Waarom ik koekjes bak met echte suiker (en niet met palmsuiker en kokosbloesemsuiker)

Waarom ik koekjes bak met echte suiker (en niet met palmsuiker en kokosbloesemsuiker)
oktober 18, 2018 sharon
In eten

Ik bak koekjes met echte suiker. Dit is mijn favoriete recept. Ik heb heel lang allemaal ‘speciale gezonde’ suikers gebruikt, ook in koekjesrecepten. Als je me al langer volgt, dan ken je er vast nog wel een paar. Dit doe ik nu niet meer, en vandaag vertel ik waarom. Allereerst, ik schrijf dit op mijn keuze uit te leggen. Het is geen verdediging en ook niet bedoeld om je te overtuigen van een andere mening.

Echte, witte suiker is geraffineerd. Ontdaan van vitaminen, mineralen en vezels. Iedereen is het er over eens: teveel suiker is niet goed. Zo heb je bij veel suiker meer kans op gaatjes in je tanden, overgewicht en een schommelende bloedsuikerspiegel. Dat overgewicht kan weer andere gevolgen hebben. Die schommelende bloedsuikerspiegel ook. Diabetes bijvoorbeeld.

Dat wil ik niet voor mijn kinderen. Ik wil ze de beste start meegeven die mogelijk is. Ik geef veel om de gezondheid van mijn kinderen, en vooral het aanleren van een gezond eetpatroon.

De sleutel in niet teveel suiker geven, zit ‘m in het woordje ‘teveel’.

Ik geef mijn kinderen gezond eten, met weinig suiker. In hun dagelijks patroon komt nauwelijks suiker voor. Zodat ze af en toe een koekje kunnen bakken met suiker.

Wat ik eerst deed: suiker vervangen met kokosbloesemsuiker. Want dan zaten er nog vitaminen en mineralen in en was het ‘gezond’.

Dit is helaas niet waar. De hoeveelheid vitaminen en mineralen is minimaal. Als je vitaminen en mineralen via kokosbloesemsuiker wilt binnenkrijgen, moet je er behoorlijk veel van eten. En je raadt het al: dat is niet gezond. Het heeft wél effect op je bloedsuikerspiegel.

Of je nou kokosbloesemsuiker, palmsuiker of gewone suiker gebruikt: met mate.

Als je je kinderen vitaminen en mineralen wilt geven, geef dan gezond eten. Bijvoorbeeld fruit, groente, volkoren granen. Er is geen wondermiddel, en gezonde koekjes bestaan niet.

Het is niet mijn doel een angst te creëren rondom suiker, of zeggen dat kokosboesemsuiker wél heel gezond is.

Mijn insteek: ze leren hoeveel suiker ‘weinig suiker’ is. Hoe ze ermee omgaan, hoeveel snoep/koek/etc normaal is en hoe je normale hoeveelheden consumeert.

En ja, dat is best lastig in de wereld van tegenwoordig. Maar geen uitdaging is te klein 😉

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*