Borstvoeding: verstopt melkkanaaltje en de elektrische tandenborstel

electrische tandenborstelVerstopte melkkanaaltjes kunnen je overkomen/overvallen bij borstvoeding. In de kraamweek, zeker met de stuwing enzo, let je er nog op. Maar ook daarna is het slim om af en toe je borsten te checken, wanneer je aan het douchen bent bijvoorbeeld. Verstopte melkkanaaltjes wil je namelijk ook weer weg hebben, omdat ze soms zonder behandeling in een borstontsteking veranderen. En dat wil je niet natuurlijk.

Google en gij zult vinden

Eerlijk gezegd let ik er na de kraamweek niet echt meer op, ik geloof het wel. Maar als het zeer begint te doen, kom je er alsnog snel genoeg achter. Dan ga je natuurlijk naar de borstvoedingsbijbel Borstvoeding.com waar je meteen kunt lezen wat het wel en niet is en wat je eraan kunt doen.

Wat kun je doen?

Wegmasseren tijdens de voeding is de meest snelle en praktische oplossing. Daarnaast kun je ook masseren wanneer je onder de douche staat, lekker warm, dat helpt. Masseren was hier niet zo effectief, dus ik heb de lactactiekundige gebeld. Zij raadde aan een wegwerpluier onder de hete kraan te houden (zo heet als je verdragen kunt) en die 10 min lang tegen je borst aan houden voor de voeding. Die gel absorbeert dat hete water en zo blijft het ook lang heet, ideaal voor deze praktijken.

Masseren met de elektrische tandenborstel

En als klapper: als het lukt ook nog een elektrische tandenborstel met de achterkant van de borstel tegen de plek aanhouden (niet duwen) voor wat fantastische massage. En dan je baby die borst helemaal goed leeg laten drinken.

Wederom een prachtig advies waar je lekker mee bezig kunt zijn. In praktijk is het met twee kinderen wat lastig uit te voeren in je eentje, maar zo vaak mogelijk helpt al 🙂

2014-07-04T09:26:59+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

3 Reacties

 1. Ruth juli 4, 2014 om 11:20 am- Antwoorden

  Handige tips!
  Je kan een luier ook opwarmen in de magnetron. Coolt wel sneller af dan als je het met water doet, maar het is minder kliederen én de luier is herbruikbaar.

 2. Aaltje juli 4, 2014 om 3:03 pm- Antwoorden

  Helaas weet ik uit meerdere ervaringen dat eerst warmte en dan de electrische tsndenborstel het beste werkt. Ik deed een duim van een latex handschoen uit kraampakketvof verbandtrommel met een tapeje om het borsteltje. Dat masseert zachter. Het gaat vooral om de trilling in het weefsel dus niet drukken en juist de zijkant indirect op de huid geeft beste effect om verstooping los te trillen. Daarna voeden met heel veel rust en ontspannen benen en schouders, zodat de melk goed kan toeschieten.

 3. Eline juli 5, 2014 om 10:40 pm- Antwoorden

  Inderdaad, die tandenborstel is hier een tijdje vaker gebruikt op de borst dan om mijn tanden te poetsen..wat een uitvinding! nu gelukkig weer alleen voor de tanden 😉

Geef een reactie