Borstvoeding meer dan voeding alleen

Borstvoeding meer dan voeding alleen
augustus 26, 2014 Jose

imageToen ik zwanger was van mijn dochter wist ik dat ik borstvoeding zou gaan geven. Ik had immers best wat over gelezen en vond dat dat het beste was wat ik mijn dochter kon aanbieden. Ik dacht (en vraag mij niet waarom) dat ik ongeveer 1 jaar borstvoeding zou gaan geven, maar 1 jaar werden 2 jaren en ik geef mijn dochter met ruim 2 jaar nog steeds de borst……

Meer dan voeding alleen..

Op degezondemama is veel te lezen over de voordelen van borstvoeding. Ook ik had over de vele voordelen gelezen, maar toen mijn dochter eenmaal geboren was merkte ik al snel dat borstvoeding geven meer was dan mamamelk drinken. Mijn dochter (en ik trouwens ook) vond de nabijheid heel erg fijn, ze wilde veel aan de borst liggen, viel in slaap aan de borst, lekker dicht tegen mij aan liggen.

Heeft ze alweer honger?

Die vraag kennen vele mama’s misschien wel! Ook bij mij ging dat zo, wanneer ik mijn tijdens een bezoek dochter twee keer aanlegde, kreeg ik ook ‘Heeft ze alweer honger?‘, ‘Denk dat je melkproductie nu wel echt terug loopt, ze wil zo vaak aan de borst’… Ja, ze was toen net zes maanden! Nee, mijn dochter wilde ook bij haar mama zijn. Bij deze vragen kunnen moeders wel eens wat onzeker worden. Er wordt dan vaak gedacht dat de productie terug loopt en begint met het geven van flesvoeding. Dit vermindert helaas de productie nog meer. Eigenlijk, wanneer je voedt op verzoek houd je de melkproductie op peil en blijft die afgestemd op de behoeften van de baby (daarnaast zijn er wel moeders waarbij door omstandigheden de productie terug loopt, maar er zijn hiervoor ook verschillende manieren om het weer op te bouwen).

Borst als speen? Speen als borst! 

En een andere die ik ook wel regelmatig te horen kreeg was dat mijn dochter mijn borst als speen zou gebruiken, geeft haar toch een speen in plaats van de borst. ‘Ze gebruikt je als speen‘, naar mijn idee is het toch echt andersom, een speen wordt gegeven in plaats van de borst. En laat ik eerlijk zijn, dit maakte mij soms best onzeker. Alle kinderen lagen in hun kinderwagen rustig te slapen met een speentje, mijn dochter had ik in mijn armen of aan de borst (gebruikte toen nog geen draagdoek). Ik dacht toen dat daarvoor speentjes waren, hoewel ik niet zo een voorstander van speentjes was, heb ik toch veel verschillende speentjes geprobeerd. Maar mijn dochter verweigerde ze allemaal! Raar hoor, alle moeder gaven hun baby’s een speen maar mijn dochter wilde niet! Nee, zij gaf duidelijk aan dat ze de borst wilde of gewoon mama. Wilde ze dan de hele tijd gevoed worden? Dat ook weer niet, ze wilde gewoon de nabijheid van haar mama. En zeker wanneer ze bijvoorbeeld regel dagen had, verkouden was, krampjes had of de tandjes door kwamen wilde ze nog vaker bij haar mama ‘zijn’.

Slaap ritueel

Ook het avond ritueel dat wij voerden kwam regelmatig ter sprake, het is namelijk zo dat mijn dochter aan de borst in slaap valt. Dus ja, ik hoorde regelmatig dat ik haar verwende of dat ik haar zo leer je haar slechte gewoontes aanleer. Dat is natuurlijk een mening van een ander, ik heb het ervaren als een moment van rust voor het slapen gaan.

Peuter aan de borst?

Naarmate ze ouder werd en veel mama’s (om verschillende redenen, maar die laten we achterwege) stopte met borstvoeding, was mijn dochter er nog niet klaar voor om te stoppen. En eerlijk gezegd, toen ik eenmaal ‘overheen’ was dat ze niet wilde stoppen, merkte ik dat ook op oudere leeftijd nog voordelen zaten. Toen ze begon te lopen, en vallen kon ik haar troosten en was het zo voorbij. Wanneer ze ziek was, kreeg ze nog extra antistoffen, wanneer ze verdrietig was vond ze troost.

Het slaap ritueel heeft zich ook niet veel veranderd, mijn dochter valt met haar 2 jaar meestal nog steeds in slaap aan de borst. Maar soms komt ze ook nog als we een dag hadden waarbij ze veel indrukken heeft opgedaan, dan wil ze bij mama aan de borst liggen. En zo zijn er nog meer situaties, wanneer ze bijvoorbeeld lelijk gevallen of geschrokken is, dan even aan de borst en daarna weer happy verder.

Een van mijn mooiste ervaringen

De eerste functie van borstvoeding is om een kind te voeden, maar voor mij is borstvoeding zo veel meer dan alleen maar voedsel. Het is een van de mooiste ervaringen geworden die ik samen met mijn dochter vanaf baby tot vandaag de dag als peuter mag delen.

Ik zeg niet dat moeders die hun kinderen de fles geven niet de behoeften van hun kindje kunnen vervullen. Ja, natuurlijk kan het wel. Wat ik ervaren heb is dat borstvoeding zeker meer is dan het geven van melk.

*Of een moeder wel of niet borstvoeding geeft of langvoed is aan ieder de keuze, wij hebben het pad gekozen en in dit stuk gaat het niet om goed of slecht, kunst of borst, maar ik wil graag mijn ervaringen met jullie delen 😉 .

Comments (2)

 1. Laura 6 jaar geleden

  Heel herkenbaar 🙂
  Ons eerste zoontje heeft tot 1,5 jaar, tot in de zwangerschap van de 2e, borstvoeding gekregen. En meneer nummer 2 is nu ruim 2,5 jaar oud en drinkt nog steeds bij mij. Het gaat zo vanzelf, zo natuurlijk. We groeien er samen in mee.
  Juist nu hij ouder is merk ik heel goed dat het niet alleen voeding is. Hij vraagt er zelf om als hij ziek is, geen honger hierdoor heeft, als hij gevallen is, verdrietig is en voor het slapen zegt hij altijd superblij:”ja, boekie lezen, lekker borsje drinken en dan slapen!” We genieten er samen nog zó enorm van….Leuk dat jullie dat ook doen!

 2. Angelique 5 jaar geleden

  Wat ontzettend herkenbaar en fijn om te lezen dit. Ik geef ook nog de borst (vandaag precies 1 jaar) en ben niet van plan binnenkort te stoppen. Het vergt soms wat doorzettingsvermogen, omdat ik haar met borst in slaap krijg (flesweigeraar) en dus niet makkelijk weg kan. Toch voelt het zo natuurlijk en willen we (zowel mijn dochter, ik als mijn man) nog lang niet stoppen.
  Bedankt voor het delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*