Hoeveel water moeten kindjes drinken op een dag?

water2Onlangs zag ik het advies van Voedingscentrum over hoeveel vocht de kleine guppen binnen horen te krijgen. 6-7 bekertjes. Waarvan 2 bekertjes melk, als ik het goed onthouden heb. Ik was heel erg verbaasd. Zoveel drinkt mijn dochter echt niet. Hierbij bedoelt het Voedingscentrum niet het vocht in voeding, want dan zou het moeilijk meetbaar worden. Ik bedacht me meteen dat het Voedingscentrum wel uit moet gaan van kinderen die sap drinken, want dat is de enige manier waarop mijn dochter deze hoeveelheden zou drinken.

Water, water, water

Maar mijn dochter drinkt geen sap. Ze drinkt water. Ze is 2 en tot op heden vroeg ze altijd om ‘drinken’ en met drinken bedoelt zij altijd, water. Ze is namelijk helemaal niet gewend om iets anders te krijgen. Nu haar woordenschat wordt uitgebreid, vraagt ze om water. Ze vindt het heerlijk en is in haar beleving de enige manier om de dorst te stillen.

Genoeg plas

Ze drinkt dan geen 6-7 glazen, maar plast meer dan genoeg. Ook denk ik dat ze gemiddeld meer via haar voeding binnenkrijgt dan normaal gesproken. Ze eet graag fruit, bijvoorbeeld. Als ze eens meer drinkt dat ze zelf echt zou willen, bijvoorbeeld omdat haar moeder dat wil, dan moet ze echt ontzettend veel plassen.

Ze geeft het zelf wel aan

Zo blijkt dat mijn dochter wederom – net als alle kindjes – geniaal is. Ze geeft zelf aan hoeveel ze drinkt en hoeveel ze nodig heeft. Ze is niet gevoelig voor de adviezen van het Voedingscentrum of voor haar moeder, of ieder ander in haar omgeving. Ze bepaalt het lekker zelf.

Drinkbeker of wat?

Bij ons maakt het wel uit hoe ze het water gepresenteerd krijgt. Een glas vindt ze niet fijn, dan moet ze teveel concentreren (ze kan het wel gewoon). Ze heeft een drinkbeker waar het niet snel uitkomt, dat vindt ze ook niet geweldig. Ik heb voor vakanties een filterbeker van Brita, met rietje, en die heeft ze toegeëigend. Dat is nu haar beker. Daar kan ze namelijk lekker snel uit drinken, maar ook lekker langzaam al sabbelend op het tuutje. De keuze in drinkbeker/glas kan dus wel degelijk verschil uitmaken.

Sap is eerder een tussendoortje

Doordat ze alleen water drinkt, wordt haar vochtinname niet kunstmatig hoog. Die suiker in diksap en gewone sap vraagt erom om in één keer leeggedronken te worden. Dorst of geen dorst. Daar kun je altijd wel iets van drinken. Het is dan ook meer een tussendoortje dan slechts drinken.

Water: jong geleerd is oud gedaan

Ik weet dat mensen het zielig vinden hun kind alleen water te geven. Ik vind van niet. Ik heb zelf heel lang moeten leren om water het lekkerst te vinden, ik heb nog jaaaaren gesmacht naar een glas cola of sinaasappelsap. Nu waardeer ik water als niets anders en is dat het enige wat ik echt graag drink. Ook op visite of op verjaardagen. Ik vind de rest gewoon niet lekker. Nog steeds blijft het een hot item. Op mijn blog Voedzo.nl krijg ik zo vaak de vraag wat iemand kan drinken wat gezond is en niet duur. Hoe simpel kan het antwoord zijn? Maar nee, water lust men niet. Of ik nog een andere optie heb. Nee. Ja, je kunt het filteren, dan wordt water zeker lekkerder. En dan mag je meer uitgeven, want dat kost geld 🙂

Kruidenthee lekker meedrinken

Wel hou ik af en toe van wat koffie of kruidenthee. Of, in een restaurant, word ik helemaal wild, dan bestel ik Spa Rood. Maar, nu het kouder wordt, laat ik mijn dochter meedrinken met de kruidenthee, dan krijgt ze haar eigen beker. Ze vraagt er overigens nooit zelf om, maar vindt het wel leuk als ze het krijgt.

2013-10-18T11:20:32+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

6 Reacties

 1. Kitty oktober 24, 2013 om 9:03 pm- Antwoorden

  Interessant, ik wil mijn kindjes ook graag water geven als ik ergens anders ben, maar altijd weer die vervelende opmerkingen dat het zielig is, net als dat ik voorzichtig ben met suiker…mensen begrijpen het gewoon echt niet! Mag ik vragen of jij het water altijd filtert en waarom? Bij ons wordt er altijd gewoon water uit de kraan gedronken, ongefilterd. Ik lees van die tegenstrijdige berichten dat we het schoonste drinkwater hebben ter wereld dus een brita kan onzin is. Ik hoor het graag, dankje!

 2. Diede oktober 24, 2013 om 10:11 pm- Antwoorden

  Goed zeg! Moet je eens het boek ‘water, het goedkoopste medicijn’ eens lezen. Dan ben je blij dat je je dochter ‘gewoon’ water geeft. Mijn dochter van 1,5 drinkt ook water hoor! En jijzelf?

  • sharon oktober 25, 2013 om 12:29 pm- Antwoorden

   Ik zelf natuurlijk ook 😉 goed voorbeeld doet goed volgen is hier de eerste regel 😀

  • sharon oktober 25, 2013 om 12:29 pm- Antwoorden

   ik ken het boek trouwens! water is heel belangrijk 🙂

 3. Ellen november 5, 2013 om 2:08 pm- Antwoorden

  Water, hoe simpel kan het zijn? Hier voor dochter ook niks anders dan water, kruidenthee en zelfgemaakte kefir. Qua kruidenthee zijn kamille- en goudsbloemthee voor jonge kinderen erg geschikt. Het zou niet in mijn hoofd opkomen haar diksap o.i.d te geven, ze is nu 15 maanden en zolang ze het bestaan van dergelijke producten niet kent krijgt ze het ook niet 🙂

  • sharon november 5, 2013 om 8:52 pm- Antwoorden

   Fantastisch!!!

Geef een reactie