Help, mijn kind wil niet op het potje blijven zitten!

Help, mijn kind wil niet op het potje blijven zitten!
januari 2, 2014 sharon

becopottyVorige week schreef ik mijn bericht over het zindelijk worden en of ze er aan toe moeten zijn, of wellicht de ouders. Uit de reacties vanuit verschillende hoeken bleek dat er een probleem is met kindjes die niet op hun pot willen blijven zitten. De techniek om ze op het potje (of de wc natuurlijk) te zetten komt met name uit Zindelijk maken is kinderspel. Nu zei ik het al tussen neus en lippen door, maar mijn dochter hield ook niet van deze aanpak. Aan de hand van de vragen besluit ik nu mijn aanpak met jullie te delen. Niet dat ik geniaal ben ofzo, maar gewoon, voor de mama’s die ermee bezig zijn en het graag willen, wie weet dient het ter inspiratie.

Baby’s zonder luiers

Ik heb me tijdens het zindelijk maken meer bezig gehouden met de principes van the Diaper-free Baby. Al heb ik dat boek ook al een hele tijd niet meer gelezen, ik hield me vast aan de principes die ik toentertijd daaruit gehaald heb (vergeef me dus als ze niet 100% overeen komen, mocht je het boek ook lezen).

Elimination Communication

De Diaper-free Baby gaat er vanuit dat baby’s vanaf geboorte zindelijk kunnen zijn. Dit heet Elimination Communication (EC). Ze omschrijven per leeftijdsfase hoe en wat – de ins en outs. Daardoor kun je op elke leeftijd beginnen én geven ze bij elke fase tips. Ik ben ergens bij de 9 maanden blijven hangen.

Alles uit en hupsakee!

Toch, toen ik mijn dochter wilde helpen zindelijk te worden en zij absoluut niet op het potje wilde zitten ‘voor niks’, dacht ik direct terug aan de richtlijnen. Wat zij eigenlijk doen is gewoon alles uit en hupsakee. Dat heb ik ook gedaan. Alleen thuis natuurlijk. Het was ook zomer, warm dus. Maar goed, met leg warmers e.d. is dat precies hetzelfde nu. Maar volgens het boek werkt kleren ook prima. Wel wat extra was, maar het effect is des te groter en dat zou weer effectiever moeten zijn.

De voorbereidingen

Stap één was ons kleed naar zolder verplaatsen. Met ongelukjes had ik daar geen zin in. Het moest makkelijk te verwijderen zijn dus. Stap 2 was alles uit en onderbroekje en leg warmers (of maillot) aan. Stap 3 was het potje ergens neerzetten en soms vertelde ik haar dat de pipi’s en poopoo’s daar in hoorden.

Het ongelukje is daar

Met de luier af, weet je precies wat ze wanneer en waar doen. Zo ontdek je patronen, vaste plekken of vaste rituelen. Ideaal. Bij ons was dit achter de bank of aan de koffietafel. Telkens wanneer er een pipi kwam (gekomen was), zei ik ‘o jeetje, pipi’s doen we op de potty!’ (of iets dergelijks, zoals je begrijpt had ik geen vaste zin…) Je kunt dan optillen of aan de hand meenemen, wat je prettig en gepast vindt. Eenmaal op de potty zei ik dat hier de pipi in hoorde. Meestal had ze nog steeds geen zin om te blijven zitten en stond ze na 1 seconde weer. Dat vind ik niet erg. Het ging mij om de terugkerende handeling dat ze na een ongelukje op het potje werd gezet, ze hoefde daar niet te blijven zitten.

Samen opruimen

Vervolgens gingen we samen het ongelukje opruimen en ik liet haar daar ook echt bij meehelpen. Dat vond ze altijd erg interessant en was blij als alles weer schoon was. Dit proces herhaalden we keer op keer (op keer 😉 ).

Heerlijk zonder luier!

Het voordeel is dat ze al snel door had hoe fijn het is om zonder luier te spelen. Om zonder nattigheid bezig te zijn. We hebben echt wel wat ongelukjes gehad en ook het consequent zijn om elke keer als je thuis bent de luier af te doen, kost enige moeite. Maar, het heeft absoluut geloond. En daarmee bedoel ik niet zozeer mezelf, maar vooral mijn dochter. Heerlijk vind ze het!

Nu ’s nachts nog!

Inmiddels is het kleed weer terug en had ik al geschreven dat ze ook buitenshuis nu zindelijk is. Nu die nachten nog. Ben benieuwd!

ps. Ja, wij hebben hier een wat half Engels taalgebruik soms, vandaar de bewoordingen pipi, poopoo en potty 🙂

Comment (1)

 1. Clara 6 jaar geleden

  Hoi,
  Mijn kinderen (2 jongens) zijn ook ongeveer zindelijk geworden op deze manier.
  Met twee en de andere met 2,5 jaar ongeveer. Thuis zonder luier en in een onderbroekje. Ik had op marktplaats een hele stapel goedkope joggingbroekjes gekocht. Die trek je snel uit.
  En als ik ergens naar toe ging nam ik gewoon een tas met een stuk of 5 schone setjes onderbroeken, broeken en sokken mee.
  Wat ook wel goed werkte als ze niet op het potje wilde blijven zitten was een boekje voorlezen. Of twee boekjes. En als er dan toevallig iets in het potje zat, dan wordt dat plasje/poepje zelf in de wc gekiept en uitgezwaaid.
  Nu nog mijn jongste zoon s nachts zindelijk krijgen. Dat lukt nog niet erg. Ik hal hem s avonds nog wel uit bed voor een plasje, maar dan wil hij niet altijd. En s ochtends wordt hij toch wakker in een nat bed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*