Borstvoeding geven na keizersnede

Borstvoeding geven na keizersnede
juli 17, 2014 Jose

ks-medicatieLaatst schreef ik over mijn ervaring met een natuurlijke keizersnede, en na de grote schok dacht ik ineens ‘kan ik straks dan wel borstvoeding geven?’. Ik wilde zo graag borstvoeding geven en had een klein beetje gelezen dat dat soms moeilijk of zelf niet op gang kan komen door de keizersnede. In dit blog wil ik met jullie mijn borstvoeding geven na keizersnede ervaring delen.

Contact met mama

Na de bevalling kreeg ik mijn dochter meteen bij mij, en we hadden de daarop volgende twee uren huid-op-huid contact en natuurlijk legde ik haar aan. Maar ook de daaropvolgende uren en dagen hadden wij regelmatig huid-op-huid contact en voedde ik haar op verzoek. Het ziekenhuis waar wij lagen deed ook aan rooming-in, dit betekent dat de baby niet van de kamer wordt gehaald en 24 uur bij mama (en ins ons geval ook papa omdat wij een familiekamer hadden) kon blijven. Zo kon ik meteen reageren op de signalen van mijn dochter.

Medicatie

Ook maakte ik mij zorgen over de medicatie die je krijgt bij een keizersnede, ruggenprik, antibiotica, pijnstillers, kunstmatige oxytocine en tot een aantal dagen na de keizersnede nog dagelijkse een anti trombose injectie. Helemaal niet aan gedacht wat er allemaal bij zou komen tijdens een keizersnede.

De dag nadat mijn dochter geboren was kwamen deze vragen ineens naar boven, gelukkig was er een lactatiekundige die mij antwoord gaf op al mijn vragen. De ruggenprik is een locale verdoving die ook maar kort werk, doordat de ruggenprik lokaal is komt de verdoving niet in de bloedbaan terecht. De anitbiotica die gegeven werd was niet schadelijk voor de baby. Ook de oxytocine die ik in een kleine hoeveelheid kreeg zou niet schadelijk zijn voor de baby.

Ik ben zelf geen persoon die regelmatig medicatie gebruikt, eigenlijk kan ik zeggen ik gebruik nooit iets. Dit was dan ook wel even schikken zo een hele lijst met medicatie die je zo even krijgt. Maar hoe ‘stoer’ ik ook was, toen de pijnstiller uitgewerkt was ik merkte wel dat ik het wel (helaas) echt nog even nodig had. En een baby heeft meer aan een moeder die rustig is dan een moeder dit heel veel pijn heeft. Maar ‘gelukkig’, aan het einde van de dag ging het ook zonder.

Ik geef mijn dochter, inmiddels 2 jaar, nog de borst voor het slapen. Na een wat moeilijkere start hebben wij toch een succes eruit kunnen halen en kunnen nog altijd van ‘onze’ momentjes genieten.

Ook hier geen promotie voor een keizersnede, soms ik het een persoonlijke keuze of noodzaak zoals bij ons. Maar ook borstvoeding kan een succes worden na een keizersnede!

Comments (3)

 1. Jouke 6 jaar geleden

  Hoi,
  Super dat het gelukt is :-). Bij mij ging het heel moeizaam in het begin. Ik denk dat vaak bij een keizersnede hulp van een goede lactatiekundige heel belangrijk is. Als ik niet zo´n goed team verpleegkundigen/verloskundigen die ook lactatiekundigen had gehad, had het anders gelopen denk ik.
  Wel kan oxycotine voor sommige vrouwen nadelig doorwerken als ze een gewone dosis hebben gehad (vaak als ze ingeleid zijn) en misschien ook als ze er erg gevoelig voor zijn. Een oxytocinespuit wordt in veel ziekenhuizen standaard gegeven (ook na een gewone bevalling), maar is zeker niet altijd zonder gevolgen.
  Dit kan zich o.a. in een verstoorde oxytocineproductie (wat funest kan zijn voor de borstvoeding) en sommigen moeders geven aan dat ze minder binding voelen met hun kind, dan normaal zou zijn.

 2. Natasja 6 jaar geleden

  Heb vertrouwen in jezelf als (aanstaande) moeder! De bevalling van onze oudste dochter, bijna tien jaar geleden is in plaats van de o zo gehoopte thuisbevalling in een spoedkeizersnede onder algehele narcose gekeerd en nadat moeder & dochter uiteindelijk herenigd werden spoot de melk er uit!

 3. Eline 6 jaar geleden

  Ik kreeg ook heel onverwacht een keizersnede. Binnen 2 uur zat ik aan volledige ontsluiting, maar daarna stopte het, een flinke tegenvaller! Ik heb mijn dochter ook gelijk even vast mogen houden en daarna kreeg ze huid op huid contact met papa. Nog ongeveer 1-1,5 uur kon ik haar borstvoeding gaan geven en dat ging als een tierelier! Ze dronk aan beide kanten een half uur en kreeg ook echt wat binnen. Echt bijzonder! Ik had melk voor een heel weeshuis en heb tot een week na haar tweede verjaardag met veel plezier borstvoeding gegeven. Borstvoeding na een keizersnede gaat dus prima! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*