Heeft je baby lichte verhoging of koorts? Direct grijpen naar paracetamol is niet zonder risico

Heeft je baby lichte verhoging of koorts? Direct grijpen naar paracetamol is niet zonder risico
juni 30, 2014 Jeanine

Bij een verkoudheid, het doorkomen van tandjes of een kinderziekte stijgt de temperatuur van je kindje al snel tot boven de 38 graden. T/m 38 graden spreken we nog over een lichte verhoging, vanaf 38 graden heeft je kindje koorts. Als ouder raak je al snel erg ongerust als je kindje koorts heeft en dat is een heel natuurlijke reactie. Minder natuurlijk is het echter om zomaar bij iedere optreding van koorts paracetamol toe te dienen. Koorts heeft namelijk een nuttige functie en minder bekend maar waar: het gebruik van paracetamol op zeer jonge leeftijd is niet zonder risico.

Baadt het niet dan schaadt het niet?
Baby’s die voor hun eerste verjaardag paracetamol krijgen toegediend, hebben maar liefst 46% meer kans op ontwikkeling van astma als ze zes of zeven jaar zijn. Het wereldwijd toonaangevende en betrouwbare medische tijdschrift The Lancet heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit dit blijkt. De onderzoekers ontdekten een verband tussen het toedienen van paracetamol en de ontwikkeling van astma, eczeem en allergieën. De hoogte van de doses en de frequentie van toediening bepalen de risicogrootte. Hoe vaker paracetamol is toegediend, hoe groter de kans. Volgens de uitkomsten van het onderzoek veroorzaakt paracetamol – wanneer toegediend op zeer jonge leeftijd – namelijk een verandering in het lichaam waardoor kinderen gevoeliger worden voor de genoemde ziektes.

Pijnstillers zijn geen medicijnen
Ook goed om je als ouder te realiseren dat pijnstillers zoals paracetamol en aspirine in het algemeen geen medicijnen zijn maar hoogstens middelen die symptomen kunnen onderdrukken. Ze verminderen de pijn door het immuunsysteem te onderdrukken maar zorgen er daardoor ook voor dat de ziekte nog wat langer duurt.

Functie van koorts
Koorts is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam om effectief af te rekenen met virussen en bacteriën. Die gedijen immers niet goed bij een hoge temperatuur. Koorts moet bij voorkeur dan ook niet worden onderdrukt maar zoveel mogelijk worden begeleid. Houd hierbij altijd nauwlettend in de gaten of je kind voldoende helder is, drinkt en plast. Als dat het geval is, is er in principe weinig reden om je grote zorgen te maken. Je kunt koorts, hoe moeilijk dat als jonge ouder soms ook is, ook positief bekijken. Door koorts wordt er in het lichaam van je kindje als het ware een vuurtje opgestookt dat je kindje helpt weerstand op te bouwen. Ook wordt door koorts de warmteregulering van het lijfje ontwikkeld.

Let op: koorts bij een kindje onder de 3 maanden
Is je baby nog geen drie maanden en heeft het koorts? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met je huis- of natuurarts.

Wat kun je doen om de koorts te begeleiden?
Je wilt je kindje natuurlijk zo goed mogelijk door de koortsperiode heen begeleiden. Er zijn een aantal stelregels die je daarbij kunt hanteren:

– Wees zoveel mogelijk in de buurt van je kind en creëer een voor hem of haar rustige en vertrouwde omgeving. Dat betekent heel concreet geen extra prikkels van bijvoorbeeld de TV of radio.
– Zorg dat je zelf in de buurt van je kind een rustige indruk maakt. Schenk je zoon of dochter nu vooral heel veel van je liefde en vertrouwen.
– Dek je kindje niet te warm toe. Een dun katoenen pyjamaatje is voldoende met eventueel een lakentje of dunne deken over het lijfje. Houd voortdurend goed in de gaten of je kind het niet te warm heeft.
– Ventileer de ruimtes waarin je kind zich begeeft (bijv. de woonkamer en slaapkamer) zo goed mogelijk wanneer je kind zich niet in deze ruimte bevindt. Frisse lucht is belangrijk maar een voortdurend tochtige ruimte is nu niet aan te raden.
– Geef je kind voldoende te drinken. Bied borst- of flesvoeding, water of vers geperst vruchtensap aan. Voeg eventueel extra vitamine C toe. Deze vitamine is in poedervorm verkrijgbaar waardoor deze eenvoudig kan worden toegediend. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem uitstekend tijdens ziekte.
– Geef je kind als deze trek heeft licht verteerbaar voedsel te eten. Lust je kind even niets te eten laat het dan zo. Drinken is nu belangrijker.
– Houd als je dit prettig vindt een klein koortsdagboekje bij. Meet bijvoorbeeld steeds tijdens het verschonen van de luier en noteer het aantal graden koorts en het tijdstip. Als de koorts te lang aanhoudt en je alsnog een arts wilt consulteren, dan heb je alle data er precies bij.

Citroensokjes
Stijgt de koorts en is je kindje er erg onrustig door, probeer dan een behandeling met citroensokjes. Door toepassing van citroensokjes wordt het teveel aan warmte in het hoofd afgevoerd naar de beentjes, waardoor je kind rustiger zal worden en de koorts mogelijk ook wat zal zakken. Let erop voordat je de sokjes aantrekt dat de beentjes niet koud aanvoelen. Hoe werkt het?
1) Maak een bakje met water dat 2 graden kouder is dan de temperatuur van je kind.
2) Snijd een citroen doormidden.
3) Gebruik één van de twee helften van de citroen. Snijd de rand van de citroen op meerdere plaatsen in.
4) Druk de citroen met je hand uit op de bodem van de bak.
5) Dompel twee spuugdoekjes in het bakje met water en citroen en wring ze goed uit.
6) Wikkel de spuugdoekjes meteen om de voetjes van je kind.
7) Doe je kind vervolgens ruimvallende katoenen of wollen sokjes aan.
8) Leg je kind in bed en dek de voetjes toe met een warm dekentje.
9) Na 20 minuten verwijder je de citroensokjes. Na een half uur kun je vervolgens weer de temperatuur opmeten.
10) De koorts zal nu een beetje zijn gedaald. Is dit niet het geval herhaal de behandeling dan.

Makkelijk verkrijgbare producten die je ter ondersteuning met een gerust hart kunt gebruiken
Heeft je kindje verhoging of koorts doordat er tandjes doorkomen? Gebruik dan Chamodent druppels van VSM. Deze homeopatische druppels hebben mijn zoon al diverse malen door die vervelende tandenperiodes heen geholpen. Ze zorgen ervoor dat je kindje rustiger wordt en goed kan slapen.

Bij koorts door griep of een verkoudheid kun je Kinfludo van Weleda gebruiken. De korrels zijn geheel op natuurlijke basis en stimuleren de natuurlijke afweer en ondersteunen het herstellend vermogen. Kinfludo werkt pijnstillend, ontsmettend, vocht onttrekkend en hart ondersteunend. De korrels kunnen worden opgelost in wat kruidenthee of lauw water.

Tot slot
Wat ik als laatste wil meegeven is dat je wanneer je het niet vertrouwt of erg ongerust bent over de koorts die je kindje heeft, je altijd gelijk contact kunt opnemen met je huis- of natuurarts. Jij kent je kindje het allerbeste en weet wat hij/zij nodig heeft.

Comments (7)

 1. Jouke 6 jaar geleden

  Mooi stuk!
  Daarbij heb ik ook gehoord (is ook terug te vinden via google) dat paracetamol (vaak) aspartaam bevat…ook niet iets wat je aan een baby wilt geven.

 2. marjanne 6 jaar geleden

  Door aanhoudende pijn na mijn keizersnee slik ik nu al een maand paracetamol terwijl ik borstvoeding geef. Bij navraag zei mijn huisarts dat dit absoluut geen kwaad kon. Dit zet me nu toch weer aan t denken. Iemand een idee hoe het zit met het via borstvoeding doorgeven van stoffen die je zelf binnenkrijgt?

  • Marjanen 6 jaar geleden

   Hoi andere Marjanne,

   Paracetamol valt volgens farmacoloog Thomas Hale binnen de meest veilige groep (L1) aan medicijnen die je tijdens borstvoeding kunt gebruiken.
   Ik citeer vanaf http://www.borstvoeding.com:
   L1 Veiligst

   Dit geneesmiddel wordt door veel borstvoedende vrouwen gebruikt en er is geen toename in nadelige effecten bij hun kinderen waargenomen. Wetenschappelijke studies bij vrouwen die borstvoeding geven, laten geen risico’s voor hun kinderen zien. De kans op schade bij het kind is uiterst klein, en mogelijk kan het kind het geneesmiddel niet eens via de mond of maag-darmkanaal opnemen.

   Je kunt op de genoemde site veel veilige informatie vinden.

   Groeten!

 3. Suzanne 5 jaar geleden

  Orthica heeft ook een probiotica voor de allerkleinsten, Orthiflor Start. Ik geloof niet dat daar maltodextrine in zit maar ik weet het zo niet uit mijn hoofd.

  • Suzanne 5 jaar geleden

   oh verkeerde pagina 😉

 4. Annelien 5 jaar geleden

  Goede tips, bedankt! De tandjes zullen hier binnenkort ook doorkomen, dus is beter om voorbereid te zijn en weten wat we kunnen doen.
  Viburcol is ook iets homeopatisch dat kan helpen. Is een tip die ik kreeg, maar ik heb er zelf nog geen ervaring mee…
  http://medicinfoconsumer.devgem.be/Pdf/1638.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*