Help! Overproductie…

Help! Overproductie…
juni 27, 2014 sharon

salietheeWanneer je je als hoogzwangere een beetje verdiept in borstvoeding, maar zeker na de bevalling in kraamtijd, is de focus vooral die productie op gang krijgen. Aanleggen, aanleggen, aanleggen. Je hoort ook over borstvoedingsthee, anijs en absoluut geen salie, want dat vermindert de productie. En geen bijvoeding natuurlijk. En wederom aanleggen, aanleggen en aanleggen.

Direct voeding

Nu is de productie nooit een zorg geweest bij mijn dochter. Ik had direct voeding en ze kon van geboorte af aan drinken. Ze groeide uit tot een gigant baby, maar dat mag allemaal wanneer ze borstvoeding krijgen en dat heeft zich ook keurig hersteld. Mijn zoon had dezelfde luxe, hij kon direct drinken. Jippie-a-jee. Ook in de kraamweek natuurlijk gefocust om de boel op gang te krijgen.

Niet altijd even praktisch…

En de voedingen werden steeds onrustiger en onaangenamer. Niet altijd, soms. Veel verslikken, proesten, tussendoor boeren, krampjes, heel veel huilen, etc. Overproductie! Hoewel te weinig melk een veel besproken iets is, is overproductie ook niet je-van-het. Vraag mijn zoon maar. Van de week vroeg mijn man hoe het kon dat er aangekoekte melkspetters op mijn bril zaten. Ik vraag mezelf weleens af waarom mijn hemdje na de voeding van borst tot navel helemaal doordrenkt is met melk. En mijn armen. En niet te vergeten, mijn zoon en zijn kleding. Melk overal. Mijn zoon vraagt zich af waarom die melk er zo snel uitkomt in het begin, dat is toch niet normaal? En waarom zoveel? Een tweede borst aanbieden is niet van deze tijd, dan gaat ‘ie huilen ๐Ÿ˜€ Soms lijkt het of ‘ie zo snel moet drinken alsof ik een fles cola aan z’n mond zet. Maar dan niet. Oja, ook leuk. Als ik in het heetst van de strijd mijn zoon troost en klop op zijn rugje vanwege melkgeweld, is die toeschietreflex in volledige werking en stromen er oceanen uit de begonnen borst. Ook fantastisch lekker.

Wat kun je doen?

Tot nu toe de ervaring. Maar wat kun je doen? Gelukkig is daar borstvoeding.com die altijd raadt weet ๐Ÿ™‚ Zo beschrijven ze hier een aantal tips die je kunt toepassen bij teveel melk of te sterke toeschietreflex. Ook beschrijft Gonneke hier nog een schema wat je kunt volgen bij hyperlactatie (overproductie).

Wat doe ik?

De lactatiekundige raadde mij salie thee aan voor 1-2 dagen tot ik merkte dat alles wat rustiger werd. Ik heb de saliethee in huis gehaald, maar gevoelsmatig werd ik er toch een beetje nerveus van, wat als ik opeens niet genoeg melk had? Ik weet dat dat geen drama is, dan zit je gewoon een aantal uur gezellig te clusteren op de bank, maar toch.

Ik begon wel met het aanbieden van รฉรฉn borst per keer, dat werkt heel erg goed. Soms lukt het hem niet goed door te drinken, zelfs niet bij รฉรฉn, en dan heeft hij er ook geen zin meer in. Een uur later komt hij dan weer en proberen we het nog eens aan dezelfde borst, wat dan meestal beter gaat. Ik deed dit gevoelsmatig, maar ik lees op borstvoeding.com dat het een naam heeft: blokvoeden. Dit werkt in mijn ervaring prettig en ook mijn zoon wordt er gelukkig van. Meestal.

Het helemaal leegkolven zoals hier beschreven is niet nodig hier. Ik heb een kolf, maar kolven is geen hobby. Met blokvoeden gaat het hier eigenlijk best goed, het werkt voor ons. Andere houdingen wil meneer niet, dus dat doen we niet. Ik probeer het soms wel, je weet het nooit! Maar niet teveel, want er is al genoeg frustratie zo af en toe ๐Ÿ˜‰

Blijven checken!

Het is belangrijk tijdens de lactatieperiode je borsten te blijven checken, of ze goed leeg zijn en geen knobbeltjes e.d. hebben. En anders natuurlijk even wegmasseren tijdens de voedingen. Ik heb gelukkig nog nooit borstonsteking gehad en dat wil ik graag zo houden ๐Ÿ™‚

Wat ga ik nog doen?

Die toeschietreflex blijft een dingetje, wellicht ga ik eens proberen of ik het zelf kan opwekken. Ik wil het niet kolven, zoals ook beschreven in het artikel kan je dan mogelijk teveel kolven en de productie verhogen – no thank you. Daarnaast misschien toch een keer een salie theetje drinken. Moet kunnen ๐Ÿ˜‰ Ik durf het heus ๐Ÿ˜‰

Overigens zou ik nooit aan saliethee beginnen of andere anti-kruiden zonder lactatiekundige, ze schijnen vrij krachtig te werken! Niet echt een goed moment omย zelf diagnoses te stellen ๐Ÿ˜‰ Gewoon even bellen ๐Ÿ™‚

Comments (3)

 1. Mirjam 5 jaar geleden

  Heel herkenbaar!
  Ik heb het ook bij alle drie de kinderen gehad.
  En ook allerlei tips geprobeerd, maar dat zorgde vaak voor extra frustratie. Zo probeerde ik zodra ik de toeschietreflex voelde de eerste melk op te vangen in een hydrofiel doek. Maar dan werd vooral de jongste boos en wilde niet meer ๐Ÿ˜‰

  Bij mij werd het beter na drie maanden want dan kunnen ze plots sneller en beter drinken.
  Het gevolg was dat bij mij de snelste borst, die eerst voor de meeste problemen zorgde, uiteindelijk de favoriet werd haha.
  Mijn jongste is zelfs na ongeveer 8 maanden de langzame borst volledig gaan weigeren en drinkt nu met haar 21 maanden nog steeds maar uit 1 borst!

  Neemt niet weg dat het in het begin af en toe behoorlijk frustrerend kan zijn ๐Ÿ˜‰

 2. heidy 5 jaar geleden

  herkenbaar!
  Bij kindje 1 liep ik veel te lang te klooien met veel te veel volle zoogkompressen en bij kindje 2 ging ik daarom al heel snel over op ‘maar 1 kant aanbieden’. Bij kindje 3 en 4 bood ik zelfs in de kraamweek al niet de tweede kant aan. Zelfs dan kwam de productie als een razende op gang en heb ik het zo’n 3 dagen achter elkaar een keer helemaal goed leeggekolfd. Dit hielp enorm tegen de stuwing en (ondanks dat ik daar wat bang voor was) vermeerderde de productie niet.
  Veel voedplezier ๐Ÿ™‚

 3. Els 5 jaar geleden

  ik heb het ook zo erg dat ons manneke s’avonds een fopspeentje wil omdat hij zo veel wil zuigen maar geen melk meer wil. Hij zit dan overvol. ik laat nu de voormelk in een handoek of slab spuiten door middel van manueel te kolven en het gaat veel beter. ons manneke is veel rustiger minder krampen en beter eten.
  groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*