De kritische eter: groenten verstoppen – helpt dat?

De kritische eter: groenten verstoppen – helpt dat?
januari 15, 2015 sharon

Groenten verstoppen voor je kritische eters. Dat klinkt natuurlijk heel handig, maar ik doe er niet aan mee. Mijn dochter eet weinig groenten, ze vermijdt ze. Alleen in een groentesapje, een gepureerde soep of een stoofpotje wil ze er nog wel aan geloven. Het is altijd weer een bijzonder moment.

Eten verstoppen?

Natuurlijk begin je je zorgen te maken wanneer je ziet dat je kind eigenlijk nooit groenten eet. Hoe moet dat dan met al die supergezonde voedingsstoffen die erin zitten en ze moet ze toch een keer gaan eten? Dus probeerde ik wortel of courgette in pannenkoeken te doen, soort van cakes te maken met verstopte dingen erin. Totdat ik me realiseerde dat er misschien een kwart miniwortel in haar pannenkoek zit en 1/8 minicourgette. En doordat ik het erin deed, veranderde de structuur toch een beetje waardoor ze het minder lekker vond en minder at. Dus dan nog eens de helft van die hoeveelheden. Ik vond dat zo weinig dat ik ermee stopte.

Helpen en leren bij het boodschappen doen

Daarnaast vroeg ik me af hoe zinvol het sowieso is. Ik serveer liever echte maaltijden, zonder verstopte dingen, zodat ze precies kan zien wat ze eet. Dus ik ging van groenten verstoppen naar een andere focus. Ze kwam me helpen bij alles wat met eten te maken heeft. Wanneer zij zin heeft, leer ik haar over eten. In de winkel benoemen we alle groenten en fruit, maar ook het andere eten. Ze helpt me met pakken en afwegen nu ze ouder is. Soms, als dat kan, laat ik haar beslissen of we 1 of 2 courgettes kopen. We doen het samen. De ene keer doen we niks, want heeft ze helemaal geen zin in al dat ‘gepraat’. De andere keer doen we dat wel. En hoe ouder ze wordt, hoe meer je kunt toepassen.

(nu vertel ik haar bijvoorbeeld van tevoren wat we gaan kopen en dan probeert ze het te herinneren in de winkel, of ik vertel haar dat we yoghurt nodig hebben en ik vraag haar of ze nog weet waar het staat)

Samen koken

Een tijdlang wilde ze ook graag helpen bij het bereiden van eten, dus ze stond erbij en deed de dingetjes die ze zelf kon doen. Daarnaast praatten we samen over wat we allemaal deden. Als de maaltijd dan klaar is en we aan tafel zitten, wist ze meestal nog wel wat wat was. Ze heeft nu wat minder interesse voor het eten maken, dus dat betekent lekker rustig koken voor mij.

Alles open en bloot!

Wij verstoppen helemaal niets meer, maar alles is vol in zicht. En als het niet herkenbaar is, dan vertel ik graag wat het is. En als er dan wortel ergens in zit, ‘verstopt’, dat is dan voor het gerecht zelf, dan vertel ik dat natuurlijk. Reuze interessant allemaal voor een peuter 🙂

Comments (4)

 1. Klaziena 5 jaar geleden

  Hallo Sharon, vanaf welke leeftijd ben je hiermee begonnen? Mijn zoontje is 16 maanden en eet weinig groenten. Ik maak er vaak purees van of saus voor over de pasta. Pasta eet hij namelijk graag, maar puree ook bijna niet meer. Nu zit ik er dus wel over te denken wat meer groenten te gaan verstoppen. Ook ‘helpt’ hij weleens mee bij het koken, misschien kan ik dat benoemen tijdens het eten. Maar hij lijkt mij daar nog iets te jong voor.. Verder wil ik er naar hem toe niet teveel druk op leggen, ik weet dat het een fase is en dat het waarschijnlijk vanzelf wel beter wordt.

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Klaziena, het is idd op leeftijd. Eerst kunnen ze er gezellig bijzitten of bij staan als je aan het koken bent, op een veilige plek. Je kunt ze dingen vertellen maar ze zullen nog niet veel snappen als je jong zijn. Op een gegeven moment kunnen ze steeds meer doen en snappen, en zo groeit het een beetje! 🙂

 2. Esther 5 jaar geleden

  Verstoppen, daar doe ik ook niet aan. Behalve misschien in de (gepureerde) soep. Groentesoep heeft vooralsnog niet de voorkeur (juiste textuur?), dus de staafmixer gaat erin..! Vandaag heb ik niet verstopt, maar ‘opgeleukt’ door van stukjes wortel en pastinaak van ong 6 cm een torentje te bouwen, met gebakken aardappeltjes en gehaktballetjes er omheen. Bij dochter (4,5) lukte dat: helemaal op! Zoonlief (1,5) probeerde een aardappeltje (en dat is al heel wat) en weigerde de rest…

 3. Gisele 5 jaar geleden

  Toen onze kinderen iets jonger waren lukte dit ook allemaal. Helpen met boodschappen, meebeslissen, koken, enz. Tot we aan tafel gingen. Helaas, hoe leuk het ook was geweest, bepaalde texturen en kleuren gingen er niet in. Intussen eet onze dochter van 11 vrij veel groentes (maar bv amper vlees oid) en onze zoon van 10 was en is nog steeds een slechte groente eter. Net als mijn man. Beide hebben ze ASS (Autisme Spectrum Stoornis), dus het gaat gewoon niet lukken met bepaalde texturen of kleuren. Ze blijven proeven, dat moet en dat lukt ook bijna altijd, maar ‘puur’ iets laten eten… nee, helaas. Dat is echt letterlijk kokhalzend een run naar het toilet waar het er gelijk weer uit komt. Gelukkig zijn ze nu wel zover dat ze groene smoothies lusten, dus daar verwerk ik dan wat in. En soep ook wel, zei het met moeite bij m’n zoon. Dus als je nog tips hebt voor grotere kinderen (of volwassenen), ik hoor het graag! Groetjes, Gisele

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*