Help! Ik vind de borstvoeding te zwaar

Help! Ik vind de borstvoeding te zwaar
april 23, 2014 Nanne

BorstvoedingToen mijn dochter met 34 weken werd geboren was ik ernstig ziek. Toch wilde ik haar graag borstvoeding geven, omdat dit juist voor prematuren alle stoffen bevat die ze nodig hebben. Maar door de koorts en uitputting vond ik het loodzwaar. Bovendien dronk ze de eerste 6 weken nog niet alles uit de borst, dus was een voeding een heel circus van mijn dochter wegen, aanleggen en voeden, weer wegen om te berekenen hoeveel ml ze had gedronken. Daarna een fles met kunstvoeding of gekolfde melk (om wat ze nog niet uit de borst had gedronken te geven). En als mijn dochter met een vol maagje knorrend lag te slapen, ging ik kolven, omdat zij dus niet alles uit mijn borsten had gedronken.

Zwaaaaaar!

Kortom, de eerste weken waren intens zwaar. En dat geldt waarschijnlijk voor (bijna) alle newborn mums: de bevalling was lang en zwaar en je hebt geen gelegenheid om ervan te herstellen, omdat je kleine spruit al je aandacht vraag (die je natuurlijk met alle liefde geeft)*. En als je borstvoeding geeft moet de melkvoorziening (formerly known as boobies) ook nog eens 24 uur per dag paraat staan. Pasgeboren babies drinken vaak iedere drie uur en zeker in het begin kan zo’n voeding wel een uur duren. Dus zal jijzelf ook nooit langer dan 1.5 a 2 uur tussendoor kunnen rusten/slapen. Heb je het zwaar? Door onderstaande tip heb ik de borstvoeding kunnen volhouden. En dat is voor een groot deel te danken aan mijn vriend (en de gouden tip van de gynaecoloog).

*latere edit, Met deze zin bedoelt Nanne niet dat het advies voor elke mama geldt die ’t even niet ziet zitten, maar nog steeds voor zieke mama’s met premature kindjes (als in, lastige situaties dus). Deze opmerking is eigenlijk een stukje bescheidenheid, waarbij Nanne een klaaggezang probeert voorkomen 😉 ‘ik heb een heeeeel zwaaaaar leveeeeeeen‘. Feit is dat Nanne’s leven op dat moment een heel stuk zwaarder was dan dat van de gemiddelde net bevallen mama 😉 Lees hier verder voor het advies voor een goede borstvoeding productie.

Deze tip is puur gebaseerd op mijn eigen ervaring. Elke situatie is weer uniek, dus ik wil niet beweren dat dit voor iedereen het beste is. Jij moet zelf gewoon kiezen wat voor jou het beste voelt.

Het schema

flesvoedingNa een aantal weken zaten Meis, vriend en ik in een redelijk vast schema qua voedingen:

 • Om 19 uur gaf ik Meis de laatste borstvoeding, daarna ging zij haar bedje in.
 • Om 21 uur kolfde ik (vaak maar weinig, omdat ’s avonds de productie op z’n laagst is). Daarna ging ik slapen, met oordoppen in mijn oren. Eindelijk kon ik dan ongestoord zo’n vier uur aan een stuk slapen – een ongekende luxe in je kraamtijd!
 • Om 22 uur gaf mijn vriend onze dochter een fles. Soms met afgekolfde melk (ik moest ongeveer 2 avonden kolven voor 1 fles melk), soms met kunstvoeding.
 • Tussen 1 en 2 uur kwam Meis meestal weer voor een borstvoeding, en tussen 4 en 5 uur ook voor een borstvoeding. Omdat ik van 22 tot 1 dan goed had geslapen, had ik genoeg energie (en melk) voor deze nachtvoedingen.
 • Daarna kwam ze weer rond 7 uur.

De gouden tip

Die flesvoeding ’s avonds was dus de gouden tip van de gynaecoloog. De voordelen van de avondfles zijn:

 • Je baby gaat met een gevuld maagje de nacht in. (Een fles drinkt nu eenmaal makkelijker dan een borst. En zoals ik eerder al schreef, ’s avonds is je borstvoedingsproductie op z’n laagst. ’s Ochtends is hij op z’n hoogst.)
 • Je partner krijgt een eigen voedingsmoment met jullie baby.
 • Jij kan zeker drie (met mazzel vier) uur slapen! (Doe wel oordoppen in – door alle hormonen staan je zintuigen op scherp, en het is erg zonde van jouw rustuurtjes om alsnog wakker teworden. Ik vroeg mijn vriend om mij wakker te maken als Meis rond 1 of 2 uur haar eerste nachtvoeding wilde.)

Kolven of kunstvoeding?

FlesIk heb altijd ’s avonds gekolfd. Zeker omdat Meis die eerste nachtvoeding steeds later wilde, en ik zonder kolven met kringen op mijn shirt wakker werd rond 4 uur. Maar ik gaf dus ook kunstvoeding erbij, omdat een kolfsessie niet genoeg melk gaf voor een flesvoeding. Maar je kunt er ook voor kiezen om ’s avonds niet te kolven, en gewoon een fles kunstvoeding te geven.

Gezonde voeding

Om je eigen herstel te ondersteunen, en voor de kwaliteit van jouw melk is het heel belangrijk dat je goed eet. Hier lees je daar meer over.

Lactatiekundige

Voor alle vragen rondom borstvoeding kun je terecht bij een lactatiekundige bij jou in de buurt. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt een consult vaak vergoed. Wist je dat je ook via Skype, telefoon of FaceTime een consult kunt krijgen, als je het lastig vindt om de deur uit te gaan? Bijvoorbeeld met lactatiekundige Stefan Kleintjes.

Comments (9)

 1. Anja 6 jaar geleden

  Wij hebben hier precies hetzelfde gedaan en dat gaf zoveel rust.

  • Auteur
   Nanne 6 jaar geleden

   Hoi Anja, leuk om te horen dat dit voor jou ook goed werkte!

 2. mirjam 6 jaar geleden

  Ik vind het eigenlijk best raar dat dit artikel hier geplaatst wordt. Het advies is hier dus om een fles te geven? En dat al in de kraamweek? Het klinkt in mijn oren erg borstvoeding onvriendelijk. Ik snap dat het in sommige situaties misschien (tijdelijk) niet anders kan. Maar ik zie te vaak dat er meteen naar flessen en kunstvoeding gegrepen wordt en ik vind dat zo jammer. Zeker de eerste weken is het erg belangrijk om veelvuldig aan te leggen om de productie om gang te brengen. Al dat extra kolven vergt natuurlijk heel veel extra energie.

  Nogmaals Ik begrijp dat het in uitzonderlijke gevallen een mooie oplossing is, maar ik vind dit geen advies voor de ‘standaard’ situatie. Ik kan zoveel meer borstvoedings vriendelijke tips bedenken. . Wat denk je bijvoorbeeld van rooming in en een co-sleeper? Dan hoef je je bed niet eens uit. .
  Ik geef liever gewoon live bv dan dat ik eerst met veel moeite en bv bij elkaar moet kolven en dat manlief vervolgens ook nog is zijn bed uit moet.

  Wist je trouwens dat er ook vrijwilligers weken bij LLL en VBN? Die kun je gewoon bellen er zijn ook adviseurs in je eigen regio. .

  • Auteur
   Nanne 6 jaar geleden

   Hoi Mirjam,
   Zoals ik in het bericht schrijf is dit artikel geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring met borstvoeding voor een premature baby. Het is zeker niet bedoeld als standaardtip voor iedereen die borstvoeding geeft.
   Ik wil er vooral duidelijk mee maken dat voor de mama’s die overwegen om te stoppen met borstvoeding een kleiner stapje terug (namelijk 1 fles kunstvoeding/afgekolfde melk per dag) misschien wel de oplossing is.
   En bij degezondemama willen we juist vanuit onze eigen ervaringen tips delen. Dus als je een gastblog wilt schrijven over een co-sleeper of jouw ervaringen met LLL dan ben je van harte welkom! 🙂

   • Mirjam 6 jaar geleden

    Hoi Nanne,

    Uit de reacties van jullie kant maak ik op dat mijn stukje als een persoonlijke aanval is over gekomen.

    Sorry daarvoor dat was absoluut niet mijn bedoeling!
    Ik had het idee dat ik dat ook wel duidelijk had gemaakt, maar blijkbaar is dat niet goed over gekomen.

    Ik kreeg idd het gevoel dat jou stukje vooral informatief bedoeld was en ik had minder goed begrepen dat het meer ging om het delen van een persoonlijke ervaring.

    Nogmaals sorry..
    Er is meteen nog een stuk bij geschreven door Sharon las ik en nu voel ik me op mijn beurt weer beledigd, omdat het voelt alsof ik nu kortzichtig ben en opzettelijk mensen loop te beledigen…

    Maar ach, dat zakt wel weer.
    Hopelijk neem je het me niet teveel kwalijk…

    • sharon 6 jaar geleden

     Hai Mirjam! Ik had al even gereageerd op je andere berichtje, maar ik wil natuurlijk niet dat je je vervelend voelt 🙂 Dankjewel voor je reactie en je open en eerlijke insteek erin! Verkeerd opvatten kan gebeuren hoor! Er zijn meerdere andere reacties geweest die in mijn ogen een te ver van hun bed show aan het voeren waren, maar wel ondertussen veroordelend zijn, wat ik in het andere stukje goed (en idd, vrij duidelijk 😉 ) wilde uitleggen, dat er een verschil is tussen een eigen ervaring en de ervaring van iemand anders die zich in een totaal andere situatie bevindt 🙂 xxxx

     • Mirjam 6 jaar geleden

      Hoi sorry,

      Ik had helemaal geen berichtje van je gelezen en had nogmaals excuus gemaakt 😉

      Ik zal mijn comment de volgende keer genuanceerder brengen, het is een leermoment voor mij..

   • Mirjam 6 jaar geleden

    Hoi Nanne,

    Hierbij nogmaals mijn excuus. Ik heb geen idee waarom mijn eerdere excuses zomaar verwijdert is.

    Het was dus niet mijn bedoeling om zo over te komen of je te beledigen

    • Auteur
     Nanne 6 jaar geleden

     Ha Mirjam,
     Bedankt voor je berichtjes, en no hard feelings hoor 🙂 Het stukje is aangepast vanwege alle reacties op de facebookpagina van degezondemama. Die reacties waren soms wat heftig 😉 Maar we willen zeker niet een gewone borstvoedende mama overhalen om een voeding te vervangen met een flesvoeding. Vandaar de latere edit en algemene bericht met borstvoedingstips. En we vinden het juist heel fijn als je reacties plaatst onder een bericht, dat houdt ons scherp 🙂 Geniet van het mooie weer, groetjes! Nanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*