5 tips om je dagje weg met je kinderen een succes te maken

5 tips om je dagje weg met je kinderen een succes te maken
oktober 12, 2018 sharon
In eropuit

Eropuit met mijn kinderen? Ik vind het al een gedoe om ieders jas aan te krijgen! Het leven met kinderen is niet het meest efficiënte leven. Oefenen in geduld, vrede en zachtmoedigheid zijn dagelijks aan de orde. Bij mij in elk geval wel. Zelfs in de weekenden. Zelfs op vakantie.

Ik ga er vaak op uit met mijn kinderen. Daar heb ik meerdere redenen voor. Onder andere dat ik dat heel erg graag doe, dat ik houd van deze manier van quality time en ik doe het nu omdat het nu kan. Het kan maar zo dat ze op een gegeven moment ouder zijn en niet meer met mammie eropuit willen. Nu nog wel.

Daarnaast ben ik slim. Als er ook maar enige mogelijkheid is dat ze later met mammie eropuit willen, is dat omdat we dat al heel vaak gedaan hebben, elkaar kennen, weten dat het gezellig is en dat we getraind zijn in het zoeken van dingen die we allemaal leuk vinden. Dat ziet er nu anders uit dan wanneer ze ouder zijn, en dat is logisch.

Nu vinden we kastelen en musea leuk, of de natuur in. En soms een restaurant.

Ik deel je graag mijn tips om succesvol eropuit te gaan met je kinderen!

  1. Kies iets waar iedereen van geniet. Bedenk waar jullie allemaal van genieten en doe dat. Het is normaal als de ouders of de kinderen een klein gedeelte misschien minder vinden, dat overleef je wel. We liepen laatst bij Kinderdijk en mijn dochter vond de molens saai. Prima, dat mag gewoon. Onthoud wel, ze overleven het. Ik doe dan net iets meer mijn best om met haar te kletsen, iets te vragen, zodat ze honderduit verteld en binnen no-time vergeten was dat ze het saai vond. Daarnaast daag ik haar uit om te bedenken welke mooi-weer-buiten-activiteit ze wel leuk vindt om te doen, voor de volgende keer.
  2. Voorbereid op pad. Bekijk wat je gaat doen, wanneer het open is, etc. Neem voldoende tijd voor alles, zodat je niet hoeft te frustreren dat de jassen en schoenen nu nog niet aan zijn. Zorg dat je eten en drinken mee hebt, of dat je weet waar je dat in de buurt kan vinden.
  3. Geen druk. Je hoeft niet op pad te gaan met het idee dat je nu heel leuk en gezellig moet zijn. En je kinderen ook. Dat je een goede tijd moet hebben. Dat is een vreemde verwachting die niet altijd uit zal komen. Je gaat op pad om iets even samen te doen, die connectie te zoeken, en dat is een doel waar je in kunt investeren. Laat je telefoon dus eventueel zelfs thuis, of gebruik airplane mode. Je kinderen zijn nog steeds je kinderen, alles komt mee. Soms ook de sterke wil, het humeur en ruzie. Soms gaat ’t beter dan andere dagen. Focus op connectie.
  4. Niks moet. Ik zie weleens dat mensen die niet zo vaak tripjes maken het gevoel krijgen dat dat moet om een leuke ouder te zijn. De waarheid is: dat gevoel creëer je zelf. Er is niets van waar. Connectie met je gezin in belangrijk. De manier waarop je dat doet is aan jou. Of je dat doet door samen te spelen, naar het speeltuintje te gaan, een wandeling, thuis hutten bouwen, de keuken in te duiken, gezelschapsspelletjes, samen boeken lezen, etc. Er is geen heilige manier van ouderschap en kies de dingen waar je zelf ook zin in hebt. Ook tijdens de tripjes moet niks. Soms heeft iedereen het helemaal naar z’n zin en past alles perfect in elkaar. Soms gaat het stroef, zijn de kinderen moe, of jij, en dan kun je altijd besluiten om gewoon lekker naar huis te gaan, of het programma wat je had bedacht even om te gooien. We zijn regelmatig gewoon naar huis gegaan, of een ongepland tripje naar een speeltuin, omdat we zagen dat dat een beter idee was die dag.
  5. Oefen. Ik ga er al op uit met mijn kinderen sinds mijn dochter geboren is. Die is nu bijna 7 en er zijn er nog twee bijgekomen. Ik heb dus al heel veel geoefend en dat doe ik nog steeds. Je wordt er beter in. Soms voelt het als hard werken, maar feit is dat het makkelijker wordt. Ter vergelijking: ik vond op vakantie gaan best een dingetje. Zoveel organisatie. Nu we naar Californië zijn verhuisd – en weer terug zijn verhuisd – de afgelopen jaren, is het inpakken voor de vakantie een eitje. En toen we afgelopen zomer zijn verhuisd binnen Nederland, koekie! Je leert naarmate je ervaring groeit. En er zijn altijd weer nieuwe dingen om van te leren. Als je niet zo vaak uitjes doet, dan is dat oefenen. Je wordt handiger, slimmer, je weet steeds beter wat je leven makkelijk maakt, wat je mee moet nemen, etc.

Welke handige tips heb jij om het dagje weg een succes te maken?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*