Leren kinderschoenen zonder chroom VI

Leren kinderschoenen zonder chroom VI
april 25, 2014 Jose

imagesGraag wil ik dat mijn dochter goede schoentjes aan haar voetjes draagt.  Het liefst zo natuurlijk mogelijk, dus zoals Sharon ook al schreef in haar blogs die je hier en hier kunt teruglezen.

Teveel chroom VI


Naast dat schoentjes dus flexibel moeten zijn, vind ik het ook fijn wanneer de schoenen niet met te veel gifstoffen belast zijn. In een Duits tijdschrift stond dat in juli 2013 een op de vijf kinderschoenen zoveel chroom VI bevatte dat ze eigenlijk niet verkocht mochten worden.

Wat is chroom VI

Chroom VI is dus geen giftig product dat tijdens het looien van leer toegevoegd wordt, maar chroom VI ontstaat uit chroom III dat tijdens het looien van het leer door oxidatie omgezet wordt in chroom VI. Chroom VI kan allergiën veroorzaken, wanneer het lichaam daarmee in contact komt.

Maar kinderen hebben toch sokken aan?

Ik dacht eerst over gifstoffen niet zo veel na, mijn dochter droeg toch sokken of een maillot? Na wat meer te lezen over chroom VI kwam ik erachter dat sokken helemaal geen bescherming bieden tegen chroom VI. Chroom VI kan door middel van zweet op de huid komen, en laat mijn dochter nou altijd erg warme voeten hebben.

ECARF en IVN Certificaat

Het ECARF certificaat staat garant dat de schoenen zijn gemaakt met behulp van zachte, plantaardig geverfd, chroom vrij nappaleer en daardoor geschikt zijn voor de gevoelige huid.

Bij een IVN certificering wordt er gekeken naar de onderstaande punten:

 • lage milieuvervuiling tijdens fabricage en bij het verwerven van grondstoffen
 • de beste gezondheids-aspecten, zowel voor de mensen die betrokken zijn in de productie van de producten en die het gebruik ervan
 • zeer lage gevaarlijke en giftige stoffen
 • mogelijkheden om te recyclen
 • Plantaardig procedures van het looien. Het gebruik van chroom of minerale looistoffen is verboden.
 • Kleurstoffen moet vrij zijn van AOX en zware metalen. Het gebruik van plantaardige kleurstof de voorkeur.

Zoektocht naar schoenen

Na wat zoeken op het internet vond ik een aantal merken die kinderschoenen met de certificaten verkochten zoals Pololo en Kavat . Ik had Kavat schoenen besteld maar vond de zolen nog wel wat te hard voor de voetjes van mijn dochter. De schoenen van Pololo kwamen pas later uit, dus toch nog verder op zoek.
Ik vond de schoenen van het Duitse merk Anna und Paul erg leuk, en op de website schreven zij dat de schoenen vrij van o.a. chroom VI zijn. Maar ze hebben geen certificaat, ik heb dus contact met Anna und Paul opgenomen om na te vragen.

Al snel  read ik een reactie:
“Leider haben wir noch keine offiziellen Prüfsiegel. Allerdings wird unser Leder regelmäßig nach Chrom und weiteren Schadstoffen geprüft, zuletzt im Januar 2014. Die Ergebnisse waren alle einwandfrei. Somit können wir sagen, dass unsere Schuhe frei von Chrom Formaldehyd und Azofarbstoffen sind. Und den Gummisohlen keine Weichmacher sind. Wir wurden auch im Jahr 2011 von Öko-Test geprüft und hatten als einzige von acht Schuhhersteller „gut“.”

Vertaling:
Helaas hebben we nog geen officiële certificaat van goedkeuring. Echter, ons leer  wordt regelmatig getest op chroom en andere verontreinigende stoffen, voor het laatst in januari 2014. De resultaten waren allemaal prima. Zo kunnen we zeggen dat onze schoenen zijn vrij van formaldehyde en chroom azokleurstoffen.  En de rubberen zolen geen weekmakers bevatten. Wij waren in 2011 door Öko-Test onderzocht, en had het slechts een van de acht schoenenfabrikant “goed”.

Dus nu hebben wij een paar schattige Anna und Paul schoenen die we gaan uitproberen. Later dit jaar wil ik nog graag de Pololo sandalen voor mijn dochter aanschaffen, dus wordt vervolgd!

*Dit is geen gesponsord bericht, heb de schoenen zelf gevonden, besteld en betaald. Ik schrijf hier vanuit mijn eigen ervaring. 

Comment (1)

 1. Sanne 5 jaar geleden

  Goedemiddag,

  Ik heb net voor mijn dochter haar eerste schoentjes gekocht en nu adviseerde de verkoopster me om de schoentjes niet in te sprayen om het leer te beschermen ivm de giftige stoffen in deze sprays. Aangezien mijn dochter ook nog graag alles in haar mond stopt vond ik dat een fijne tip. Nu vroeg ik me af of er geen alternatief is? Want (vet) vlekken zijn snel gemaakt!

  Ik hoor graag of jullie hier ervaring mee hebben!

  Groetjes,
  Sanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*