De beste voorbereiding op een succesvolle borstvoedingsperiode

De beste voorbereiding op een succesvolle borstvoedingsperiode
december 12, 2014 sharon

borstvoedingDe eerste keer had ik geen idee wat ik kon verwachten met borstvoeding, behalve dan dat het vrij vervelend kon zijn de eerste week. Dat klopt wel, bij mij dan. Natuurlijk kun je zo’n cursus doen wanneer je zwanger bent, dat zou heel veel helpen. Toch ben ik het type ‘ik-lees-liever-een-boek-bij-de-thee-dan-dat-ik-zwanger-met-andere-zwangeren-een-cursus-moet-doen’. Met een cursus heb ik dan dus geen ervaring, maar ik denk wel dat het een nuttige aanvulling en voorbereiding is op de borstvoedingsperiode.

Waarom zo moeilijk?

Waarom borstvoeding zo ingewikkeld is, heb ik me weleens afgevraagd. Hoewel borstvoeding een heel ingewikkeld en complex proces is waar ik me niet aan waag om te begrijpen, is officieel het borstvoeding geven zelf natuurlijk niet per se hoogste rocket science. Toch hebben we tegenwoordig voorbereiding nodig, bescherming tegen domme adviezen en op zoek naar lactatiekundigen. Waarom toch? Well. Vroeger, vroegah, was borstvoeding nog heel gewoon. Toen elke vrouw nog borstvoeding gaf, kon elke vrouw een andere vrouw om hulp vragen, of haar eigen moeder. Niet alleen was het normaal om te geven, ook hadden vrouwen die borstvoeding gegeven hoogstwaarschijnlijk dit proces al meerdere keren dichtbij meegemaakt bij mensen in de omgeving.

Hoe gaat het nu?

Tegenwoordig wordt er weinig borstvoeding gegeven, en stoppen veel vrouwen al snel. Advies vragen bij jan en alleman (of ongevraagd advies krijgen) leidt waarschijnlijk vooral tot de suggestie dat je ‘te weinig melk’ hebt, of je ‘hebt niet genoeg voedingsstoffen in je melk’ of ‘je doet dat verkeerd’ of ‘je bent er te moe voor’. Je kunt nog zo graag borstvoeding willen geven, als je directe omgeving je continu aan het twijfelen brengt, kun je inderdaad gaan geloven dat het niet voor jou is.

Beetje vreemd

Helaas leven we in een maatschappij waar borstvoeding toch raar is. Toen ik mijn dochter kreeg, had ik niemand in mijn omgeving waarbij ik dit borstvoedingsproces uitvoerig had meegekregen. Natuurlijk praat je erover, dus wat ik wist is dat het pittig kan zijn en dat de eerste week geen plezier is, meestal. Daarnaast is het misschien normaal die eerste weken. Maar hoe ouder je kindje wordt, hoe unieker je situatie 🙂 Ik kijk soms verbijsterend mee naar de ‘borstvoedingsrellen’ waar mensen graag oordelen over waar, hoe en tot hoe lang een mama borstvoeding geeft.

De lactatiekundige

Waar vroeger de ins en outs over borstvoeding geven nog algemene koek was, is dat nu niet meer zo. We hebben nu lactatiekundigen nodig om ons te helpen. In principe niets om over te huilen, ik vind het heel fijn dat er lactatiekundigen zijn. Ja het is prettig als je ook je buurvrouw, vriendinnen, moeder, zussen, iets kan vragen, maar goed, een lactatiekundige is in mijn ogen de tegenwoordige redder in nood.

Voorbereiding

Inmiddels weet ik een stuk meer over borstvoeding, slechts als ervaringsdeskundige natuurlijk, maar ervaring is in elk geval meer dan die eerste keer toen mijn dochter geboren werd. Gelukkig zijn er voor de aanstaande mama’s tegenwoordig ook echt wel manieren om je voor te bereiden. Voorbereiding hoeft heus niet per se, die eerste keer is het hier ook gelukt, zonder lactatiekundige. Maar, gezien het aantal mama’s die ergens onderweg afhaken terwijl dat niet de bedoeling was, kan een goede voorbereiding ook goed helpen.

Tips voor een goede voorbereiding

  • lees tijdens je zwangerschap het boek Borstvoeding van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen
  • neus wat rond op borstvoeding.com, een heerlijk volledige website
  • sluit je eventueel aan bij een Facebook groep gericht op borstvoeding (bijvoorbeeld ‘natuurlijk borstvoeding – ook voor ’n 6M+kind’)
  • noteer voor je bevalling het nummer van een lactatiekundige in je buurt. In je eerste kraamweek zal ongetwijfeld je kraamverzorgster helpen met het bellen mocht het nodig zijn, maar alvast een nummer hebben kan de drempel lager maken.
  • bij alle problemen rondom de borstvoeding, en zeker bij pijn, bel je de lactatiekundige. Niet een dag later. Ga het niet ‘even aankijken’. Voor je het weet trek je het helemaal niet meer, qua pijn of qua onrustigheid van je baby. En ook niet uitgaan van het advies van het consultatiebureau, de kraamverzorgster of familie, etc.. Het is zeker niet altijd slecht advies, maar alleen een lactatiekundige kan professioneel advies geven gericht op jouw situatie op dat moment. (lees bijvoorbeeld hier hoe mijn lactatiekundige zag dat het tongriempje van mijn zoon iets te kort was)
  • voed op verzoek, niet op de klok. Even een apart puntje, wat je ook terug kunt lezen in het boek ‘Borstvoeding’. Maar wel heel belangrijk als je niet wilt dat je melkproductie opeens helemaal terugloopt na een paar maanden.
  • relax. Het is allemaal al druk genoeg, dus moet en wil niet teveel die eerste tijd, behalve voor je kindje zorgen. Dat neemt al je energie en dat is ok (speciaal voor de drukke mama’s).

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*