjes durf ik nog niet met een peuter)
  -stukjes rijstwafel/cracker/toastjes
  -stukjes kaas
  -havermoutmuffin in stukjes
  -stukjes brood

  en vast nog wel meer, het wisselt steeds

 2. Nikki 6 jaar geleden

  Nou wat grappig dat dat een naam heeft! Een monkey platter! Haha , hier doen wij dat bijna elke middag! En idd kip, gebakken vis van de vorige dag.. Haring, augurk, komkommer tomaat alle rauwkost eigenlijk…walnoten cashewnoten en gedroogd fruit. Stukjes banaan /appel rood fruit..kokossnippers.. Pijnboompitten, gepelde zonnebloempitten, stukje kaas, olijfjes, ooow en wat hier heel erg jn de smaak valt zijn reepjes wortel met een bakje tahin om te dippen! Heerlijk 🙂 of stukjes wortel met citroensap erover.. Ik doe er ook vaak iets bij wat ze normaal niet meteen zou eten.. Soms ook groentjes van de vorige dag die koud ook lekker zijn zoals doperwten en sperziebonen die laatste met een yoghurt dipje

 3. Thirza 6 jaar geleden

  Wat een leuk idee! Ga dit ook uitproberen met mijn peuterdochter, zal ze leuk vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*