Gezonde koekjes bestaan niet

Gezonde koekjes bestaan niet
oktober 18, 2018 sharon
In eetopvoeding

Altijd als ik dit soort berichten schrijf, zijn er een aantal mensen die vinden dat hun koekjes wel gezond zijn. Dat mag je natuurlijk prima vinden, voel je alsjeblieft niet aangevallen dat ik je koekje/creatie niet gezond noem. Ik bedoel, wie ben ik? Ik schreef al waarom ik geen palmsuiker/kokosbloesemsuiker gebruik voor onze favoriete koekjes (zie hier). Natuurlijk worden ze ook door sommigen gemaakt met appelmoes en gedroogde abrikozen, maar persoonlijk vind ik het dan nog weinig hebben van een koekje.

Ik schrijf dit niet om je te overtuigen of om me te verdedigen. Ik schrijf het alleen om je eigen ideeën te bekijken. Er is niet één gouden weg in de eetopvoeding van kinderen, en het is per gezin, per moeder, per kind verschillend wat helpt. Dit is dus enkel mijn visie 🙂

Gezond eten is voor mij écht eten, niet teveel en vooral plantaardig. Zoals Michael Pollan zegt.

Wij eten thuis vrij basic. Een tussendoortje is een stuk fruit, een volkoren cracker of boterham, of een groenteplankje met dip. Ik vind dat persoonlijk lekkerder dan sommige in elkaar gefreubelde ‘gezonde’ koekjes, en het is eigenlijk nog gezonder ook. Als je een andere mening hebt, dat mag. Smaken verschillen.

Op zichzelf is er weinig volledig gezond. Gezond eten is een harmonie en samenspel van verschillende voedingsmiddelen, opdat je lichaam zich voedt met alle voedingsstoffen dat het nodig heeft.

Groenten, fruit, volkoren granen, zuivel, peulvruchten, noten, zaden, pitten, eieren. Zelfs vlees en vis kunnen een rol spelen, mits met mate. De combinatie van al die voedingsmiddelen maakt een voedingspatroon gezond of ongezond. Je spreekt dus over gezondere voedingspatronen en minder gezonde voedingspatronen. Je hebt goede keuzes en minder ideale keuzes. Allemaal in context.

Bijvoorbeeld, een banaan kan een goede keuze zijn. Echter, als je er al 3 op hebt, kun je misschien iets anders nemen. Een koekje met suiker is een mindere keuze. Maar, als je verder vooral goede keuzes maakt, dan kun je dat prima eten. Als je de hele dag alleen maar koekjes eet, kun je beter wat meer goede keuzes maken.

Gezonde koekjes bestaan niet. Er bestaan gezonde eetstijlen, en minder gezonde eetstijlen.

Wanneer je vooral goede keuzes maakt, kun je prima een koekje eten.

Wanneer je alleen maar koekjes eet, zou je beter je focus kunnen weerleggen op andere gezonde keuzes.

Een koekje op zichzelf is niet gezond of ongezond. Een koekje gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten (suiker is overigens ook natuurlijk), is op zichzelf dus ook niet gezond of ongezond.

Wat het verwarrend maakt, is dat elk soort koekje vaak redelijk wat suiker en kcal bevat. En dat als je er veel eet (of dat nu appelmoeskoekjes zijn of suikerkoekjes) je meer suiker en meer kcal eet.

Het gevaar van een koekje gezond noemen, is dat je er meer van gaat eten dan ‘normale’ koekjes. Of je leert je kind wennen aan zoet. Of dat appelmoeskoekjes zoet of suikerkoekjes zoet is, dat staat er verder los van. Wennen aan zoet is wennen aan zoet.

Wat ik graag wil voor mijn kinderen, is leren wat goede, gezonde keuzes zijn die hun lichaam opbouwen en voeden. Ze hebben er meer aan dat ik hen help met weinig koekjes eten en veel gezonde keuzes maken, dan dat ik bepaalde bijzondere koekjes gezond noem en andere ongezond (‘die mag jij niet’).

Mijn kinderen begrijpen het beter wanneer ik uitleg dat koekjes af en toe kunnen maar niet heel veel, omdat veel koekjes niet goed is voor ons lichaam en onze tanden.

Er is niet één manier om dat goed te leren aan je kinderen. Het is wel de moeite waard om er goed over na te denken, en te bekijken wat voor effect je standpunt kan hebben op je kinderen.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*