Borstvoeding geven tijdens een nieuwe zwangerschap

Borstvoeding geven tijdens een nieuwe zwangerschap
oktober 27, 2014 Jose

ZwangerschapBorstvoeding geven tijdens de zwangerschap, daarover hoor je verschillende verhalen de ronde in gaan. Dat het bijvoorbeeld zou kunnen leiden tot een vroeggeboorte, miskraam of de baby zou niet voldoende voedingstoffen krijgen.

Oxytocine

Elke keer wanneer een kind borstvoeding krijgt (of een vrouw een orgasme, en het zou zelfs tijdens een gezellig ontspannen avondje met vrienden kunnen) wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. En het is waar, oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder, maar dit alleen tijdens de bevalling! Tot een paar uur voor het begin van de weeën is de baarmoeder bijna volledig ongevoelig voor oxytocine, en dit ongeacht de hoeveelheid  dat de baarmoeder daarvan krijgt.

*Wanneer er complicaties waren tijdens een vorige zwangerschap, er een vroeggeboorte of een miskraam heeft plaatsgevonden is het belangrijk het met de gynaecoloog te overleggen alvorens door te gaan met het geven van borstvoeding.

Voedingstoffen

En dan is er nog een vraag of het oudere kind de voedingsstoffen van de baby wegneemt. In principe is de baby heel goed beschermt, het lichaam maakt namelijk gebruik van de eigen reserves wanneer dat nodig is. Dus zorg voor een goed voedingspatroon, beweging en voldoende rust. Het zou wel kunnen dat de melkproductie wat afneemt tijdens een zwangerschap, en soms wel helemaal stopt.  Ook kan de smaak van de melk kan naast de hoeveelheid veranderen, deze wordt dan minder zoet, hier kan het oudste kind dan op reageren door eventueel minder interesse te hebben of zelfs te stoppen met de borstvoeding.
Het kan ook voorkomen dat de tepels gevoeliger aanvoelen, tintelen of zelf pijn kunnen doen wanneer de oudste aangelegd wordt. Zodat je als moeder zelf dit als zeer onprettig ervaart en stopt of misschien toch bewust kiest om verder te gaan.

Mijn ervaring

Mijn ervaring?…. Ja, mijn ervaring! Ik ben inmiddels 3 maanden zwanger van ons tweede kindje! 🙂 En ja, mijn oudste krijgt voor het slapen gaan nog steeds de borst (en soms zijn er nog wel eens uitzonderingen 😉 ). Het aanleggen is wel heel gevoelig en soms ook wel een beetje pijnlijk… Maar gelukkig alleen bij het aanleggen, daarna merk ik het niet meer. Mijn dochter valt meestal ook snel in slaap, dat is wel mooi meegenomen! 😉

Maar wat een moeder-kind team ook doet, stoppen of doorgaan, elke ervaring is anders en er is geen verkeerde manier…..

Comments (3)

 1. Jouke 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd!!!

 2. Gwen 6 jaar geleden

  Hier heel herkenbaar die pijnlijkheid met aanleggen. Ik heb heel wat minuutjes af zitten tellen tot het iets minder pijnlijk werd, maar … inmdidels 26 mnd bv aan mijn dochter (ochtend avond en halverwege de zwangerschap weer opeens 4x per dag omdat ze zo graag wilde – dit brak mij op een gegeven moment zo op dat ik het weer aan banden gelegd heb), maar goed: 34 wk zwanger ook en baby groeit prima in mijn buik 😀 Vind het voeden van beiden straks heel speciaal! Enne, gefeliciteerd natuurlijk!

 3. Noëlle 6 jaar geleden

  Gefeliciteerd!! Hier nu ook 28 weken zwanger van ons vierde mopje en ik voed ons zoontje van 22 maanden ook nog (bij vorige 2 zwangerschappen ook doorgevoed, oudste heeft tot 3,5 gedronken, zelfs ten ik zwanger was van onze derde, 1,5 jaar getandemd). Soms wil hij nog 4 keer per dag maar sowieso eigenlijk altijd ’s avonds tenzij ik er een keer niet ben… Pijnlijke / gevoelige tepels herken ik inderdaad ook, smeer regelmatig met kokosolie.
  Geniet lekker van je zwangerschap en je meisje aan de borst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*