Einde van de borstvoeding

Einde van de borstvoeding
februari 10, 2014 ilona

no-milk-kitty-199x300Nog niet zo lang geleden schreef ik hier over hoe ik nog steeds borstvoeding gaf, terwijl ik zwanger ben. Zwanger ben ik nog steeds, maar de borstvoeding is klaar. Het grappige is dat ongeveer een week nadat ik mijn blog schreef, mijn zoon ineens steeds korter ging drinken. Terwijl hij daarvoor juist alleen maar langer leek te willen. Het was niet zo dat er geen melk meer was, want dat liep wel door.

‘Is het op?’


Nadat hij een week lang alleen maar een paar seconden per borst ‘dronk’ en dan klaar was, vond ik het wel tijd om te gaan proberen ons ritueeltje te veranderen. Nu kropen we altijd samen in bed nadat hij gebadderd of gewassen was, tanden had gepoetst en zijn pyjama aan had. En toen was dan de dag met de laatste voeding aangebroken. Hij ‘dronk’ wederom maar een paar seconden per borst. Dit keer ging hij ineens rechtop zitten en bekeek de boel even goed. Ik zei: is het op? Hij deed zijn handjes in de lucht als teken: ‘op’. Toen moest hij lachen. Ik zei: geef ze dan nog maar een kusje. En zo kreeg elke borst nog een kus en moesten we allebei lachen. Hij ging tevreden slapen.

Tevreden slapen zonder melk

De volgende dag kropen we niet meer samen in bed, maar legden we hem meteen in zijn eigen bedje nadat hij zijn pyjama aan had en alles. Hij protesteerde even. Jammerde en ik dacht meteen dat ik het toch niet goed had aangevoeld dat hij er klaar mee was. Maar het protest duurde nog niet eens 30 seconden. Hij ging weer tevreden slapen.

Zijn ze er nog wel?

De tijd erna heeft hij nog een paar keer in de ochtend gegluurd. Hij moest steeds lachen. Ik zei dan: dat is op he. En dan deed hij weer zijn handjes in de lucht en lachte. Inmiddels zijn we helemaal gewend aan het geen borstvoeding meer geven. Heel af en toe legt hij zijn handje er nog even op, alsof hij wil kijken of ze er nog zijn, of hij komt knuffelen en legt zijn hoofdje op mijn borst en wordt helemaal rustig.

Ik ben benieuwd hoe hij het zal vinden als hij de baby straks ziet drinken. Ik vond het in ieder geval een heel mooi einde van onze borstvoedingsperiode.

Alles kan!

En zo zijn er dus veel vrouwen die gewoon de hele zwangerschap blijven voeden, maar het kan dus ook tijdens de zwangerschap stoppen. In mijn geval omdat mijn zoon niet meer wilde, waarschijnlijk smaakte de melk anders of was hij er gewoon aan toe en was het wat dat betreft toeval dat ik zwanger ben. In ieder geval het kan dus allemaal. En ook zwanger worden terwijl je nog borstvoeding geeft hoeft geen enkel probleem te zijn.

Comments (3)

 1. Renske 6 jaar geleden

  oohh, mooi geschreven! Ik heb een klein traantje gelaten 😉 wat fijn dat jij makkelijk opnieuw zwanger werd. Helaas is dat niet bij iedereen 🙁 Ik geef nu 12 maanden borstvoeding, en mijn cyclus is nu 42 dagen (voor de zwangerschap was dat 28). Hoewel ik de eerste keer gelijk zwanger was, zijn we nu al 5 maanden bezig. En ik denk toch echt dat nu moeilijker gaat omdat ik borstvoeding geef. Maar ik heb het liever zo, datik borstvoeding geef aan mijn kind, dan dat ik er mee stop voor een kindje dat er (nog) niet is. En zoals je zegt; borstvoeding kan ook prima als je zwanger bent (alleen is het zwanger worden toch echt wel wat lastiger).

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Ja het is toch bij iedereen anders he dat blijkt wel weer. Hoeveel voedingen geef je per dag? Ik gaf toen ik zwanger werd nog 1 voeding per dag en mijn menstruatie was pas 2 x geweest sinds mijn vorige zwangerschap. Het moet allemaal ook nog eens allemaal op het juiste moment samen komen natuurlijk, dus het blijft vind ik altijd elke maand een best kleine kans dat het raak is. Wij hadden wat dat betreft nu ook wel erg veel geluk denk ik. Hoop dat het ook voor jullie snel raak zal zijn!

 2. Loes vd m 6 jaar geleden

  Ik heb een dochter van 23 maanden en zij krijgt ook nog de borst. Evenals haar broertje van 4 maanden. Tijdens de zwangerschap dronk ze vrolijk door. Een paar dagen na de geboorte, met van die enorme gestuwde borsten, vond mevrouw het even gek en wilde niet drinken. Juist toen wilde ik niet dat ze zou gaan stoppen! Maar na een kleine aanmoediging durfde ze het aan en nu drinkt ze dus nog steeds met veel plezier :=)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*