Kinderkleding…. Waarom niet tweedehands!

Kinderkleding…. Waarom niet tweedehands!
maart 20, 2014 Jose

kledingbeursHet voorjaar komt eraan! Tijd om de winterkleding in te pakken en op zoek te gaan naar kleding voor het voorjaar! Graag wil ik voor mijn dochter verantwoorde kleding. Er zijn een aantal (web)shops voor leuke bio kleding, het enige minpuntje is dat daar meestal een hoger prijskaartje aan hangt.

Sinds ik bewuster leeft bezoek ik naast deze webshops ook regelmatig de tweedehands kinderkledingbeurzen en soms krijg ik ook wel kleding van vriendinnen van wie de kinderen al groter zijn, wat natuurlijk ook echt handig is.

Mijn ervaring met kinderkledingbeurzen… Voor de geboorte van mijn dochter moest ik daar echt niet aan denken, tweedehands kinderkleding? Nee, echt niet! Ik ben niet opgegroeid met tweedehands kleding en had ik er een ‘muf’ gevoel bij.  Maar zo zie je maar weer, ik ben nu helemaal pro! 🙂 En er zitten zoveel leuke (en goede) kleding stukken tussen!

Waarom tweedehands kinderkleding?

Het kopen van tweedehandskinderkleding heeft echt veel voordelen, ik heb een aantal even op een rijtje gezet:

 • Betaalbaar: Over het algemeen is tweedehands kinderkleding een stuk goedkoper, dus meer kleding voor minder geld of je kunt het geld ook opzij zetten voor andere aankopen.
 • Minder schadelijke stoffen: Gebruikte kledingstukken zijn voor de gezondheid minder schadelijk dan nieuwe kleding. Doordat de kleding al een paar keer gewassen is zitter er minder of geen chemicaliën meer in de vezels. Je kunt hier meer lezen over gifstoffen in kinderkleding
 • Gifstoffen voor de arbeiders in de fabrieken: Wanneer er gifstoffen in de kleding zit, kunnen wij ervan uit gaan dat in de fabrieken waar deze producten vervaardigd worden de medewerkers met schadelijke stoffen in aanraking komen. Laat ik dan nog maar niet spreken over de bedragen die deze fabrieksarbeiders verdienen voor een ‘t-shirt dat nog geen vijf euro kost.
 • Inspireren om te recyclen: Ik hoor regelmatig dat mijn dochter ‘schattig truitje’ aanheeft, waar ik die toch vandaan heb. Dan moet ik altijd een beetje lachen en vertel ik dat ik kleding op een beurs koop.
 • Bijdrage aan het milieu: Door tweedehands kleding te kopen hoeven er geen nieuwe kleding geproduceerd te worden, en tevens wordt hiermee de afval gereduceerd.
 • Gezelligheid: Regelmatig ga ik met andere mama-vriendinnen naar een kinderkledingbeurs. Wel zo gezellig, we splitsen dan voor een half uurtje en daarna gaan we gezellig koffie drinken en onze aanwinsten bewonderen! 🙂
 • Tweedehands kleding is vaak kwalitatief goed: Ik heb gemerkt dat de kleding die ik gekocht heb op kledingbeurzen weinig tot geen slijtage vertonen, terwijl ze al door een ander kindje gedragen zijn.
 • Uniek: Soms zitten er echte unieke stukken bij, zoals je hier kunt lezen over super schattig badpakje!

Op het moment is bij ons de basis ‘gekregen’ of ‘tweedehands gekocht’, daarnaast koop ik nieuwe kleding dus bij bio (web)shops. Een aantal webshops zijn o.a. : Greenjump, Waschbär, EcogoodiesBambooz.

Kleertjes ruilen

Een ander goed concept vind ik is om kleertjes te ruilen, dit kun je bijvoorbeeld doen met vriendinnen of bij Krijg de Kleertjes . Zelf heb ik nog geen ervaring met Krijg de Kleertjes, maar ga het zeker proberen! Hier kun je daar meer lezen over kleertjes ruilen.

En… Kopen jullie ook tweedehands kinderkleding? Or hebben jullie ervaring met het ruilen van kleertjes?

*Dit is geen gesponsord bericht, maar ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring.

Comments (5)

 1. Lynn 6 jaar geleden

  Ik koop regelmatig via marktplaats 2ehands merkkleding voor de kinderen. En vaak als de kleding nog goed is dan verkoop ik het ook weer via marktplaats.

 2. Lianne 6 jaar geleden

  Helemaal waar, 2e hands kleding is prima. Ik zit op een facebook pagina van mijn omgeving en daar wordt ook heel veel kinderkleding verkocht. Dat scheelt ook weer verzendkosten en je weet ook meestal wel van wie je het dan overneemt.

 3. Sandra 6 jaar geleden

  Toevallig ben ik van de week nog op een kleine beurs geweest. Ik vind het vooral leuk dat je er kleertjes vindt die niemand heeft. Als ik iets in een winkel koop dan kom ik vaak bij een ander kindje in de klas hetzelfde shirt tegen.
  Nu vond ik een shirt met super mario erop voor 1 euro. Je kon wel zien dat hij vaak gewassen is maar wat is mijn zoontje er blij mee. Een echt Mario shirt.
  En voor mijn oudste heb ik weer mooie teva slippers op de kop weten te tikken. Ik vind het zo leuk shoppe

 4. Geanne 6 jaar geleden

  Ik probeer bijna alle kleding voor mijn drie kinderen tweedehands te kopen, omdat ik dat leuk en duurzaam vind. Het milieu wordt minder belast en ik vind het een mooie gedachte dat dingen vaker dan een keer gebruikt worden. Voor mijn oudste zoon koop ik wel eens wat nieuws, het schuift daarna toch door naar zijn jongere broertje. Via marktplaats of vintykids kun je heel veel mooie kleding vinden en ik heb het geluk dat ik vlakbij een goed georganiseerde kringloopwinkel woon (Het Goed) waar echt heel veel superleuke kleding te vinden is die er nog goed uitziet. Ik koop daar ook regelmatig kleding voor mezelf. Daarnaast heb ik het geluk dat ik veel kinderkleding doorgeschoven krijg van anderen, inclusief schoenen, sandalen en slippers. Zelf geef ik ook weer kleding door aan anderen. Ik vind het soms best moeilijk om niets nieuws te kopen, ik ben nl een enorme Hemafan en ik sta regelmatig te kwijlen bij de meisjeskleren (mijn jongste is een meisje). Af en toe koop ik iets nieuws voor haar, maar ik probeer sterk te zijn! In 2012 heb ik helemaal geen kleding gekocht voor mezelf, en sindsdien vind ik het wel veel makkelijker om dingen te laten hangen!

 5. Christèl 6 jaar geleden

  Ik koop regelmatig 2ehand merkkleding voor mijn dochter. Dit doe ik op kleertjesdoos.com. Verder heb ik tot nu toe veel kleren gekregen van mijn zus. Ze heeft een dochtertje dat 4 maanden ouder is. Ik ben alleen bang dat dat nu verleden tijd is. Mijn dochter heeft haar ingehaald en is nu groter. Kan ik straks haar mijn kleren geven. Haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*