Donormelk – ook een optie!

Donormelk – ook een optie!
april 3, 2014 sharon

borstvoeding6En we gaan weer verder in mijn zoektocht naar alternatieven naast borstvoeding. Er is een manier die vroeger ook veel werd toegepast, en dat is je baby voeden met donormelk. Mamamelk dus, voor mensenbaby’s, van een andere moeder, die bereid is om melk te doneren.

Donormelk van vroeger

Zoals we weten was er vroeger ook al een klein percentage moeders die de borstvoeding gewoon niet voor elkaar kregen. Een hele normale oplossing was dan de melk van een andere moeder. Het was zelfs een beroep. Dit werd niet alleen gedaan wanneer de moeder zelf geen melk kon geven, ook als ze bijvoorbeeld overleden was bij de bevalling. Het zelf voeden van je kind werd bij bepaalde status gezien als ‘min’, want vrouwen wilden mee blijven doen met de sociale gelegenheden, of ze moesten weer werken. Dat was vroeger al, dus in die zin is er niets nieuws. Deze vrouwen hadden dan een voedster, een andere vrouw die de baby’s voedde. Wat een baan!

Donormelk van nu

Tegenwoordig gaat dat natuurlijk anders, maar het kan nog steeds. Vrouwen kolven melk en via de donormelk bank kun je aan donormelk komen. Het Moedermelknetwerk is een Nederlandse website die hier over gaat. Op deze manier kun je toch mamamelk geven, ook al lukt de borstvoeding niet bij jezelf.

Donormelk van dichtbij

Een goede vriendin die borstvoeding geeft heeft me al aangeboden dat als ik met hoge nood zit, ik altijd bij haar mag aankloppen, zij wil wel doneren. Dat is natuurlijk voor noodsituaties en korte duur, maar het is wel een optie als het even niet lukt of er iets onvoorziens is. Wel handig dus!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*