Kruidenthee in de kraamtijd

Kruidenthee in de kraamtijd
maart 10, 2015 Nanne

theeDe juiste kruiden op het juiste moment kunnen geneeskrachtig zijn en je lichaam ondersteunen om te herstellen van de bevalling. Hieronder de kruidentheetjes die ik alvast heb ingeslagen voor mijn kraamtijd.

Frambozenblaadje

Frambozenbladthee kan van pas komen tijdens de zwangerschap (daar schreef Sharon al eens over) en ook tijdens de kraamtijd. Het kan verlichting geven bij naweeen. De thee wordt van oudsher gebruikt om het voortplantingskanaal van de vrouw te laten herstellen en te laten aansterken. Roer een theelepel frambozenblaadjes door een kop heet water en drink dit op als je last hebt van krampen (naweeen) en een ontregelde spijsvertering.

Frambozenbladthee is lastig verkrijgbaar, ik kocht het hier.

Zoethout

Zoethoutthee is aan te bevelen als je last hebt van je spijsvertering of aambeien. Zoethout heeft een ontstekingsremmende werking en wordt van oudsher toegepast om het spijsverteringskanaal weer in balans te brengen. Houd het bij 1 kop thee per dag. Overmatig gebruik van zoethout kan je bloeddruk doen stijgen.

Venkel en fenegriek

Er zijn kruiden die traditioneel worden gebruikt om de productie van moedermelk te stimuleren. Anijszaad is een bekend voorbeeld (ja, vandaar beschuit met muisjes!). Persoonlijk houd ik erg van venkelthee. En fenegriekthee schijnt goed te zijn bij het ondersteunen van de melkaanmaak, dus fenegriekzaad staat ook in de kast! Je kunt er zelf thee van maken: 1 theelepel in een mok kokend water, even laten trekken en opdrinken. Sommige vrouwen doen dat in het begin 3x per dag. Fenegriek kun je ook in capsulevorm innemen.

Bron: Deepak Chopra, De negen magische maanden. Breng balans en bewustzijn in je zwangerschap (Utrecht/Antwerpen, 2012) en www.borstvoeding.com

 

Comments (2)

 1. Merel 5 jaar geleden

  Frambozenbladthee lastig verkrijgbaar? Ik las het als één van de tips om mogelijk weeën op te wekken, dus met 40 weken en 3 dagen ben ik de eerste de beste G&W binnen gelopen en heb het daar gekocht 🙂 De bevalling begon trouwens wel de volgende dag haha. Had in de week daarvoor alle andere ‘trucs’ al geprobeerd (beweging, traplopen, seks, pittig eten, voetreflexen, tonic, bitter lemon, ananas, ja ik was het echt zat :p) dus misschien was het dan toch de thee!

 2. Lindor 5 jaar geleden

  Ik had alle bovenstaande in een mix, met (soms) erbij nog brandnetel (reinigend) en citroenverbena voor de smaak.
  Een keer een doosje borstvoedingsthee onder de loep genomen en mijn eigen mix gemaakt.
  En dan had ik ook nog de mazzel dat ik de helft in eigen tuin heb en dus afgelopen zomer van alles kon plukken/drogen en zo op tijd voor mijn kraamtijd een enorme pot ( 3 liter weckpot) klaar had staan.
  Iedereen die op bezoek kwam kreeg deze thee en ik heb niemand horen klagen en maar een enkeling om honing horen vragen.

  Fijne kraamtijd toegewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*