Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap en borstvoeding
december 20, 2013 ilona

breastfeedingToen ik zwanger was van mijn zoon, was mijn plan om borstvoeding te gaan geven. En net zoals iedereen standaard zei, zei ook ik: ik wil het in ieder geval gaan proberen. Uiteindelijk was het geen makkelijke weg en was het voeden het eerste half jaar niet echt een de fijnste periode om op terug te kijken. Ik zou het eerder een regelmatig gevecht noemen, maar mijn lichaam had het toch maar wel voor elkaar. Ik kon mijn zoon voeden met mijn eigen perfect op hem afgestemde voeding. Wat een heerlijk gevoel!

Hoe lang ga ik voeden? Geen idee!

Ik weet niet hoe dat bij andere moeders zit, maar ik had van te voren niets bedacht over hoe lang ik dan borstvoeding zou geven. Ik had ook nog helemaal geen idee hoe dat allemaal ging, uiteindelijk had ik in mijn hoofd dat mijn zoon op een gegeven moment steeds meer vaste voeding zou eten en daarmee ook steeds minder borst zou willen. Maar mijn zoon is een slechte eter en zo bleef het heel lang op veel voedingen per dag. Nu is hij 20 maanden en is hij nog steeds een slechte eter, maar de borstvoeding is nu al een tijdje naar 1 voeding per dag. Heel soms als hij ’s morgens nog eventjes bij ons in bed kruipt, pakt ie heel sneaky de borst. Maar verder vraagt hij er helemaal niet om, wel is hij voor het slapen gaan helemaal happy met zijn snackje en hebben we echt een super knuffelig momentje samen.

Het ging eigenlijk vanzelf!

Waar ik voorheen niet eens had bedacht dat ik nog borstvoeding zou geven aan mijn zoon als hij kon lopen, is dat eigenlijk als vanzelf gegaan en is het niet anders dan toen hij alleen nog maar op zijn rug kon liggen. Of nou ja, wel anders natuurlijk, maar het voelt niet raar ofzo.

Nu zelfs tijdens mijn zwangerschap!

Dat ik ook nog borstvoeding zou geven terwijl ik zwanger zou zijn, dat had ik echt nooit bedacht. Maar het is gebeurd hoor. Nu ben ik 3 maanden zwanger en hij is er nog steeds elke avond gretig voor. Het lijkt wel of hij er nu zelfs nog meer voor gaat, dan vóór mijn zwangerschap. Ik heb gelezen dat het zomaar zou kunnen zijn dat er ergens gedurende de zwangerschap ineens geen melk meer is, maar tot nu toe gaat het nog prima en ben ik er ook niet bang voor dat het ineens stopt.

Nog geen groeiende maten en pijn

Wel vind ik het nog heel een gek idee, misschien ook omdat het nog zo ver weg is, dat hij straks nog drinkt als er een baby is. De baby moet dan sowieso altijd als eerste en ik ben benieuwd of ik nog last krijg van stuwing enzo. Wat ik nu in ieder geval al gemerkt heb ik dat het boeltje nog helemaal niet van maat gewijzigd is en pijn heb ik er ook niet aan (gehad). Terwijl dat bij mijn eerste zwangerschap dus juist wel zo was. Voordelen voordelen!!

Misschien is hij er tegen de tijd dat ik moet bevallen overigens allang klaar mee, maar misschien dus ook niet. Hoe dat zal gaan, kan ik jullie pas tegen die tijd vertellen :), voorlopig is het dus een feit dat het bij mij kan! Zwanger zijn én borstvoeding geven en dat voelt heel bijzonder!

Koemelkallergie en de baby in de buik

Waar ik wel af en toe over twijfel is de koemelkallergie. Voor zo ver ik weet is het het beste als je baby in je buik al ‘gewend’ is aan de verschillende dingen die de moeder eet. Omdat ik geheel koemelkvrij eet vanwege de allergie van mijn zoon, kan de baby in de buik dus niet ‘wennen’ aan die koemelkeiwitten en denk ik wel eens: als deze dan maar niet ook een allergie krijgt omdat hij/zij er in de buik nooit mee in aanraking is geweest. Zonder allergie is het allemaal een stuk makkelijker natuurlijk, ook al kies je ervoor om geen of zo min mogelijk producten met koemelk te eten. Maar goed, dat zien we dan wel, ik kan nu toch niet voorspellen of de borstvoeding de hele zwangerschap door zal lopen. En kindje nummer 2 is vast en zeker appeltje eitje (even afkloppen), nu we zooooo ervaren zijn met alle ongemakken die onze zoon heeft gehad.

Wordt in ieder geval vervolgd!

En hiermee dus gezondemama nummer 2 in verwachting van nummer 2, lang leve de dikke buikenparade!

Comments (11)

 1. sharon 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd natuurlijk!!! 🙂 xx

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Thx!

 2. Jouke 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd met je zwangershap :-D!!

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Dank je wel!

 3. Irina 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd! Hier ook een meisje van bijna 2 aan de borst en 15 weken zwanger. Ben wel aan het afbouwen, omdat ik lactosevrij eet voor m’n meisje.. En dat terwijl m’n craving duidelijk richting kaas en andere melkproducten gaat.. Lastig hoor. Ik zou m’n meisje het liefst zelf willen laten bepalen, maar qua energie en voeding, wil ik nu toch meer ruimte voor mezelf en het kindje dat er aan komt. Maar wel fijn om te lezen dat het bij jou zo goed gaat en juist voordelen lijkt te hebben. Zo is toch ieder lijf anders 🙂 geniet van je fijne BV momentjes!

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Dank je wel!!!
   En wat toevallig, want ik eet koemelkvrij voor hem. En heb juist mega mega zin in kaas en yoghurt. Echt een ik moet het eten gevoel.
   Maar toen ik deze blog schreef wist ik dus niet dat meneer er een week later bijna klaar mee zou zijn. Dat is waar het nu op lijkt namelijk. Ik geef t nog een paar dagen en anders is deze borstvoedingsperiode helaas echt voorbij. Maar dan wel meteen ff een plak kaas en bakje yoghurt 😀
   Ik hoop dat de afbouw bij jou voor beiden goed verloopt, zonder al te veel moeite.
   Fijne zwangerschap!

 4. Miranda 6 jaar geleden

  Ik lees dit op mijn werk, al kolvend voor mijn derde kind (tikken niet tijdens kolven, dat gaat wat lastig). Mijn ervaring met mijn eerste borstvoedingsperiode is precies zoals jij beschrijft. We zien het wel! Maar toen ik voor de bevalling stond had ik al in mijn hoofd dat het een succes moest worden. Maar wat viel ik hard van mijn roze borstvoedingswolk af. Geen romantiek te bekennen hoor bij het zelf voeden van je kind. Ik gooide een paar keer bijna de handdoek in de ring, onder druk van mensen om mij heen. Gelukkig was ik niet te overtuigen; mijn kind deed het geweldig op mijn melk! Hij heeft zes maanden gedronken. Ik vond de opvolgende keren makkelijker, maar geheel zonder problemen ging het niet. Ik ben intussen kloven-specialist! Mijn dochter heeft bijna negen maanden gedronken, toen besloot ze zelf dat het genoeg was. Nu geef ik alweer zes maanden de borst aan mijn jongste zoon. Het zal de laatste borstvoedingsperiode worden hier, dus ik hoop wat langer door te gaan dan de vorige keren… O ja, gefeliciteerd met je zwangerschap! 🙂

 5. Nikki 6 jaar geleden

  Van harte gefeliciteerd!
  Ook ik ben in verwachting momenteel 25 weken, mijn dochter van 17 maanden heeft tot twee maanden geleden ook heerlijk gedronken! Na een kleine bv dip rond 6 weken zwangerschap was ik erg blij dat mijn dochter toch weer goed dronk! Helaas leek het wel alsof ze mama’s melk niet meer lekker vond… Ze wilde wel ‘pap, zoals ze dat zo noemde ‘ maar na een slokje of twee keek ze me echt aan met een blik die wilde zeggen ” mam, wat is dit?” Ze heeft daardoor heel geleidelijk maar toch wel snel binnen twee weken de borstvoeding afgebouwd. Jammer, het leek me zo leuk om beide kindjes te kunnen voeden straks. Maar jouw verhaal is dus heel herkenbaar! Ik hoop dat je een fijne zwangerschap hebt en wie weet wilt jou kleintje straks als het zusje of broertje er is wel weer eens een slokje 🙂

 6. Paula 6 jaar geleden

  Zo herkenbaar!! Ik ben een stuk verder, 30 weken zwanger en mijn dochter van 20 maanden vraagt meermalig per dag naar de “pecho” (borst in het Spaans). Ik voel al maanden geen toeschietreflex of dat er melk uitkomt, maar zij is echt gek erop. Ik ben beniweuwd hoe zal het gaan over een paar maanden wanneer haar broertje wordt geboren.
  Gefeliciteerd met je zwangerschap!

 7. Boukje 6 jaar geleden

  Wat heerlijk te lezen, zo herkenbaar. Onze dochter (inmiddels 6) dronk lekker door tijdens de zwangerschap van onze tweede. Waar iedereen me na 6 maanden borstvoeding al bevroeg wanneer ik ging stoppen, nam men het nu gewoon aan. Nee dus, mijn idee ‘het stopt wanneer het stopt’ bleef gewoon bestaan. Na de bevalling deelde ze de borst met haar broertje (inmiddels 4). We hadden haar wel uitgelegd dat haar broertje eerst mocht, omdat hij nog niet ander eten kon eten. Uiteindelijk was het ‘op’ zoals ze samen besloten toen de jongste anderhalf was. Nu ik onze vierde weer voeden mag (de derde hebben we geadopteerd en dat lukte niet al te best met bv om voordehandliggende redenen) zien we wel weer hoe lang we ervan genieten kunnen/mogen. Ik hoop dat het met je tweede minder strijd is in het begin. Voor nu een fijne, gezonde zwangerschap gewenst!

 8. Debby van Ginneken 6 jaar geleden

  Hey iloon.

  Wat lees ik nu….. In verwachting van nr. 2! Leuk. Gefeliciteerd.
  Gaat alles goed? Tjee zeg dat Je oudste nog borstvoeding wil.
  Bij bij 2x niet gelukt om borstvoeding te geven, maar ik heb niet het idee dat mijn meiden tekort schieten.
  Iris is nu bijna 4 maanden oud en groeit prima en Roos is inmiddels een heerlijke 3 jarige peuter die vooral lekker met ons mee eet. Ze lust heel veel verschillende dingen en eet daardoor goed en gezond. Zelf opgegroeid op de boerderij met verse koemelk en producten vers van groentetuin. Prachtig dat we dit nu kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Komend voorjaar gaan we in onze achtertuin ook groenten en kruiden kweken. Zo kunnen we de kinderen er nog meer bij betrekken.

  Succes en geniet de komende maanden van de zwangerschap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*