De neusspray die je helpt bij het kolven

De neusspray die je helpt bij het kolven
mei 17, 2013 sharon

neussprayToen mijn dochter de borst ging weigeren, moest ik snel nadenken. Dit gaat namelijk van de één op andere dag, dus je hebt geen tijd om voor te bereiden. Ik moest plotseling gaan kolven, iets waar ik echt een hekel aan heb. Nu vind ik mezelf al in de bevoorrechte positie dat ik nooit hoefde te kolven, dus gelukkig vind ik dan ook dat ik mezelf niet zo moet aanstellen. Er zijn vrouwen die dagelijks moeten kolven.

Toeschietreflex

Maar omdat ik nooit kolfde, ging dit niet echt vanzelf. Sterker nog: het ging helemaal niet. Wanneer een baby aan de borst drinkt komen er hormonen vrij waardoor je toeschietreflex krijgt. Wanneer een kolfmachine aan je borst drinkt, dan komen er geen hormonen vrij, waardoor sommige vrouwen geen toeschietreflex krijgen. Waaronder ik.

De neusspray die alles makkelijker maakt

Maar zoeken op internet, en bellen. Ik ontdekte een neusspray. Die neusspray zorgt ervoor dat je toch die hormoondingen krijgt, zodat je toeschietreflex krijgt, zodat je kunt kolven. Ik krijg al de kriebels van het idee om hormoonstimulerende dingen te snuiven, maar in elk geval moest ík het snuiven en niet mijn dochter. Dat had ik er wel voor over, dus zo gebeurde het. En inderdaad, het maakte het kolven een stuk makkelijker. Niet perfect overigens, een baby kent perfectie bij drinken, een kolfapparaat en neusspray niet.

Snuif je parabenen?

Ik trok mijn stoute schoenen aan (ik bedoel dit met een vleug ironie) en nam de ingrediëntentabel even door. Wat snuif ik in? Neusspray, 5 ml: 40 IE (= Internationale Eenheden) oxytocine per ml. De neusspray bevat methylhydroxybenzoaat en propylhydroxybenzoaat als conserveermiddelen. Methylhydroxybenzoaat en propylhydroxybenzoaat? Oh, mijn favoriet! De parabenen! Namelijk bij de rode e-nummers (absoluut vermijden!) tussen de E212-E219. (handig boekje: Wat zit er in uw eten?).

Geen drama

Natuurlijk vond ik dat geen ideale situatie, maar gezien de situatie, was het noodzakelijk. En dan doe ik het. Dan maakt het me even niet uit. Dus ik heb die parabenen opgesnoven, allemaal voor het grotere doel! Dat is helaas niet meer gelukt, dat is jammer, maar goed. Punt is, ik wist wat ik deed, ik weet wat erin gaat, er was helaas geen andere, betere oplossing en soms moet het dan gewoon. Dit is geen drama, soms is het zoals het is. 🙂

Comments (6)

 1. Anne 7 jaar geleden

  Ik heb het bij mijn 1e ook gebruikt omdat ik in het ziekenhuis slechte begeleiding bij de bv had gekregen. Ik heb ook domperidon gebruikt. Na 3 weken met afwisselend kolven/voeden uiteindelijk 1 jaar bv gegeven. De 2e kan nu ieder moment komen. Ik hoop dat ik de spray/pillen niet nodig heb omdat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben maar mocht het niet lukken dan doe ik het zo weer! Ook omdat er verhoogde kans is op allergiën.. Ik wens alle borstvoedende vrouwen een natuurlijke toeschietreflex en een productie die past bij de vrag van je kleintje want dat voelt gewoon het beste!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Ohhh Anne ik hoop dat het dit keer lekker vanzelf gaat voor je!

   • Anne 7 jaar geleden

    Onze dochter is 19 mei geboren en hapte na de bevalling 3x toe! Geen spray nodig, dochter is een natuurtalent (en moeders een stuk relaxter…;) ).

 2. Karin Hogenboom 7 jaar geleden

  Ik heb de spray ook regelmatig gebruikt bij het kolven. Het werkte goed, kreeg er wel kriebel van in mijn neus.
  Later, toen ik al geen borstvoeding meer gaf, zag ik op een beurs Oxytocine produkten, bodylotion, massage olie, geurspray. Dit zijn natuurlijke produkten die de aanmaak van Oxytocine stimuleren (net als de spray). Misschien een goede tip, ik heb het zelf nooit uit kunnen proberen voor het kolven. Je kunt er hier meer over lezen:
  http://volzicht.nl/ontspannen-door-oxytocine/
  groetjes Karin

 3. mama 7 jaar geleden

  Je kunt ook aan je kindje denken of naar je kindje kijken. of zelf fantaseren dat hij of zij drinkt aan je borst terwijl je afkolft. Klinkt heel gek maar het helpt echt!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   hahaha helaas bij mij niet 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*