Mijn tips voor goede borstvoeding start!

Mijn tips voor goede borstvoeding start!
april 23, 2014 sharon

briefjeIk ben vastberaden borstvoeding te geven aan mijn zoon die nu nog in de buik zwemt. Dat was ik bij mijn dochter ook, en zo zie ik het graag weer. Ik had me toen -aan de hand van verhalen om me heen- voorbereid op wat moeilijkheden in het begin. Ik had me erop voorbereid dat het niet je-van-het zou zijn. Dat klopte. Dat was het niet. Mijn dochter wel, maar de borstvoeding niet direct. Maar, toen ’t eenmaal allemaal goed ging, vond ik het fantastisch. Ik had al eerder geschreven waarom ik voor borstvoeding kies.

Gewichtsverlies na de geboorte

Mijn dochter (gezond en volgroeid) viel bij de geboorte wat af. Niets waar ik (een gezonde net bevallen moeder) me zorgen over maakte eerlijk gezegd, maar mijn kraamverzorgster wel. Ze begon al woorden als ‘bijvoeding’ in haar mond te nemen, wat me totaal niet aanstond. Ik had dat ook niet in huis en wilde dit op geen enkele manier aan haar geven, ik wilde juist dat mijn productie beter op gang zou komen. Uiteindelijk keerde het tij net op tijd en heb ik geen discussies hoeven voeren over dit onderwerp. Mijn onze komende zoon zou ik dit weer zo doen, dit keer met (nog) meer zekerheid.

De optimale productie!

Hoe minder fijn een eerste borstvoedingsweek (of meerdere) ook kan zijn, kunstvoeding is daarbij geen optie voor mij. In het begin moet je productie op gang komen en dat vooral met gewoon blijven voeden. Die productie is ook een kwestie van vraag en aanbod, dus als mijn baby een flesje kunstvoeding krijgt, dan heeft dat effect op mijn melk. Ook al ben ik moe, duizelig en heb ik veel pijn, dat is allemaal van korte duur. Die energie die het de eerste week of weken kost, ben je allang weer vergeten zodra het goed en fijn gaat. Adviezen van huisartsen, consultatiebureaus en sommige kraamverzorgers om maar gewoon wat kunstvoeding toe te voegen, kan dus inderdaad vervelende gevolgen hebben voor de rest van de lactatieperiode. Sommige vrouwen hebben minder melk, omdat de melkklieren niet voldoende gestimuleerd worden in die eerste weken. En dat kan later juist weer zorgen voor een afnemende productie waardoor de borstvoeding uiteindelijk gestaakt moet worden.

Dit is slechts mijn mening, meer niet

Natuurlijk is dit mijn verhaal, gebaseerd op mijn ervaring. Elke situatie is uniek en ik ben de laatste die voor iemand anders zal bepalen of iets ‘te doen’ is of ‘te zwaar’. Het is altijd zo gemakkelijk voor anderen om er een mening over te hebben, maar uiteindelijk is dat een heel persoonlijk iets. Niets is te plannen met baby’s, bevallingen en je gezondheid, dus iedereen kan voor verrassingen komen te staan. Ik hoop dat mijn verrassing wordt dat het opeens heerlijk soepel gaat πŸ˜‰

Mijn voorzorgsmaatregelen

Behalve niet zomaar kunstvoedingsadvies accepteren van iemand die het goed bedoeld maar het niet weet, is mijn ultieme plan: het briefje met het telefoonnummer van de lactatiekundige klaarleggen. Dat is het. Als er iets is, bel ik haar. In alle gevallen. In geen enkel geval luister ik naar een andere raadgever. Niet omdat ik denk dat ze het bij voorbaat fout hebben, maar ik wil gewoon zeker zijn dat ik iemand spreek die verstand van zaken heeft en mijn productie en het lange termijn idee op oog heeft.

Mijn tips

Zoals jullie weten ben ik alleen ervaringsdeskundige van het voeden van mijn dochter, verder niet. Ik ben geen professional en ik doe niet alsof ik dat ben, maar kan wel met jullie delen hoe ik me voorbereid op een succesvolle borstvoedingstijd, zeker de eerste keer.

 • Lees een goed boek (of doe eventueel een cursus, dit heb ik nooit gedaan), bijvoorbeeld Borstvoeding van Stefan Kleintjes. Zo ben je niet onwetend, ik wou dat ik dit de eerste keer gedaan had.
 • Vertrouw op jezelf en je moedergevoel, wees rustig, relaxed, ontspannen. Maak je niet direct druk.
 • Zoek een lactatiekundige in de buurt en leg het telefoonnummer klaar. Als je hulp nodig hebt, hoef je niet nog te gaan zoeken, maar kun je direct bellen. Persoonlijk luister ik niet naar andere adviezen, ook niet van artsen.
 • Bereid je voor op een eventueel ietwat vervelende tijd rondom je boezem πŸ˜‰ Dit heeft mij de eerste keer enorm geholpen. Borstvoeding kan in één keer fantastisch zijn, maar het kan ook wat moeizamer. Je weet niet wat er gaat gebeuren, dus voorbereiden op een wat pittige tijd kan alleen maar meevallen achteraf πŸ™‚
 • Bereid je omgeving/partner voor. Het helpt enorm als je dus inderdaad wat vervelende voedingsweken hebt, dat er mensen zijn die je kunnen helpen. Niemand kan het voeden overnemen, maar dat hoeft ook niet. Partners kunnen helpen met omkleden, luiers verschonen, koken, schoonmaken, etc. Sommige partners snappen meteen dat borstvoeding wat zwaar kan zijn, anderen hebben wellicht wat meer voorbereiding nodig. Goede communicatie is dan handig, bijvoorbeeld ook wanneer je vertelt waar je partner je mee kan helpen.
 • Relaaaaax. Met een kleine baby gaat niet altijd alles als toen de baby er nog niet was. Dat hoort erbij. Relax. Het is ok.
 • Lees borstvoeding.com tot je niet meer kunt. Dit heb ik zelf nauwelijks gedaan, maar deze website is gewoon dΓ© website met goede info, dus als je even iets wilt opzoeken, kun je het hier vinden.

Dit zijn slechts mijn tips die ik kan bedenken, iemand nog meer goede tips?

ps. Nogmaals – dit is mijn ervaring en mijn persoonlijke mening. Elke situatie is uniek en heeft andere bijbehorende meningen. Ik bedoel op geen enkele manier dat iedereen borstvoeding kan geven, of wil geven, wat deze laatste betreft, aan ieder een vrije keuze.

Comments (9)

 1. Lori 6 jaar geleden

  Het borstvoedingsforum(.nl) heeft mij ook veel gesteund. Ik ben de enige in mijn omgeving die (zo lang) borstvoeding geef en dan zijn die ervaringen goud waard. Al is elke situatie toch anders, het geeft steun.

  Ps. Alweer 1 jaar geniet de kleine meid van alle borstvoedingsvoordelen (en mama ook) ondanks ook hier de start wat minder was ben ik tot op heden zΓ³ blij dat ik heb doorgezet.

 2. Mirjam 6 jaar geleden

  Leuk stukje! πŸ™‚
  En helemaal mee eens, een goede voorbereiding is het halve werk πŸ˜‰
  En volgens mij ben jij wel voorbereid haha…

  Ik vind het zo jammer dat er in Nederland zo panisch wordt gemeten/ gewogen en opgeschreven. Ik heb mijn tweede kindje in Noorwegen gekregen en daar gaat het veel relaxter. Je blijft Max 2 dagen in het ziekenhuis en daarna komt de verloskundige nog een keer langs. Vervolgens na 6 weken pas weer controle bij het cb. Misschien minder handig bij je eerste kind, maar mij gaf het veel rust en zelfvertrouwen. Zolang je kindje tevreden is gaat het goed!

  Ik wijk af…

  Hoe lang moet je nog?
  Wel spannend hoor!

  Oh en toch een ongevraagd puntje van advies (kan het niet laten) wat mij goed helpt in de eerste paar weken is bepanthen. Dat werkte bij mij echt super goed tegen kloofjes!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Haha dankjewel! Dat lijkt me inderdaad een heel stuk relaxter, heerlijk zeg! Ik mag nog een maand πŸ™‚ πŸ™‚ Ben benieuwd of het deze keer heel anders is!! groetjes!

 3. heidy 6 jaar geleden

  Spannend een tweede kindje!!! Ik ben ook geen deskundige, geef nu sinds 14 maanden bv en buiten de eerste week om geen probleem. Ik woon op La Palma en hier helaas geen lactatie deskundige, dus ik heb me heel goed voorbereid. Het boek van stefen kleintjes heeft mij daar bijzonder goed bij geholpen, en inderdaad relax!!!! Ik heb uren en uren op de bank doorgebracht, clusteren wat het toverwoord:)
  veel geluk en een fijne bevaling wens ik je.
  heidy

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Dankjewel!!! πŸ™‚

 4. Nikki 6 jaar geleden

  Hoi Sharon, inmiddels drie weken geleden bevallen van een gezonde dochter spreek ik uit ervaring als ik zeg dat het borstvoeden toch wel wat doorzettingsvermogen kost.. Hoewel ik onze eerste dochter gevoed heb tot 15 maanden ( tot de 5 maand zwangerschap van de tweede) kostte het zelfs mij moeite om in de eerste week ( tepelkloven,spierpijn,bevallingspijn,vermoeidheid,algehele malaise,schuldgevoel tegenover dochter peuter ) te denken aan hoe makkelijk het straks zou zijn.. Het is goed voor alle mama’s die willen voeden om echt elke dag dat je het nog even zwaar heb met de borstvoeding tegen jezelf te zeggen dat het over een paar weken al zo fijn zal zijn.. Ik vond het iig wel erg moeilijk en vroeg mezelf vaak stiekem af waar ik aan begonnen was.. Maar nu na amper drie weken kan ik zeggen.. Ik ben blij trots en super gelukkg dat ik de eerste weken toch heb doorgezet want na deze (eigenlijk heel korte )periode van stress, vermoeideid, pijntjes en slapeloosheid nav de bevalling.. Heb ik nu geen kloven, geen stuwing, geen pijn meer bij het voeden.. Ben ik al bijna weer op gewicht.. Slaap ik in de nacht gewoon door als madame dorst/honger heeft schuif ik d’r lekker aan zonder moeite met flesjes en dergelijke.. Ik geniet van het intieme momentje samen.. En ik kan weer vol overtuiging zeggen.. Jeetje wat ben ik blij dat ik er weer aan begonnen ben!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Haha prachtig, heel fijn dat je er ‘weer doorheen’ bent en weer lekker kunt genieten!!! xx

 5. Jetje 5 jaar geleden

  Mijn meisje heb ik 21 maanden gevoed, mijn ventje 14 maanden en bij beiden gecombineerd met Rapley. Nooit spijt van gehad, wilde het bv dolgraag en mijn partner stond achter me (heel belangrijk!) Bij mijn meisje het eerste jaar maandelijks borstontsteking gehad, dat was doorbijten, rust nemen, masseren en ….. witte koolbladeren gebruiken, nerven eruit snijden, licht kneuzen en dan bij je bh in. Wat er ook over gezegd/geschreven wordt, het heeft mij enorm geholpen!

  Mijn eerste kraamverzorgster heeft ons hier heel goed bij geholpen. Zij schreef ook op wanneer we de wisseldagen konden verwachten, en dan ben je gewoon 1 a 2 dagen alleen maar aan het voeden. Overigens hadden wij bij het kraambureau speciaal gevraagd naar een kraamverzorgende die ons hier in bij kon staan. Door langdurig gebroken vliezen moest ik 24 uur in het ziekenhuis blijven, zorg dat je ook daar op voorbereid bent. Bij iedere nieuwe dienst komt er ook een ‘deskundige’ langs, in mijn geval geen enkele. We waren dan ook erg blij met de cursus, die we bij de lactatiekundige hadden gevolgd. Daar komt nog bij dat ons meisje vast had gezeten tijdens de bevalling, achter het schaambeen, met als gevolg een erbse parese (verlamming ad arm). Haar rechterarm hing als een lam vleugeltje aan haar lijf. Lastig maar dat gaf ook extra motivatie om haar de beste start te geven (onze mening) en dus na enig gedoe is het gelukt.

  Ennuh ons ventje had een te kort tongriempje……. lastig voor hem en au au voor mama, op de 5e dag laten doorknippen en daarna ging het super.

  Ik wilde het echt en daar lag mijn focus en ik ben heel heel blij dat ik het heb gedaan.

  PS ik realiseer me dat je zoon alweer 10-11 maanden is. Voed je hem nog steeds?

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Heerlijk hoor! Ja ik voed hem nog steeds πŸ™‚ Heel gezellig πŸ™‚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*