‘Help’! Hoeveel speelgoed?

‘Help’! Hoeveel speelgoed?
september 1, 2014 Jose

speelgoedSpeelgoed…. Daar kun je niet genoeg van hebben! Ja, volgens de speelgoedfabrikanten dan! Maar hoeveel speelgoed hebben baby’s en jonge kinderen dan echt nodig? Een tijdje geleden was ik bij een informatie avond over speelgoed voor baby’s en jonge kinderen, tijdens deze avond lag de focus op de gedachtegang van Emmi Pikler. Emmi Pikler was een Hongaars-Oostenrijkse kinderarts, zij ging er vanuit dat kinderen zich het beste ontwikkelen als de ontwikkeling een natuurlijk verloop krijgt. Emmi Pikler beschrijft de ontwikkeling van een kind zo:

 • 0-3 maanden: Het eerste speelgoed van een baby zijn zijn eigen handjes,  een baby kan hier gefascineerd naar kijken en ‘mee spelen’ door het openen en sluiten, vasthouden van de handen. Dit is dus eigenlijk een voorbereiding op het vastpakken en weer loslaten van voorwerpen. Eigenlijk heeft een baby geen speelgoed nodig tussen de 0-3 maanden. Heeft zijn ‘handen vol’ aan zijn handjes maar niet te vergeten krijgt de baby ook veel invloeden van buiten af te verwerken. Licht, mensen, geluiden.
 • 3-6 maanden: Wanneer de baby objecten kan gaan vasthouden, kan er gedacht worden om hem een lichte katoenen (geen zijde of zo, dit laat moeilijker lucht door wanneer het doekje op het hoofdje komt) zakdoek te geven, of andere kleine speelmaterialen zoals een kleine bal of een klein hout vormpje of kleine zachte knuffel, iets wat de baby wel zou kunnen vasthouden.
 • 6-9 maanden: De materialen kunnen iets groter worden, mandjes, doosje van verschillende materialen en groten. En met een aantal vormpjes kan de kleine de vormpjes in het doosje en er weer uit halen. Ook zelfgemaakte rammelaars zijn leuk! 🙂
 • Vanaf 9 maanden gaat de kleine zich echt voortbewegen en is het leuk om (rieten of stoffen) ballen in huis te hebben, dan kan de kleine er zelf achter aan gaan kruipen.

Daarnaast beschreef zij dat het belangrijk om voor kinderen onder de 3 jaar niet alles in gesloten dozen te stoppen, maar om het speelgoed ergens zichtbaar, bijvoorbeeld ik een speelkast, meer te zetten.

Ik vond het een interessante gedachtegang en na overleg met mijn man hebben wij het een en ander in huis veranderend. Het stond bij ons niet vol met speelgoed, maar wij hadden bijvoorbeeld wel houten kisten met speelgoed daarin en misschien net iets teveel waardoor onze dochter niet wist waar ze moest kijken.

Speelgoed bij ons thuis

Wanneer ik weer terugdenk aan de tijd voor en na de geboorte van onze dochter kregen wij echt heel veel speelgoed. Veel van dat speelgoed was van plastic en maakte herrie. Het gebaar was natuurlijk een lief en met alle goede bedoelingen, maar al toen vond ik het niet nodig en prettig zoveel plastic in huis te hebben. Want wanneer ik over mijn twijfels sprak kreeg ik regelmatig als antwoord ‘ja, maar er staat toch vanaf 3 maanden‘  of ‘ dat is belangrijk voor de ontwikkeling, lees maar op de verpakking‘. Tja, staat op de verpakking….. Natuurlijk! Maar toch volgde ik mijn gevoel en  zonder daar verder echt informatie of over gelezen te hebben nam ik speelgoed apart en legde ik het weg.

Toen ze ouder werd merkte ik dat ze weinig interesse toonde voor al haar speelgoed, maar het leuk vond om mij in het huis te helpen, zo ‘hielp’ ze mee met koken, wassen en opruimen. Echt heel gezellig! 🙂 En we maakte ook lange ‘wandelingen’ in het bos (doen wij eigenlijk nog steeds), tijdens de wandelingen vonden wij allemaal ‘schatten’, zoals stukjes hout, steentjes die ze ’s avonds vol trost aan haar papa laat zien. Zo waren wij een na middag lekker buiten in de frisse lucht.

Thuis, in de woonkamer, hebben wij een speelhoekje voor haar . Hier staat een kast met door ons geselecteerd speelgoed. Ik probeer het zo overzichtelijk mogelijk te houden en regelmatig (elke 1-2 maanden) wat te veranderen.  De ene keer puzzels dan blokjes, geluid spelletjes van hout of voel spelletjes. En wanneer ik merk dat ze geen interesse meer toont in bepaald speelgoed, ruil ik het om voor iets anders. Er staan wel altijd boekjes in de kast, die probeer ik dan aan het seizoen of opkomende activiteiten te verbinden, daarna worden ze weer omgeruild.
Het speelgoed leg ik elke avond weer op de plaats waar het hoort dat is voor een kind wel zo overzichtelijk (en voor ons ook). Dan hebben wij ook nog een tafel met een stoeltje waar lekker aan getekend, geknutseld of gespeeld kan worden.

speelgoed

Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat wij wel nog een speelkamer in het huis hebben,  hoewel wij dit de speelkamer noemen wordt hier niet in gespeeld en is het eigenlijk meer een opslag voor al het speelgoed. Misschien binnenkort toch maar tijd om het eens uit te zoeken en speelgoed dat hier niet gebruikt wordt aan een goed doel te schenken……

Comments (5)

 1. Dieuwke 5 jaar geleden

  Wat grappig, ik schreef hier gisteravond nog een klein stukje over op mijn blog. Dat kinderen met weinig al heel snel tevreden zijn. Het zijn vaak de ouders die de kinderen van alles willen toestoppen. Lees ook: http://moedersminimalisme.blogspot.nl/2014/08/kinderen-zijn-al-snel-tevreden.html

 2. Jouke 5 jaar geleden

  Wat een fijne blog! Ik zat er ook net aan te denken hoe het speelgoed-issue aan te pakken.
  Wat een leuke, inspirerende blog! Merk het hier ook, diverse speeltjes en veel knuffeltjes, maar papier, plastic (helaas) en kleurrijke dingen zijn grote favoriet…
  Qua plastic speelgoed…ik heb één keer iets gekregen wat ik echt niet wilde, ben teruggegaan naar de winkel waar ze het hadden gehaald (ook al had ik geen bonnetje) en er iets verantwoorders voor gekocht. En anders inderdaad naar een goed doel of verkopen op een rommelmarkt ofzo.

 3. Linda 5 jaar geleden

  Bedankt voor dit fijne artikel. Ik ben altijd in strijd met al het speelgoed in huis. Ik vind het moeilijk om dingen te verplaatsen dus soms laat ik teveel staan. Dit moet ik ook nodig eens onder de loep gaan nemen! Ik ben heel erg voor buitenspelen en knutselen!

 4. Linda 5 jaar geleden

  Bedankt voor de inspirerende blog! Ik ben meteen aan de slag gegaan en zie hier het resultaat (met vermelding naar dit artikel).

  http://www.degezondemama.nl/kinderen/help-hoeveel-speelgoed/

 5. Lied 5 jaar geleden

  Zeker een fijne blog. Hier meteen een heleboel speelgoed naar boven gedaan en mijn dochter speelt nu veel meer met haar speelgoed en gek genoeg verveelt het haar niet. Over een maand verander ik weer het e.e.a.
  Bedankt voor het delen van je ervaringen:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*