Mijn persoonlijke (praktische) afweging tussen borst- en flesvoeding

Mijn persoonlijke (praktische) afweging tussen borst- en flesvoeding
augustus 21, 2014 simone

borstvoedingNu ik bij mijn derde kind wel borstvoeding kan geven, heb ik even zitten nadenken over de voor- en nadelen van borstvoeding en flesvoeding. Voor mezelf dus even een lijstje gemaakt. Heb hierbij alleen de voor en nadelen voor jezelf beschreven, niet de voedingswaarde voor de baby. Misschien handig voor de aanstaande moeders die nog twijfelen 🙂

Borstvoeding voordelen

– altijd bij de hand
– juiste temperatuur
– geen speciale dingen nodig
– niet midden in de nacht naar beneden
– niet door vermoeidheid vergeten hoeveel schepjes er al in de fles zitten waardoor je weer opnieuw kunt beginnen met tellen..
– geen flesjes steriliseren
– gratis
– minder mee te nemen als je ergens heen gaat
– niet van tevoren bedenken hoelang je onderweg bent, zolang je genoeg luiers hebt hoef je niet naar huis 🙂
– je mag zo vaak aanleggen als je kindje wil
– ideaal troostmiddel 🙂
– het versterkt de band tussen jou en de baby
– vooral met dit warme weer niet bang hoeven zijn voor bacteriën

Borstvoeding nadelen

– je moet de voedingen allemaal zelf doen
– je kunt moeilijk meten hoeveel je kindje binnenkrijgt
– je moet een beetje rekening houden met wat je zelf eet (bv. geen alcohol of scherpe kruiden)
– oppassen voor borstontsteking, spruw en tepelkloofjes
– als je gaat werken moet je waarschijnlijk kolven

Flesvoeding voordelen

– je kunt de voedingen samen met je partner verdelen
– je kunt in de gaten houden hoeveel je kindje binnenkrijgt
– na de kraamtijd niet meer je borsten hoeven te controleren op borstontsteking
– als je weer gaat werken, hoef je niet te kolven

Flesvoeding nadelen

– flesjes kopen
– prijs voeding
– elke keer omspoelen en/of steriliseren
– als je vergeet voeding te kopen zit je zonder
– juiste temperatuur
– je mag niet teveel geven
– geur van de melk
– als je van huis weggaat heb je een tas vol spullen mee
– altijd zorgen dat je extra voeding meehebt of op tijd thuis bent

Comments (9)

 1. lisetthe 6 jaar geleden

  Borstvoeding is natuurlijk niet helemaal gratis hè 🙂 Voedingsbh’s, handige kleding, compressen, extra eten voor calorieën, etc….
  Ik had zelf ook zo’n lijstje gemaakt, en voor mij was flesvoeding de juiste optie. Ik heb maar 1 flesje, dus echt geen tas vol spullen 🙂

  • Auteur
   Simone 6 jaar geleden

   Praat nu echt uit mijn eigen ervaring. Vorige kindjes lukte de bv. niet en had ik echt best wat spullen mee voor een dagje weg. Flesje, torentje poeder, thermosfles heet water en flesje koud water. Nu alleen een spuugdoek 🙂

 2. lisetthe 6 jaar geleden

  En àls je gaat kolven (wat de meeste moeders wel doen), heb je ook een kolf nodig en een flesje, etc.. Dus gratis is het echt niet. Maar goed, zo heeft elke moeder eigen punten die belangrijk zijn. Elke keuze die je maakt is goed, alleen al omdat je er over nagedacht hebt!

 3. Judith 6 jaar geleden

  Ik zou mijn conclusie wel kunnen trekken… 😉

 4. Ellen 6 jaar geleden

  Ik wil graag nog iets aanvullen, vanuit mijn perspectief. Als je kolft op het werk loop je rond te zeulen met je kolf tas en “werk”tas, en dan moet je ook elke dag flesjes en kolf steriliseren. Niet zoveel als bij fles voeding natuurlijk.
  Zuigflesje moeten ook gekocht worden voor de opvang.
  Wanneer je op pad gaat kun je je kindje overal borstvoeding geven maar toch ben ik ook met tijden bezig omdat ik liever niet in het openbaar voed. Maar dat is persoonlijk.
  Het grootste voordeel wat mij betreft is het geweldige gevoel wat je geeft en krijgt van je kindje. (Mocht de borstvoeding slagen)

 5. Krista 6 jaar geleden
 6. Julia 6 jaar geleden

  Hmm, rekening houden met wat je eet? Het enige waar ik rekening mee zou houden is met alcohol (en dat gebruik ik niet). Verse pepers, veel verschillende soorten kruiden… Ik eet het allemaal en mijn dochter heeft nergens last van.
  Overigens denk ik dat borstvoeding hoe dan ook goedkoper is, over een lange termijn, zeker als je mindere kinderen krijgt (zo worden de kosten van de kolf al “verdeeld” namelijk). En daarbij vind ik het persoonlijk ideaal, baby kan en mag overal en altijd drinken, niet alleen voor de dorst/honger, maar ook voor de troost, beide vallen we heerlijk in slaap op die manier.
  Hoe dan ook ben ik erg pro-borstvoeding, niet alleen vanwege het -voor mij- enorme gemak, maar vooral omdat je je kindje niet natuurlijker (en gezonder) dan dit kan voeden, en mijn baby er enorm blij van wordt.

 7. Mama's Jungle 6 jaar geleden

  Leuk artikeltje. Ik geef nog helemaal naar wens bv, maar het grootste nadeel inderdaad dat je moet opletten met eten en drinken (uhm.. met name dat drinken.. uhm zuipen, haha).

 8. Lydia 6 jaar geleden

  Kleine aanvulling is dat het in de gaten houden/weten hoeveel je kindje drinkt ook een nadeel kan zijn, je kunt je nml onnodig zorgen maken als je kind een keer minder drinkt of eigenlijk “teveel” wil drinken dan het eigenlijk zou “mogen”. Ik weet dat toen ik met borstvoeding ben gestopt (helaas kon ik door omstandighedenn niet meer voeden) en nog een tijdje de fles gaf ik me vaak onnodig zorgen heb gemaakt! Maar een leuk lijstje. Herkenbaar ook! Hier met veel vreugde weer borstvoeding en ik weet hoe beide is, wat mij betreft gaat er niks boven borstvoeding!:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*