Het proces dat zindelijk worden heet

Het proces dat zindelijk worden heet
november 27, 2013 sharon

becopottyNatuurlijk zijn er al heel wat posts geweest over het zindelijk maken van je kindje of baby, omdat het ook vroeger kan dan de meesten mensen denken. Ik heb dit altijd gedaan aan de hand van Zindelijk maken is kinderspel en The Diaper-free Baby. Het kan allemaal. Zindelijk wanneer ze baby zijn, zindelijk bij dreumes leeftijd of zindelijk bij peuterleeftijd. Hoe gaat het nu bij ons?

Van jongs af aan op het potje

Wij hebben mijn dochter vanaf 7 maanden op het potje laten zitten. Ze vond dit erg leuk en prettig. Meestal doen kindjes hun behoeften op redelijk vaste momenten, waardoor we in die tijd maanden heel weinig poepluiers hadden, want ze deed het gewoon op het potje. Superhandig. Op een gegeven moment hebben wij dit iets laten verwateren, waardoor we er minder mee bezig waren. Deze zomer hebben we het weer volledig opgepakt en mijn dochter (nu 2) is nu al een tijdje zindelijk wanneer ze thuis is. Ze heeft dan dus ook geen luier meer om, en als ze die toevallig om heeft, dan wil ze daar niks in doen.

Luier af, mevrouw!

Ik heb dit eigenlijk gedaan door van het ene op andere moment de luier af te doen. We hadden wat ongelukjes, maar dat leren ze gauw genoeg. Kindjes willen zelf namelijk ook geen ongelukjes, ze vinden het zelf ook prettig om gewoon op het potje te plassen. Wel hadden we ons vloerkleed even naar boven gebracht 😉 Normaal gesproken vind ik de methode ‘Zindelijk maken is kinderspel’ een hele goede, maar die is vooral geschikt voor kindjes die het potje nog niet kennen. Mijn dochter kende het potje al en gaat niet voor de lol erop zitten, als ze weet dat ze niet hoeft te plassen. Dus bij ons werkte dat niet zo goed, maar ik heb wel veel succesvolle verhalen gehoord van mensen die het potje hebben geïntroduceerd via deze weg. Bij ‘The Diaper-free baby’ is het gewoon rondlopen zonder luier (al is dat boek wat meer voor nog kleinere kindjes) en dat werkte bij ons ook.

Luier tijdens de slaapjes

Natuurlijk zijn we daar heel blij mee, want het scheelt veel gewas van de wasbare luiers, en het is een stuk schoner allemaal. Tijdens het slapen heeft ze nog wel een luier om. En als we weggaan heeft ze ook een luier om. Ik ga er vanuit dat ze op een gegeven moment zal stoppen met in de luier plassen in haar slaap. Met de grote boodschap doet ze dat al, dan wordt ze wakker – of ze gaat niet slapen – en schreeuwt net zolang tot ik haar op het potje zet. Ik denk dat ze dat automatisch wel gaat doen met plassen. Met andere woorden, ik ga me er nu niet echt druk om maken, dat komt of vanzelf, en zo niet, dan zien we dat dan wel weer.

Buiten huis zindelijk

Dan hebben we nog de andere factor. Wanneer we niet thuis zijn. Dit wordt onze volgende stap in het proces. Waar ik me nooit bewust van was, is dat het best een gedoe is als je kind moet plassen als je bijvoorbeeld net in de supermarkt ben. En dan 5 minuten later weer zegt dat ze moet plassen. En dan eventuele ongelukjes. Thuis was ik vrij makkelijk, een ongelukje ruim ik wel weer op. Maar buiten huis is een ongelukje iets minder makkelijk. Ik weet dat als ik haar een paar dagen zonder luier meeneem, ze het binnen die paar dagen, wellicht maar één dag, zal leren. Dan weet ze dat zomaar plassen niet meer kan, en dat ze het moet aangeven en we dan naar een wc op zoek gaan. Maar goed, vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan.

Wordt vervolgd!

Ik ga het toch proberen, met oefenbroekjes. Die lekken wel, maar er ontstaan geen watervallen langs de benen. En ik doe het niet meteen wanneer we naar de winkel gaan, maar wanneer we buiten op de fiets rondjes gaan maken (zij fietsen, ik lopen) om ons huisblok heen. Dan is de wc altijd dichtbij en schone kleding ook. Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd….

Comments (6)

 1. Miriam 7 jaar geleden

  Wat zijn dat voor oefenbroekjes, die je noemt? Die ken ik nog niet…

 2. mevrouw Gewoontjes 7 jaar geleden

  Hoi Sharon,
  at je zegt is heel herkenbaar. Ik heb een ventje van nu 2,5 rondlopen. Vanaf 1,5 ging hij op het potje. Best regelmatig eigenlijk, en de poep ging eigenlijk altijd daarin. De luiers waren ook steeds vaker droog. Ik had het boekje zindelijk maken is kinderspel ook gelezen. Dat werkte hier goed om hem aan het potje te laten wennen!

  Toen de eerste zonnestralen doorkwamen dacht ik, nu moet ik doorzetten. Hij is eraan toe. Of ik dat helemaal was.. Een paar dagen was het ongelukjes opruimen Maar dat duurde niet zo lang. Eerst deed ik ook nog een luier om als we weggingen. Maar eigenlijk ging ik vrij snel voor kleine wandelingetjes (niet naar de supermarkt) de luier aflaten. Dan een keer op de fiets, daarna een keer in de auto.. en als dat dan goed blijft gaan, dan geeft dat best zelfvertrouwen voor de mama. En op sommige tijden (’s avonds tijdens het half uurtje tv kijken, dan legde ik wel een handdoek op de bank…).

  En inmiddels zijn de potjes de deur uit, en gaat hij naar de wc. Op een gegeven moment was hij heel erg aan zijn potje gehecht. Bij anderen was de wc prima, maar thuis moest en zou het potje. En op een gegeven moment is het toch fijner als die grote hopen direct in het toilet verdwijnen….

  Nu is hij 2,5 en ja, af en toe heeft hij nog een ongelukje, maar dat schijnt tot 4 normaal te zijn. En de ongelukjes zijn eigenlijk altijd thuis. Want de kleine smurf hier kan zijn plas heeeeeeel goed en heeeeel lang ophouden. Succes ermee! Mijn ervaring is dat de mama even moet doorzetten en dat de kleintjes best wel veel kunnen.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   hahaha dankjewel, dat was mijn vermoeden ook al 🙂 hier thuis gaat het áltijd goed, dus het is inderdaad doorzetten 🙂 Ik ga het doen!!!! 😀 😀

 3. Fianne 7 jaar geleden

  Hai Sharon,
  Lopend buiten vond ik nooit zo’n probleem met mijn meisje van net 3. Afgelopen lente/zomer tilde ik haar gewoon op om te plassen. Vond ze meestal geweldig. Dus als we te ver van huis zijn zoek ik gewoon even een stukje gras op en laat haar daar gewoon plassen. Is misschien wat lastiger in de winter…
  Met mijn zoontje van bijna 2 begin ik nu net met zindelijkheidstraining. Hij vindt het op de wc plassen erg leuk (omdat ze zo snel op elkaar volgen qua leeftijd krijgt de jongste veel mee van de oudste), dus dat doen we nu maar vrolijk elk half uur / elke drie kwartier. Verder laat ik hem nu in maillots rondlopen of in leggings van zijn zus 🙂 Ik ben ook benieuwd hoe het hier de komende tijd zal gaan… De wasmachine draait nu wel extra vanwege de extra broekjes.

 4. Ummrayhana 7 jaar geleden

  Hoi,

  Ik ben met 14 maanden begonnen. Ze was vrij snel zindelijk snachts en vervolgens (na heel veel ongelukjes) ook buiten. Nu met 17 maanden kan ik haar we zindelijk noemen. Ze roept me als ze wat moet doen en kan het redelijk lang volhouden..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*