Bak gezondere amandelkoekjes met je kind!

imageMijn peuter is dol op bakken in de keuken. Het allerleukste vind hij wel om zandkoekjes te maken met oma in de keuken. Ja koekjes met suiker, boter en bloem. Aan mij de eer om een beter recept hier voor te vinden. En uiteindelijk gelukt! Een koekjesdeeg dat glutenvrij, zuivelvrij, geraffineerde suikervrij en ook nog eens vegan is.

Eerste mislukking

Via een kennis een recept gekregen om te testen. Quinoameel, kokosolie, vanille extract, wijnsteenbakpoeder, snufje zout en agavesiroop. Het deeg zag er goed uit na het kneden, maar door de warmte liep het deeg helemaal uit. Toch wat vormpjes gemaakt en in de koelkast laten afkoelen. Vervolgens snel de oven in, maar het deeg ging borrelen en ging er al gauw uitzien als verbrande kletskoppen (van de vormpjes was ook niks meer over). Teveel zoet en teveel vet waarschijnlijk. Peuter teleurgesteld maar gelukkig hadden we ook nog de chocokoekjes uit Amber Albarba’s eerste boek gemaakt, dus we hadden wel wat te snoepen.

Verder zoeken naar recepten

Maar weer eens wat tips op internet zoeken zo zag ik meerdere recepten met amandelmeel, agavesiroop en roomboter. En een recept met kokosolie, amandelmeel en suiker. Als ik die 2 eens probeer te combineren dacht ik. Zo kwam ik op de volgende verhoudingen:

125 gram amandelmeel
25 gram kokosolie (gesmolten)
1/2 tl wijnsteenbakpoeder
30 gram agavesiroop of rijststroop

Zo maak je het

Meng de ingrediënten met je handen totdat je een deegbal hebt.

image

Deeg zag er goed uit en smaakte al lekker 😉 nu het vormen. Heb het deeg uitgerold op bakpapier en daarna hebben we de vormpjes erin gedrukt. Met een mesje overig deeg weghalen en daarna de bakplaat een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes beter hun vorm houden. Toen ongeveer 10 min in de oven op 150 graden. Als je van zachte koekjes houdt dan iets korter en als je van harde koekjes houdt iets langer. Uit de oven zijn ze nog zacht dus eerst even beetje laten afkoelen en dan van bakplaat afhalen en verder laten afkoelen op een rooster.

Deeg voor de oven
image

En na de oven (stiekem al een paar gesnoept)
image

2013-07-21T22:27:41+00:00

Over

Moeder van 3 kindjes twee jongens en een meisje. Vanwege pds en allergie ben ik samen met mijn gezin begonnen met een zoektocht naar een nieuw eetpatroon. Mijn motto: ik mag alles eten, maar ik wil niet alles eten, alleen hetgeen waar ik me goed bij voel. Kijk voor voedingsadvies of meer recepten van mij op fitdankzijvoeding.nl

7 Reacties

  1. Eva mei 15, 2013 om 10:38 am- Antwoorden

    Lekker! En zo’n gezellige bezigheid om met kinderen te doen.
    Ik haal veel amandelmeel bakinspiratie van eetgoedvoeljegoed.com en van voedzo.nl natuurlijk.

    • simone mei 15, 2013 om 8:43 pm- Antwoorden

      Net even eetgoedvoeljegoed bekeken ook een erg leuke site ja! Zag daar een versie met pecannootjes erin lijkt me ook erg lekker. Voor mezelf dan, peuter houdt niet van nootjes (zal ik maar niet verklappen waar amandelmeel van word gemaakt ;-))

  2. kim mei 15, 2013 om 11:38 am- Antwoorden

    Ik heb de koekjes zojuist met mijn dochter van drie gemaakt en zeker weten dat dit een succes recept gaat worden die zelfs mee gaat naar de camping aangezien we daar dua ook een oventje hebben. Bedankt voor het delen van dit lekkere maar simpele recept.

  3. Zoë mei 15, 2013 om 6:40 pm- Antwoorden

    Heerlijk!
    Niet in zulke vormpjes, maar wel net uit de oven.. Hmm…

    • simone mei 15, 2013 om 8:47 pm- Antwoorden

      Je kan natuurlijk ook gewoon plat gedrukte balletjes maken, die hadden wij er ook bij. Doordat er geen gluten in het deeg zitten zijn vormpjes wat lastiger te maken, maar voor peuters wel het leukste om te maken en eten.

  4. anja mei 17, 2013 om 11:18 am- Antwoorden

    Helaas ons deeg is erg kruimelig geworden, waar kan dat aan liggen? Mijn dochter vindt het wel erg lekker .

    • simone mei 17, 2013 om 1:10 pm- Antwoorden

      Misschien aan het soort amandelmeel dat je gebuikt hebt? Zelf heb ik een slowjuicer die ook noten maalt. Daar komt lekkere vette amandelmeel uit die dus goed plakt. Schijnt ook amandelpoeder verkocht te worden waar de olie uit is soort gemalen pulp. Er zitten natuurlijk geen gluten in het deeg dus het blijft voorzichtig zijn.

Geef een reactie