De kritische eter tip: bied het eten apart aan

De kritische eter tip: bied het eten apart aan
januari 15, 2014 sharon

2013-12-24 17.21.28Zoals jullie weten, hebben wij hier een kritische eter. Veel mensen herkennen het probleem, dus zo af en toe vind ik het leuk erover te schrijven. Al is het maar om te laten zien: je bent niet alleeeeen! Op mijn laatste blog over de kritische peuter hier, kreeg ik een leuke tip in de comments. Het eten apart aanbieden. Ik vond het een interessante en leuke tip, dus we hebben het meteen uitgeprobeerd.

Gescheiden eten in bakjes

Het idee is dat je al het eten gescheiden in bakjes aanbiedt, zodat je kind zelf spulletjes op het bord kan leggen en eten. Ik had dus allemaal verschillende bakjes met los de saus, vlees, e.d. Daarbij kreeg ze een bordje en een vork.

Ontspannen eten


Het mevrouwtje vond het reuze interessant, dus we hadden weinig last van een schreeuwende peuter die ‘KLAAR!’ was na 1 seconde. Dat was erg ontspannen en dat vonden we allebei een succes.

At ze ook?

Nee, dat niet. Haha, het eten was heerlijk ontspannen, dus het maakte me niet zoveel uit, maar we hebben het eventjes geprobeerd en ze is er niet meer door gaan eten.

Toch even delen!

Toch is het een interessante optie, omdat het voor sommige kindjes wel werkt. Daarom wilde ik de tip toch delen, het ontspannende was hier al heerlijk, maar als het ook nog werkt bij sommigen, is het de moeite waard. De meeste mama’s van kritische eters willen toch alles proberen wat ze kunnen, dus dan hoort deze optie er zeker bij.

Comments (6)

 1. krista 6 jaar geleden

  Leuke tip. Inderdaad iets om te proberen. Ik heb nog wel een tip die op deze lijkt. Je kind betrekken bij het koken. Dan weten ze wat ze krijgen en is het niet ‘eng’. Dit bij mijn dochter een stap in de goede richting.

 2. Manon bruning 6 jaar geleden

  gelukkig was de maaltijd ontspannen ๐Ÿ™‚ Krijgt je kindje ook drinken bij het eten? Soms is de structuur in de mond een vervelend gevoel en raakt je kind overprikkeld door dat gevoel. Een bidon oid met water kan helpen. Zuigen helpt je namelijk te ontspannen als je overprikkeld bent, vooral dus met rietjes en korte tuit. Als je kindje vermijdt om iets in de mond te stoppen heb je misschien weinig aan mijn tip….maar, voor anderen!

 3. Judith Kamphuis 6 jaar geleden

  Ha Sharon,

  Een goede tip en vooral voor je kleintje leuk om mee te spelen natuurlijk. Ons kleintje is nu 8,5 maanden en ik geef haar vanaf 6 maanden verschillende groenten en fruit. Soms proeft (likt) ze een keer, maar verder houdt ze haar lippen stijf op elkaar en draait haar hoofd weg. In het begin moest ik erom lachen, maar inmiddels is dat een standaard geworden. Ik geef rapley, maar ook fruitpapjes of groentepapjes wil ze absoluut niet.

  Ook wil ze niets anders drinken dan live bv: geen fles, geen tuitbeker, geen rietje, geen gewoon bekertje, geen… we hebben heel veel geprobeerd aangezien het me zo fijn leek om haar met een gerust hart ook bij ml achter te kunnen laten en een avondje of dagdeel andere activiteiten te doen.

  Het enige wat ze wel (een paar hapjes) eet is droog, zacht brood.

  Ik maak me geen zorgen hoor, want bv is tot 1 jaar de hoofdvoeding en ze heeft daar nog echt genoeg aan, maar stiekem denk ik wel eens aan jouw blogs… wat zal ons meisje straks eten? We zullen zien, we zullen zien… voorlopig blijf ik bij haar in de buurt en kan ze drinken wanneer ze wil. En ooit… ja, ik denk dat ze ooit wel een keer iets gaat eten. Net als jouw kleine meiske… die gaat ooit ook ‘gewoon’ aan tafel zitten en zegt dan: ‘lekker mam!’.

  ๐Ÿ˜‰

 4. Marleen 6 jaar geleden

  Wat betreft structuur, denk ook eens aan de vorm van het eten. Mijn dochtertje vindt plakjes niet lekker. Maak ik van komkommer staafjes en rasp ik kaas dan lust ze het wel ๐Ÿ˜‰

 5. Ilse 5 jaar geleden

  Dit werkt bij ons idd het beste. Ik vond het ook altijd een kleine moeite om bijvoorbeeld bij hutspot de aardappel, wortel en witte bonen apart aan te bieden. Zoon vond hutspot gewoon helemaal niks en dat had vooral met de textuur te maken. En ach, leerde hij iig alle smaken kennen.

  Nu als bijna kleuter moet hij wel meeeten wat de pot schaft en dat gaat wonderbaarlijk goed. De smaken kent hij iig al, ik laat hem ook altijd exact zien wat er in een stamppot gaat.

  Ik geloof dat er over peuters en eten genoeg te schrijfen blijft ๐Ÿ˜‰

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Haha echt he ๐Ÿ˜€

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*