Dit keer wasbare zoogcompressen

Dit keer wasbare zoogcompressen
april 30, 2014 sharon

zoogcompressenJe leest het goed. Dit keer ga ik voor wasbare zoogcompressen. Want dat kan ook gewoon. Na de bevalling komt die productie op gang van de borstvoeding en zeker in het begin heb je te maken met stuwing en lekkages. Die lekkages zijn vooral als het volgens de biologische klok tijd is om te voeden, of wanneer je baby uit je ene borst drinkt en de andere ook alvast begint met stromen. Ik vond ze die eerste weken vrij essentieel.

Zichtbaar opdrogen enzo

Als je ze niet hebt, dan lekt het geheel zo je shirt op en heb je dus een kring op je shirt. Niet eens een drama wanneer je thuis bent, je kunt je omkleden bijvoorbeeld, maar voor de meesten stapelt de was dan wel heel erg op. Niet te vergeten dat wanneer je lekt en toevallig net ergens bent, het zichtbaar opdroogt en een vlek blijft. Charming! Goede zoogcompressen vind ik dus geen overbodige luxe.

Gebleekt katoen

Dan heb je de wegwerp uit de winkel, met gebleekt (niet bio) katoen met bestrijdingsmiddelen dus. Die gebruikte ik vorige keer, wist ik veel. Die dingen gebruikt iedereen namelijk. In het begin zijn die dingen niet aan te slepen. Nu heb ik het geluk dat ik geen ‘extreme lekker’ ben en al vrij snel heb ik ze helemaal niet meer nodig.

Geen wegwerp

Dit keer wilde ik niet meer de gebleekte katoenen wegwerp dingen gebruiken. Ik vind het storend dat die dingen zitten op de plek waar mijn baby uit drinkt. Liever schoon en fris, zonder rare stoffen. Dit keer ga ik dus voor wasbare zoogcompressen.

Simpel wit

Wasbare zoogcompressen heb je in allerlei maten, printjes en prijzen. Uiteindelijk had ik eerlijk gezegd geen zin om me te verdiepen en heb ik gekozen voor simpele witte bij Greenjump.

Oeps – niet vergeten!

Natuurlijk moet je niet vergeten ze te wassen. Zolang je dat doet, heb je ze altijd in huis. Je zit dus nooit zonder. Dat klinkt me als muziek in de oren. Maar wat je ook niet moet vergeten is dat ze eerst een paar wasjes nodig hebben voor gebruik, zodat ze goed gaan absorberen. Dit heb ik nog niet gedaan, maar het wordt tijd dat ik ze dus standaard een paar keertjes mee was, zodat ze klaar voor gebruik zijn. Toch wel handig 😉

Wie heeft er nog meer wasbare zoogcompressen en wat vind je ervan? Hoeveel heb je er bijvoorbeeld nodig om droog de dag door te komen? 🙂

Comments (14)

 1. Eli 6 jaar geleden

  Ik had ze. De Bamboo van myllymuksut of zoiets en ik zweerde erbij. Maar…. Zoals alle zoogcompressen, wegwerp of wasbaar, hielden ze na de bevalling slechts een korte tijd en ja dan heb je er dus niet genoeg aan 4 paar. (Ik sliep met kraamverband en zelfs dat was doorweekt om de omvang even te suggereren.)
  Toen het eenmaal stabiel was ging het wel prima en heb ik ze het jaar rond gedragen.
  Ik heb ze destijds gekocht omdat ik al bij 6 maanden zwangerschap begon te lekken en daarvoor waren ze heel fijn.
  Hoeveel je er nodig hebt als je niet zo absurd lekt? Ik zou zeggen elke voeding of om de voeding schone. En dat maal aantal voedingen en om de hoeveel dagen je wilt wassen.

  Succes!

 2. Jouke 6 jaar geleden

  Ik had ook wasbare, ook van greenjump, zijn idd goede keuze :-). Ik had nauwelijks last van lekkages, dus wisselde elke dag van compressen, puur uit hygiene en op den duur alleen gaan gebruiken als ik weg ging voor de zekerheid (om die charming momenten te voorkomen). Voor mij hoefde het niet vaker, hangt natuurlijk van je situatie.
  Ik heb één keer de wegwerp dingen gebruikt, vond dat verschrikkelijk vervelend zitten zelfs.

 3. Mama's Jungle 6 jaar geleden

  Ik ben me pas later gaan verdiepen in wasbare luiers en wasbare zoogcompressen. Wist ik het maar eerder! Ik was wel een lekker de eerste maanden en die twee euro per pak tikte aardig aan. Volgende keer ga ik ze zeker ook halen.

 4. JuliusMom 6 jaar geleden

  Hoi!

  Geen wasbare compressen hier: heb er simpelweg niet eerder aan gedacht!!

  Vraag me wel af of dat genoeg is voor mij qua “opvangkracht”. Heb behoorlijk last van lekkage…niet alle wegwerp Compressen zijn daarom voor mij geschikt.

  De gewone compressen van de Hema bijvoorbeeld, zijn niet voor mij gemaakt. Heb meegemaakt dat ik ze binnen no. time helemaal vol had gelekt. Gevolg: alsnog lekkage en een charmant momentje… 😉
  En t was zo nat dat bij sommige compressen het toplagen aan m’n tepels bleef plakken -> au!

  Nu de Compressen van Medela in gebruik: dat bevalt goed!! Ze nemen heel veel vocht op en dat is in mijn geval heel handig.

  Twijfel dus om over te stappen op wasbare compressen. Ben benieuwd naar de reacties!

 5. Bianca 6 jaar geleden

  Ik vind het achteraf zo jammer dat ik pas bij ons derde kind op het idee kwam wasbare zoogcompressen te gebruiken… Wat een afval bespaarde dat! En wassen doe je toch, dus de zoogcompressen worden echt wel schoon. Ik kan me niet meer herinneren hoeveel ik er had, wel dat ik ze tweedehands had (nog goedkoper) van Avent. Beviel prima!

 6. Esther 6 jaar geleden

  Ik had bij mijn eerste al een paar wasbare zoogkompressen, maar die gingen vrij snel kapot in de was. Nu heb ik die van Myllymuksut en ben daar helemaal blij mee. Op een dag dat zoon (nu 10 mnd) weinig drinkt, komen ze wel vol te zitten, maar normaalgesproken gaat het prima. Voor ’s nachts gebruik ik die grotere die op de foto in het artikel staan, maar dat is niet echt nodig. Ik denk dat het per persoon heel verschillend is welke fijn zijn en hoeveel je nodig hebt. Ik heb er zes paar in totaal en dat is genoeg. Ik was ze met elke lichte of witte was van 40 graden of hoger mee. Veeeeel fijner dan die weggooidingen in ieder geval, veel dunner!

 7. Ragna 6 jaar geleden

  Ik heb tijdens de borstvoedingsperiode wasbare pads gebruikt. Ideaal, want lekker zacht en groot. En er is altijd witte was van de baby kleertjes om ze bij te doen. (Ook al waren mijne roze!). Ik had wel een doosje papieren pads reserve, maar veel minder van gebruikt.

 8. Moniek 6 jaar geleden

  Ik heb de wasbare van Imse Vimse, met een waterdichte achterkant. Ze zijn van bamboekatoen, superdun en flexibel. Ze bevallen mij prima, ik zou niet meer terug willen op wegwerp, zoveel beter nemen ze de melk op, drogen je huid niet uit, plakken niet vast en ze zijn niet zo zichtbaar onder je kleding. Ik had er ook boosters bij omdat ik wel veel lekte, meewassen ging gewoon in de witte was, net als de katoenen luiers. Succes met uitproberen!

  • Romer 5 jaar geleden

   Waar had je de boosters van? Ik lekte bij mijn eerste ook veel, nu zwanger van de tweede dus ik ben alvast aan het oriënteren. Van boosters heb ik nog niet eerder gehoord, maar het lijkt me erg handig!

 9. Miek 6 jaar geleden

  Hoi,

  hier ook wasbare, geen idee welk merk (geleend van een vriendin), maar wel met hip bloemetjeskant. Probleem is alleen dat de pasvorm niet goed aansluit bij mij, waardoor ik toch weer terug ben op wasbare van Natusan of Kruidvat. Want om met mooie zoogcompressen toch te lekken, is een beetje jammer.

 10. Rianne Moore 5 jaar geleden

  🙂 Ik geef inmiddels geen borstvoeding meer, maar heb alleen maar wasbaar gebruikt. Geen cent uitgegeven aan wegwerp. Ik heb er ook nooit meer naar gekeken.

 11. Eva 5 jaar geleden

  Ik kwam er ook pas na een aantal weken achter dat er wasbare bestonden – ik kocht ze van Avent, maar op één of andere manier heeft de wasmachine er een aantal opgegeten (tip: gebruik altijd waszakje om te wassen). In het begin waren de wasbare voor ’s nachts niet genoeg, dus gebruikte ik ook wegwerp, maar heb zo toch meerdere pakken wegwerp bespaard. Later kocht ik nog leukere van Groenekeuzes.nl , met kikker- en aapjesprint.

 12. suzanne 5 jaar geleden

  Hoi, ik heb tijdens de borstvoeding katoenen zakdoeken gebruikt. Goed uitwasbaar en nu mijn zoontje van 2 regelmatig verkouden is komen ze weer goed van pas :-).

 13. Joke Vermanen 5 jaar geleden

  Ik heb sowieso de opvangschalen van Avent. Ideaal om op te vangen wat je lekt als je aan het voeden bent. Daarnaast hielp het de eerste dagen om de druk van de ketel te houden ivm stuwing. Ik heb die schalen 6 maanden gebruikt tijdens het voeden en 2 maanden ook tussen de voedingen door gedragen. Voordeel was dat ik zo elke dag 125ml extra BV had die ik niet hoefde te kolven.
  Ook ik heb wasbare zoogcompressen gebruikt maar had ze al snel niet meer nodig tussen de voedingen door dus had ik aan 6 genoeg. Zeker omdat ik wel regelmatig witte was draaide ivm de luiers.
  Nu heb ik ze niet meer en ga ik ze zelf maken van molton met een fleece achterkant tegen doorlekken =D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*