DIY stoofpotje voor de moeilijke eter

DIY stoofpotje voor de moeilijke eter
februari 13, 2014 sharon

Een aantal weken geleden deelde ik mijn ontdekking dat de kritische eter des huizes graag stoofpotjes eet. Niet altijd, maar dat geldt overal hier. Ze eet vrij weinig en ik merk op de dagen dat ze haar stoofpotje wat minder eet, ze ook echt geen trek heeft. Ze heeft dus blijkbaar niet altijd honger, ook al zou je denken dat ze dat wel zou moeten hebben. Misschien overschat ik de eetlust van mijn 2jarige, dat zou heel goed kunnen. Nog steeds heeft ze een bolle toet en groeit ze fantastisch, dus dat is het probleem verder niet.

Stoofpotjes maken!

Maar hoe maak je nu zelf een stoofpotje om het uit te proberen? Eigenlijk is het heel simpel, een kind kan de was doen 😉 Rond het middaguur maak ik het meestal klaar, iets erna kan ook nog, zodat het lekker lang de tijd heeft om te stoven. Het is ideaal, vind ik, omdat je dan je avondeten gewoon al geregeld hebt, en je kunt beginnen met eten wanneer je wilt, ook nog eens direct heet. Maar een half uur later is ook geen probleem. En je hebt meestal voor 2 dagen genoeg (hier in elk geval wel). Heerlijk!

Zo maak je het

 • Je snijdt het stoofvlees in stukken (soms is dat al voor je gedaan, ideaal). Je kunt elk soort stoofvlees gebruiken, denk bijvoorbeeld aan hacheevlees, runderlappen, riblappen, etc. Ik kies wel altijd voor bio rundvlees.
 • Verhit kokosolie of roomboter in je stoofpan en bak hierin eerst het stoofvlees
 • Snijd ondertussen 2 uien fijn (kan ook in keukenmachine) en gooi dat erbij
 • Schil een pompoen, verwijder de zaden en snijd deze in stukjes
 • Schil ongeveer 500 gram wortels en snijd deze ook in stukjes
 • Voeg de pompoen en wortel toe aan de stoofpan
 • Nu vul ik het bij met zelfgemaakte bouillon zodat de groenten grotendeels onder water staan
 • Voeg zout toe en eventueel wat kruiden, zoals koriander of komijn.
 • Nu aan de kook brengen, lekker laten pruttelen met deksel op de pan op zeer laag vuur
 • Eventueel kun je het serveren met rijst of iets dergelijks, maar dat hoeft de peuter hier niet, papa en mama soms wel
 • Het zal iets waterig zijn, dus je kunt eventueel wat water laten weglopen voor de kindjes. Vanwege de voordelen van zelfgemaakte bouillon, eten (slurpen/drinken/wat dan ook) de papa en mama hier wel altijd het waterige ook op, lekker gezond!

Sinds dit stoofpotje eet dochterlief ook gewoon ‘normale’ pompoen uit de oven. Voorheen wilde ze het niet eens proeven, nu eet ze het lekker op. Daarnaast helpt ze mama graag met het kopen van de pompoen (‘poen’), het schillen e.d. bekijkt ze geïnteresseerd en dan verwerk ik het verder, dus ze vindt het ook leuk om betrokken te zijn bij het geheel.

Comment (1)

 1. Ellen 5 jaar geleden

  Om het wat meer te binden kan er ook nog arrowroot in, en je kunt een deel van de bouillon vervangen door kokosmelk (als je er van houdt). Als variatie op het thema 😀 Ik heb nog nooit pompoen in de stoofpot gedaan, goed plan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*