De kalme moeder van de kritische eter

De kalme moeder van de kritische eter
januari 22, 2015 sharon

boekweit pannenkoekAls moeder valt het niet mee je kritische eter te voorzien. Je ziet nu eenmaal graag dat ze goed eten, het liefst precies de gezonde dingen, en als blijkt dat dat het tegenovergestelde is, dag in, dag uit, is dat niet per se hartverwarmend. Je kunt je zorgen gaan maken, je kind moet toch eten, je ziet wat er allemaal niet in gaat, en hoe je ook je best doet, de meeste pogingen zijn vrij nutteloos.

Doorn in het oog

Ik vond het altijd echt vreselijk en zag in vele gevallen op tegen de maaltijd. Als eenmaal opvalt dat je kind weinig eet, valt het alleen maar meer op en kan het een soort doorn in het oog worden. Dat met de nodige zorgen dat je kind niet genoeg binnenkrijgt, werkt niet echt mee.

Gezellig nu!

Het heeft hier een hele tijd geduurd met veel vallen en opstaan, maar nu hebben we onze draai hierin gevonden. Gelukkig! Heel soms herken ik nog wat van stress van ‘vroeger’ maar dat is zeldzaam. Het heeft mijn dochter niet meer doen eten, wel maakt het de maaltijden een stuk gezelliger en je ergens geen zorgen over maken is altijd een stuk beter dan je wel ergens zorgen om maken (logisch toch).

Goede groei en veel energie?

Je geen zorgen maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteraard mag je je wel zorgen maken als er een medische reden is dat je kind niet eet, dan trek je natuurlijk direct aan de bel. Maar verder, als je kind goed groeit en een gezonde portie energie heeft, is er eigenlijk geen reden tot zorgen. Ik vraag me soms af waar mijn peuter van groeit, maar feit is dat ze goed groeit en er niet magertjes uitziet, maar lekker vol. Daarnaast kun je helaas niet doen alsof je je geen zorgen maakt, dat werkt niet, het werkt alleen als je je echt geen zorgen maakt.

Een gezonde dagelijkse basis

Ik ben me vooral minder zorgen gaan maken sinds we een gezonde basis hebben. Toen mijn dochter de borst ging weigeren bij 14 maanden, had ik het idee dat ze iets miste. De borstvoeding was toen nog haar gezonde basis, en opeens viel die weg. Ze was erg onrustig op het gebied van eten en alleen eitjes leken hierbij te helpen. Ik maakte me zorgen dat ze niet voldoende voedingsstoffen binnen kreeg met alle gevolgen van dien. Op rozijntjes en water kan een kind niet leven.

Er waren een aantal gezonde producten kwamen die mevrouwtje wel lekker vond, dus zorgde ik ervoor dat deze in ons dagelijkse eetpatroon terecht kwamen. Dit was onder andere rauwe melk/yoghurt/kefir, gerookte wilde zalm, roomboter, avocado en eitjes. Dit vind ze lekker en is zeer voedzaam, dus dat werd de basis. Uiteraard was het niet het enige wat ze at, er is nog veel meer, maar het vormt nog steeds een belangrijk deel van de basis. Dankzij deze basis kon ik het loslaten dat ze iets tekort kwam. Dit vond ik daarvoor heel moeilijk, maar dit is voor mij echt het omslagpunt geweest. Dankzij deze gezonde basis kan ik heel relaxed, geduldig en rustig tegenover mijn dochter zijn zonder stress.

Keeping your calm?

Hoewel het niet altijd makkelijk is, is het tegelijkertijd het meest effectief als je kalm blijft tijdens de maaltijden en erbuiten.

 • zorg voor die gezonde dagelijkse basis
 • heb geen verwachtingen (ook niet als je heel erg je best doet)
 • wees geduldig
 • blijf rustig (word niet boos, onrustig, chagrijnig of geïrriteerd omdat je kind niet eet)
 • maak er geen ding van
 • weet dat je je kind niet kunt dwingen – proberen heeft dus ook geen zin
 • durf los te laten en vertrouw op de keuzes van je kind
 • betrek je kind juist actief bij boodschappen doen, koken, etc

Nogmaals, kalm zijn, relaxed blijven en je kind een actieve rol geven rondom het eten (groenten is geen verboden woord), zoals past bij de leeftijd en in je gezin, zorgt er niet voor dat ze opeens gaan eten, maar het draagt wel bij aan de sfeer. Is er doordeweeks weinig tijd, neem dan het weekend om eens wat uitgebreider met je kind naar dat eten te kijken 🙂

Comment (1)

 1. Linda 5 jaar geleden

  Het lijkt bijna mijn dochter en mij waar je over schrijft… Zij stopte met 15 maanden BV en is een lastige eter. De BV gaf mij nog t idee dat ze ‘iets gezonds’ binnen kreeg. De ene dag kan ik er beter mee omgaan als de andere dag. Ik vraag me soms ook af hoe het haar ontwikkeling beïnvloed. Ze (nu 17 mnd) doet alles gewoon op haar eigen manier – dáár ben ik al wel achter 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*