Help, de borstvoeding is best zwaar! (deel 2)

Help, de borstvoeding is best zwaar! (deel 2)
april 23, 2014 sharon

borstvoedingVanochtend schreef Nanne over haar ervaring met borstvoeding, vooral de eerste weken. Hoewel Nanne haar zin begint met ‘Toen mijn dochter met 34 weken werd geboren was ik ernstig ziek’, lijkt het artikel niet bij iedereen helemaal goed te vallen. Voornamelijk de mensen die blijkbaar de eerste zin overslaan en denken dat het een algemeen advies is om de borstvoeding van mama’s om zeep te helpen.

Well, it’s not…

Dat is het dus niet. Nanne beschrijft haar succesverhaal hoe haar borstvoeding een zeer waardevolle plaats heeft in kunnen nemen in het leven van haar en haar dochter. Haar ervaring met een prematuur kindje Ên daarnaast zelf zeer ernstig ziek te zijn. Zoals altijd bij borstvoeding, is het een unieke situatie met moeder en kind. Het is nooit hetzelfde en elke moeder heeft haar eigen verhaal. Het is dus nooit bedoeld als een algemeen geldend advies. Advies komt bij een lactatiekundige vandaan en is op maat, zoals het hoort.

Borstvoeding kan best zwaar zijn

Het klopt wel, de borstvoeding kan best zwaar zijn. Iedereen kan daar last van hebben. Dit bedoel ik dus in het algemeen. Ik vond het in het begin ook wel zwaar. Sowieso, het was mijn eerste kindje. Ik had het nog nooit eerder gedaan. Ik ben ’s ochtends vroeg bevallen, dus begon met flinke slaapachterstand. Ik verloor veel bloed, dus ik voelde me ontzettend beroerd. Mijn dochter snapte niet hoe dat drinken werkte. Ik was in het ziekenhuis waar ze me hielpen, en vervolgens thuis, met weer andere hulp. Mijn dochter, toen ze het eenmaal snapte, dronk heeeeeeeeel erg lang. Waar sommige mensen overtuigd zijn dat je dan vanwege bepaalde hormonen meteen weer slaapt ’s nachts, was dat voor mij niet zo. Hoe moe ik ook was, ik lag uren wakker, badend in het zweet ook nog eens. Borsten doen zeer, je vraagt je af of je ’t wel goed doet, etc, etc. Ik weet dat het niet zo hoeft te gaan, maar ik vond het geen feest wat betreft borstvoeding.

Prematuur of volgroeid: ÊÊn pot nat?

Hoe dan ook, ik zal mijn zogenaamd ‘zware’ tijd niet vergelijken met een mama met een prematuur en zelf zeer ernstig ziek. Zo zwaar was dat van mij namelijk niet. Zo zag ik het overigens ook niet. Mijn baby was volgroeid, tevreden en ik was toch best gezond. Als je denkt dat je zo’n situatie kunt vergelijken met een doodzieke mama en een prematuur, dan heb je het mis. Je kunt er een mening over hebben, je weet wel, een mening over een situatie waar je zelf nog nooit ingezeten hebt en er eigenlijk ook niets van weet, ook wel een vooroordeel genoemd. Er zijn zoveel verschillende situaties, waarom elkaar afkeuren omdat je zelf iets anders hebt meegemaakt? Waarom willen mensen per se een zieke (volgroeide) baby in het ziekenhuis vergelijken met een premature baby? Waarom per se een gezonde maar wellicht wat vermoeide mama vergelijken met een ernstig zieke mama? Een tweeling tegenover een gezonde baby? Het is nooit hetzelfde!

Kunstvoeding in geen geval?

Premature baby’s zijn niet hetzelfde als volgroeide baby’s. Zoveel premature baby’s, zoveel verhalen, maar over het algemeen lukt de borstvoeding minder goed, ook als de mama wel gezond is. Prematuren hebben bijvoorbeeld nog weinig kracht en kunnen te weinig kracht hebben om te drinken. Soms lukt drinken niet en hebben ze sondevoeding nodig. Dan kun je natuurlijk vinden dat je geen kunstvoeding mag geven, maar in zulke situaties heb je weinig andere opties. En dan zijn er nog heel veel verhalen die ergens tussenin vallen. Van wat ik gehoord heb kunnen lactatiekundigen hier perfect helpen in dit soort moeilijke situaties. En juist omdat elke situatie weer uniek is, is het juist prettig om op-maat advies te krijgen van een professional. Soms is er geen andere optie dan bijvoeding.

Als een keuze maken niet nodig is en je gaat voor borstvoeding, jeej! Geweldig toch! Fantastisch zelfs! Wees blij dat dat zo is voor jou!

En laat je niet op je tenen trappen, please 🙂

Vrijheid, blijheid, eigen verantwoordelijkheid!

Ik wil graag nog benadrukken dat we op degezondemama delen aan de hand van ervaring, ontdekking en gewoon tips die wij tegenkomen. We hebben geen uitgebreide studies gevolgd. Je kunt lezen en jezelf laten inspireren, of niet. Of de ene keer wel en de andere keer niet. Iedereen is vrij 🙂 En zelf nadenken is ook erg belangrijk, vinden wij! Zo kan ieder eigen keuzes maken!

Comments (4)

 1. Eli 6 jaar geleden

  Helemaal eens. Bij mij verliep alles soepel. Heb een volledig jaar bv gegeven. 4 dagen per week gewerkt en dus gekolfd. Zelfs nog gedoneerd aan een premature tweeling, maar mij zal je nooit horen zeggen dat bv makkelijk is. Je moet het willen en het doorzettingsvermogen hebben. Maar dan is het het beste wat je je kind kan geven. En daarom doe je het toch?
  Als iedereen nou eens gewoon zijn mening voor zich hield.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Wow mooie reactie, dankjewel 🙂 Inspirerend, erg leuk 🙂

 2. Mirjam 6 jaar geleden

  Hoi Sharon,

  Misschien is dit een reactie op mijn geschreven stukje?

  Het was niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen en volgens mij heb ik ook gezegd dat het prima kan werken in bepaalde gevallen. Het stukje is gewoon anders op mij over gekomen dan de bedoeling is geweest van de schrijfster.
  Dat kan wel is gebeuren, ik ben ook maar een mens 😉

  Ik vind dat jij op jou beurt nu ook erg scherp uit de hoek komt.
  Dat mag hoor het is jou goed recht.

  Maar ik had absoluut niet de bedoeling om dingen te vergelijken of mensen te kwetsen…
  Nogmaals ik weet niet of dit nou naar aanleiding van mijn stukje is, maar ik wilde alleen maar een andere kant belichten…

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai Mirjam! Nee hoor, er waren er meerdere waardoor bleek dat het stuk niet gelezen werd zoals het bedoeld was, sommigen zeker niet op zijn plaats (naar mijn persoonlijke mening) 🙂 Kan inderdaad gebeuren, ook van deze kant hoor!! 😀 Het helpt ons allen om scherp te blijven 😉 Fijne dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*