Gezond eten op de basisschool

Gezond eten op de basisschool
oktober 23, 2013 Diana

traktatiesAls je als gezin gezond eet zonder geraffineerde suiker, zuivel en e-nummers dan kan kom je ongetwijfeld soms voor dilemma’s te staan als je kind gaat beginnen met de basisschool. Hoewel bewustwording zeker aan het groeien is, zijn lang nog niet alle scholen en ouders zo ver. In groep 1 krijgt je kind al een puntzakje snoep mee ondanks het schooladvies om alsjeblief gezond te trakteren en op juffendag mogen de kinderen eierkoeken versieren met snoep en op eten. Tja, daar sta je dan met je kind, waarvan je eigenlijk liever niet hebt dat ze dit allemaal binnen krijgt. Hoe ga je daar als ouder mee om, zonder dat je je eigen kind er te veel mee belast en zelf nog een beetje relaxed blijft?

Onze dochter naar de basisschool

Mijn dochter gaat sinds 3 weken naar groep 1, dus ik kan er helemaal over mee praten. Het was vooral een zoektocht om het voor alle betrokkenen de beste beslissingen te nemen. Ik wil graag hier vertellen hoe mijn man en ik het aangepakt hebben. Ik wil trouwens wel benadrukken dat er niet รฉรฉn goede aanpak is. Elke school, elk kind is anders en wij hebben gewoon gekeken wat het beste werkt voor onze dochter, voor ons en de school.

Suikervrij eten op school

 • We zijn in gesprek gegaan met de schoolleiding en hebben vragen gesteld omtrent hun kijk op gezond eten en trakteren, en ze ook verteld hoe wij erin staan. Dit was voor ons zinvol omdat we dan beter de beslissingen omtrent eten van de school kunnen begrijpen. Dit betekent overigens niet dat we niet vinden dat het beter kan, maar begrip voor elkaars standpunt hebben is een stap in de goede richting.
 • Bespreek het zeker ook met de leerkrachten die voor de groep staan van je kind. Leg ze in het begin al uit waarom je kind niet mee snoept met traktaties zonder een preek over gezond eten op te steken. ๐Ÿ™‚ Ik heb het hele verhaal over hoe ongezond suiker is en sommige e-nummers zijn, achterwege gelaten en ik heb het persoonlijk gehouden. Ik heb gewoon verteld dat mijn dochter er gevoelig op reageert als ze dat soort eten binnen krijgt en er klachten van kan krijgen zoals buikpijn. Dat was genoeg voor de juf om begrip ervoor op te brengen en helemaal met onze eetwensen voor onze dochter mee te werken. Zo vraagt ze geregeld of onze dochter wel of niet iets mag en kunnen we een oplossing bedenken. Een voorbeeld: op juffendag gingen de kindjes eierkoeken versieren met snoep. Ze vroeg of mijn dochter daaraan mee mocht doen. Ik vond dat op zich geen probleem. Maar het opeten ervan, vond ik een minder goed idee. ๐Ÿ™‚ Dus toen de kindjes ervan gingen eten mocht mijn dochter iets kiezen uit haar trommeltje. Dat vond ze zelf ook geen probleem.
 • We hebben op de eerste schooldag een mooie grote trommel met snoep en koek aan de juf gegeven waar onze dochter zelf wat uit kan kiezen als er getrakteerd wordt. We hebben geprobeerd om veel verschillende dingen erin te doen zodat ze genoeg keus heeft en dingen kan kiezen die op de uitgedeelde traktatie lijkt. Denk aan de leuke doosjes van Just Nuts, verpakte suikervrije koeken van het merk Ecobiscuits of Billy’s Farm, suikervrije notenrepen, zakje suikervrije chips, snoepjes van het merk Candy Tree (niet perfect, maar beter beter dan de gangbare snoep. ๐Ÿ˜‰ ) en er zijn nog meer alternatieven van Organix Goodies, Yuno en gevriesdroogd fruit van Beatz.
 • Ik heb me aangemeld voor de ouderwerkgroep binnen de school. De ouderwerkgroep is een groepje ouders die helpt bij het organiseren van activiteiten: van het meedenken tot het opzetten. Zo kan ik misschien een klein beetje bijsturen wanneer er eten aan te pas komt en wellicht iets waardevols inbrengen. ๐Ÿ™‚ Dat is niet de enige reden dat ik me heb aangemeld, maar het speelde zeker een beetje mee.
 • Ik geef mijn dochter een goed gevuld trommeltje mee voor de kleine pauze met noten, een gekookt eitje en veel fruit, zodat ze een lang en verzadigd gevoel heeft in de ochtend. Kijk voor voorbeelden van wat ik mee geef hier.
 • Zolang onze dochter klein is beslissen wij of ze wel of niet een traktatie mee eet in de klas. Maar zodra ze groter wordt dan willen we haar daar ook een eigen keuze in geven. Medeblogster Miranda gaf een goede tip (waarvoor dank! ๐Ÿ™‚ ): Haar kinderen die wat ouder zijn eten nu wel een snoepje mee in de klas wanneer er getrakteerd wordt. De rest van de traktatie gaat vaak mee naar huis en thuis mogen ze een gezond alternatief ervoor kiezen.
 • En als laatste: relax ook een beetje als ouder. ๐Ÿ™‚ Je kunt niet alles in de hand houden en zolang de basis goed is, dan is het niet erg als het een keertje fout gaat en je kind toch iets mee snoept wat minder gezond is.

Comments (8)

 1. christel van dijk 6 jaar geleden

  ik ben dit jaar begonnen aan suiker arm en gezonde voeding nog enthousiaster geworden door je blog een moeder van mijn jongste dochter op school de bron barneveld heeft me nog meer bemoedigd om door te zetten met gezonde voeding nu is mijn vraag hoe wen je ze er het beste aan?Zelf krijg ik elke dag meer energie, het venijn zit hem in de tussendoortjes en het avondeten eten ze gewoon niet heb je nog tips of wenken voor mij als beginneling?

  • Auteur
   Diana 6 jaar geleden

   Hoi, ik maak al mijn tussendoortjes zelf… zo heb ik volledige controle over wat erin zit en ze vinden het hier altijd lekker. Wat het omschakelen betreft… mijn dochter was 2 toen we het roer omgooiden, ik heb het in stapjes gedaan… waardoor het geleidelijk aan steeds gezonder werd. Soms als ik iets nieuws introduceer voor het avondeten dan vindt mijn oudste het niet gelijk lekker: we hebben opgegeven moment de normale aardappel vervangen voor de zoete aardappel als we frietjes gingen bakken. De eerste 20 keer moest ze er niks van hebben, maar we hebben gewoon volgehouden en nu vindt ze het ook lekker! ๐Ÿ™‚ De aanhouder wint. ๐Ÿ™‚ Zeker als ze nog zo klein zijn, dan wennen ze echt wel. ๐Ÿ™‚ Avocado was ook zoiets, 30 keer aangeboden, nooit willen eten, maar sinds de 31e keer eet ze het wel nu elke keer mee. Succes!

 2. marjolein 6 jaar geleden

  Met dit 7-daags eet-programma voor basisscholen ervaren kinderen ZELF wat voeding met ze doet. Het is een programma voor kinderen van de bocvenbouw klassen. De kern is dat er geen suiker wordt gegeten en gedronken en veel meer water, groente, fruit en noten wordt gegeten. Kijk maar eens op de website en de facebookpagina https://www.facebook.com/KidsDoenMijnEetExperiment en http://www.kidsdoenmijneetexperiment.nl/

  We zoeken voor dit schooljaar nog scholen die hieraan mee willen doen. Wellicht ook interessant voor de basisschool van je dochter?

  • Auteur
   Diana 6 jaar geleden

   Bedankt, ik zal de tip eens voorleggen bij de leiding! ๐Ÿ™‚

 3. Petra 6 jaar geleden

  Dank je wel voor je inspiratie! Ik heb meteen de fruitbakjes weer een goede update gegeven, vanochtend droegen de kinderen zรฉlf trouwens ideeรซn aan wat ze mee wilden in het bakje!

  Ik zag je stukje net op tijd, de intrede van ‘Wij mogen nooit koek en de rest wel รกllemaal!’ had net zijn intrede gedaan!

  Ik ga nu op zoek naar die doosjes van Just Nuts, klinkt goed!

  Nogmaals bedankt!

  Groetjes,
  Petra

  • Auteur
   Diana 6 jaar geleden

   Wat leuk Petra ๐Ÿ™‚ Dank voor je reactie! ๐Ÿ™‚ Just nuts kun je in de natuuvoedingswinkel vinden, en Marqt verkoopt ze ook. ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Diana

 4. Anne 6 jaar geleden

  Mmmm, vraagje. Je zegt zelf dat je er relaxed mee om moet gaan. Juffendag is toch niet iedere week? Mag ze zelfs dan niet haar zelf versierde eierkoek opeten? Ik lees de blogs met veel interesse en ben blij met tips want ik vind gezonde voeding ook belangrijk. Maar soms krijg ik een beetje jeuk en vind ik het echt overdreven. Prima om met de schoolleiding afspraken te maken, zeg dan ook eerlijk wat je kijk op voeding is en niet dat je dochter buikpijn krijgt. Ik ben van mening dat gezond ook wil zeggen; zo gevarieerd mogelijk. Je kunt je kind niet continu in de uitzonderingspositie zetten, hoe doe je dat met verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes, schoolkampen etc.? Geef je dan een pakket mee? Jonge kinderen vinden het vast niet erg om een eigen trommeltje te hebben maar als ze ouder worden lijkt me het niet haalbaar. Uit ervaring weet ik dat kinderen het dan echt niet leuk meer vinden om anders te zijn dan de rest. Ik vind ook dat basisscholen moeten zorgen dat traktaties daadwerkelijk gezond zijn maar als het dan even niet glutenvrij, zuivelvrij of biologisch is, a la. Dan moet je de juf niet extra gaan belasten met aparte trommels e.d. Je kunt niet alles in eigen hand houden!

 5. Auteur
  Diana 6 jaar geleden

  Hoi Anne,
  Ik krijg een beetje het gevoel dat je mijn blog anders hebt opgevat.

  – Zolang mijn dochter het prima vindt om haar een koek uit haar eigen trommel te eten, lijkt het me geen probleem. Het is idd niet iedere week juffendag… maar binnenkort is het weer sinterklaas, dan weer kerst, dan weer nationaal schoolontbijt, dan weer, dan weer dan weer… Wanneer het vermeden kan worden en mijn dochter is daar zelf prima onder, dan graag. Ieder zijn keus. Ik veroordeel ouders overigens niet, die graag wel deze uitzonderingen voor hun kinderen willen laten doen. Daarbij viel juffendag op mijn verjaardag en we gingen uit eten, dus we gingen al uitzonderingen maken die dag, dus wou ik het voor haar niet te bont maken, voordat ze straks de volgende dag met diarree op de wc zit en klaagt over buikpijn.

  – Ik zeg ook duidelijk in mijn blog: elk kind is anders, en je moet goed kijken wat wel en niet werkt voor het kind zelf. Blijkt dat het sociaal emotioneel te belastend is omdat ze niet mee snoepen, dan moet je iets anders verzinnen. Kijk dus altijd naar het kind zelf en naar de situatie. Wat voor ons werkt, hoeft niet voor een ander te werken.

  – Mijn dochter krijgt last van ongezond eten. Dat is geen smoes, dat is een feit. De juf weet inmiddels overigens wel hoe we in het algemeen over eten denken, toevallig heb ik het me ze er gisteren over gehad nadat ze er ook gewoon naar vroeg. Maar ik wou gewoon geen preek afsteken, daar is een tien minuten gesprek ook gewoon te kort voor. Gisteren kwam ze op huisbezoek voor een uurtje, en dan is het toch anders, en toen vroeg ze ernaar.

  – In mijn blog schrijf ik ook dat wanneer mijn dochter ouder wordt, ze zelf mag bepalen of ze wel of niet mee snoept in de klas of op feestgelegenheden op school.

  Hopelijk verduidelijkt dit het e.e.a.
  Dank voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*