Geef je nog borstvoeding?

Geef je nog borstvoeding?
april 7, 2014 Jose

loesje-langdurig-borstvoeding-gevenDe eerste maanden na de geboorte van mijn dochter hoorde ik regelmatig hoe goed het was dat ik borstvoeding gaf, maar na haar eerste verjaardag keken mensen mij vreemd aan wanneer ik vertel dat mijn dochter nog steeds borstvoeding krijgt.

Hoewel het WHO adviseert om de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en dan nog tot 2 jaar met bijvoeding door te gaan, wordt ik toch wel regematig op aan gesproken dat ik ‘nog steeds’ borstvoeding geef. “Maar ze loopt en praat toch al?”, “Ohh… Is dat niet gênant wanneer ze om de borst vraagt?”, “Het is geen baby meer, zo maak je haar wel afhankelijk!” en zo kan ik nog wel door gaan. Jammer dat ik regelmatig op onbegrip stuit, maar gelukkig kan ik daar goed mee omgaan en doe ik wat goed voelt voor mij en mijn dochter. Er zijn mensen die het idee van een dreumes of peuter aan de borst niet prettig of zelfs ‘onnatuurlijk’ noemen. Maar ik ervaar het als een natuurlijk proces dat mijn dochter ondersteund in haar ontwikkelingsproces.

Ze stopt vanzelf

Als baby heb ik haar altijd gevoed op verzoek, maar omdat ik ook maar een mens ben en mijn dochter inmiddels ouder is komt het niet altijd uit. Dan leg ik het haar uit en biedt ik haar een alternatief aan zoals een knuffel of water.
Ik heb er trouwens niet een echt bewust voor gekozen om mijn dochter lang te voeden, maar het is eigenlijk zo gegroeid. Inmiddels eet mijn dochter natuurlijk gewoon gezellig met ons mee. En geef haar nog de borst voor het slapen gaan, maar ook nog ’s nachts wanneer ze wakker wordt en ’s ochtends voor het opstaan. Nee, ik ben niet bang dat dat ze afhankelijk wordt. Ik vertrouw erin dat ze op een gegeven moment uit zichzelf stopt.

Voordelen van lang voeden

Er wordt veel geschreven over de gezondheidsvoordelen van lang voeden, maar er zijn nog meer voordelen van lang voeden.

De voordelen die ik ervaar heb ik even op een rijtje gezet:

 • Borstvoeding geven voor het slapen helpt om rustig in slaap te vallen
 • Na het wakker worden nog even aan de borst en daarna helemaal vrolijk de dag beginnen
 • Troostmiddel: Wanneer ze gevallen of geschrokken is leg ik haar aan en komt ze weer tot rust
 • Na een drukke dag kan ze aan de borst tot rust komen
 • Wanneer ze ziek of verkouden is krijgt ze nog steeds antistoffen die haar immuunsysteem ondersteunen
 • Mijn dochter is erg actief en druk onderweg, ik merk dat de borstvoeding haar veiligheid, geborgenheid en intimiteit biedt

Wanneer dan stoppen? 

Borstvoeding is teamwork en zolang beide nog van borstvoeden kunnen genieten kan het doorgaan, dit kan per team verschillen of soms lukt het helemaal niet. Wanneer het niet lukt zijn er gelukkig nog alternatieven.

Ik denk dat in onze situatie de behoefte van mijn dochter op een gegeven moment vanzelf afneemt.
Maar voorlopig genieten we er allebei nog teveel van om te stoppen 🙂 .

Comments (8)

 1. Gwen 6 jaar geleden

  Grappig, hier exact hetzelfde! Ze is nu 18 maanden en drinkt nog ’s ochtends, ’s avonds, als ze gedurende de dag duidelijk even een dikke kroelsessie nodig heeft en als ze ’s nachts krijsend wakker wordt. Ik vind het nog steeds heerlijk!

 2. Priscilla 6 jaar geleden

  Hier ZL 18 maanden gevoed, toen vroeg hij er zelf niet meer om, anders was ik misschien nog wel langer door gegaan. In alle eerlijkheid mis ik het soms nog wel een beetje; ’s ochtends nog even bij mama in bed een klein slokje drinken 🙂 Ook ik kreeg het eerste jaar veel lof dat ik bv gaf en daarna ineens af en toe een scheef gezicht en onbegrip. Maar ZL wilde al snel alleen in de ochtend gelijk na het wakker worden een slokje, dus veel mensen wisten niet eens dat ik nog voedde. Hoe dan ook ben ik blij dat ik mijn zoon net zo lang heb kunnen voeden totdat hij zelf aangaf het niet meer te willen/nodig te hebben. Bij een volgende hoop ik het exact zo te kunnen doen 🙂

 3. Esther 6 jaar geleden

  Bij ons bleef het ook ‘vanzelf’ doorgaan. Het kwam er gewoon niet van om te stoppen. En zelfs toen ik weer zwanger was en m’n dochter 2,5 jaar, bleef ze gewoon door’drinken’. En daarna, toen er weer melk was, nam ze iedere ochtend nog een slokje. Tot haar vierde verjaardag, want nu is ze groot…! Maar als ze ziekjes is of erg moe, dan vraagt ze nog af en toe om een slokje mamamelk… Het was fijn om haar zo lang te voeden, ongepland, gewoon samen. We zullen zien hoe het met onze zoon loopt. Ondanks rosacea (acne-achtige vlekken) in mijn gezicht (waarschijnlijk veroorzaakt door hormonen) krijgt hij voorlopig ook mamamelk!

 4. Nien 6 jaar geleden

  Heel leuk om te lezen, erg herkenbaar 🙂 dochter is nu 2,5 en voor t slapen & s nachts nog 1 of 2 keer drinken, als het aan haar ligt drikt ze 8keer per dag maar dat doen we niet pfff hahaha.. Nooit van plan geweest om langer dan een jaar te voeden maar het is zo gegroeid en het voelt (nu nog) goed. In omgeving weet bijna niemand het, jammer dat het zo’n taboe is.

  Groetjes

 5. Mama's Jungle 6 jaar geleden

  En hier bijna een jaar, geen plannen om te stoppen, en ik ben er trots op 🙂

 6. Mariska 6 jaar geleden

  Heel herkenbaar: heb jij nog steeds melk? Wil hij nog bij je drinken? En die blikken, van zit je nou nog steeds met die tieten te showen!!!!? Jammer zoveel onbegrip.

  Tristan is nu 17 maanden en drink nog steeds, ’s avonds, ’s ochtends, rond koffie tijd (voor het middag slaapje) en na de lunch/ rond 1500 uur en soms vaker. Ik krijg ook vaak de vraag of hij niets eet dan?! Ja natuurlijk wel, een broodje, avondeten en vooral fruit eet hij met veel plezier met een vork!

  De laatste tijd is het wel wat onrustig en wil steeds wisselen van borst of om zich heen kijken. Maar dat zal vanzelf wel weer overgaan.

  Ook leuk om te zien was dat een vriendin die zichzelf te preuts voor borstvoeding noemde toch in het openbaar (verjaardagen/ feestjes ed.) voed. Al is ze een kei in discreet voeden, daar kan ik nog wat van leren, hahaha.

  Groet Mariska

 7. marije 5 jaar geleden

  Je hebt het vast al heel vaak gehoord, maar moet even zeggen dat je een geweldige website hebt, ik heb hem net ontdekt via pinterest, en ik dacht dat ik bijna de enige op de wereld was die haar kinderen(ik heb er vier) zolang zelf voed, niet mee doet met al die suikers en dat soort eten! Al die reacties die je krijgt op onze levensstijl, bijvoorbeeld met melk uit de winkel, drinken we nooit, omdat ik wist dat het niet goed was maar kon nooit het fijne ervan uitleggen. Lees ik hier ‘zomaar’ alle ins en outs erover! Geweldig! Je hebt een fan bij!

  Groetjes Marije

  • sharon 5 jaar geleden

   Ahhh lief!! haha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*